Γκαλερί Σκουφά: Η παρακαταθήκη 40 ετών μιας ιστορικής γκαλερί γίνεται μεγάλη έκθεση

... όπου πρωταγωνιστούν από τον Λύτρα, τον Τσαρούχη και τον Μόραλη, ως τον Ακριθάκη, τον Σάμιο και τον Φασιανό.
Open Image Modal
Σπύρος Βασιλείου, Τέμπερα σε χαρτί 1977 «Νοέμβρης»
Γκαλερί Σκουφά

Από τους ζωγράφους της Σχολής του Μονάχου στην επονομαζόμενη «γενιά του 30’» κι από εκεί στην μεταπολεμική «γενιά» της ελληνικής τέχνης με πρωτοποριακές κατευθύνσεις. Ενα πανόραμα της νεοελληνικής τέχνης πρωταγωνιστεί στην έκθεση «Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα» που μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα φιλοξενείται στην γκαλερί Σκουφά

Λύτρας, Μπουζιάνης, Γουναρόπουλος, στην συνέχεια Εγγονόπουλος, Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Τσαρούχης, Διαμαντόπουλος, Βασιλείου, Μόραλης, και μετά Κανιάρης, Κεσσανλής, Ζούνη, Λάππας: μερικοί από τους εμβληματικότερους καλλιτέχνες του (προπερασμένου στην περίπτωση του Λύτρα) και περασμένου αιώνα απαντώνται στην αθηναϊκή γκαλερί - λες και πρόκειται για έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη

Διόλου τυχαίο, καθ′ ότι η συγκεκριμένη αίθουσα τέχνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελένη Καλλιγά που την ίδρυσε το 1981, με αποτέλεσμα στις τέσσερις δεκαετίες που μεσολάβησαν να έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό εικαστικό ιστορικό αποτύπωμα.

Και είναι ο γιος της, Γιάννης Καλλιγάς, που διευθύνει την γκαλερί από το 2008 που μίλησε στην HuffPost Greece με αφορμή την συγκεκριμένη έκθεση. 

Open Image Modal
Εργο του Σπύρου Βασιλείου. Από την έκθεση «Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα»
Γκαλερί Σκουφά

Η συνέντευξη

- Πώς και γιατί πήρατε την απόφαση να πραγματοποιήσετε την έκθεση «Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα» στην γκαλερί Σκουφά;

 Η ιδέα για ένα αφιέρωμα στην ελληνική τέχνη του 20 αιώνα προέκυψε πριν από ένα χρόνο περίπου, σκεπτόμενος την επέτειο 40 χρόνων της Γκαλερί Σκουφά. Ήθελα να παρουσιάσουμε μία έκθεση φόρο τιμής στους καλλιτέχνες που πέρασαν από την γκαλερί από το 1981 έως σήμερα. Η έκθεση «Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20 αιώνα» αποτελεί το πρώτο σκέλος του αφιερώματος στα 40 χρόνια παρουσίας της γκαλερί Σκουφά στο καλλιτεχνικό τοπίο της Αθήνας, με το δεύτερο μέρος να κορυφώνεται σε μία μεγαλύτερη έκθεση μέσα στο 2022.  

 -Πρόκειται για μια έκθεση με τέτοιο ιστορικό αποτύπωμα που θα μπορούσε να φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη. Συμφωνείτε, κι αν ναι, πώς θα το σχολιάζατε; 

Πράγματι είναι μία έκθεση που συγκεντρώνει έργα από καλλιτέχνες που έχουν αφήσει σημαντική παρακαταθήκη στο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας, ωστόσο θα έλεγα πως το πρόγραμμα της Εθνικής Πινακοθήκης παρουσιάζει εκθέσεις με σαφώς μεγαλύτερο ιστορικό εύρος και επιστημονική κατάρτιση, αποκαλύπτοντας τον πλούτο της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως οφείλει να κάνει ένας τέτοιος θεσμός.

- Με αφορμή την έκθεση αυτή που παραπέμπει στην πορεία της γκαλερί Σκουφά, δώστε μας ένα μικρό χρονικό της γκαλερί: πότε δημιουργήθηκε, με ποια ρεύματα συνέπεσε, ποιους ανέδειξε, ποιο ήταν το προφίλ της εμπνεύστριας και ψυχής της για πολλά χρόνια;

 Η γκαλερί Σκουφά ιδρύθηκε το 1981 από την μητέρα μου Ελένη Καλλιγά στην οδό Σκουφά 4 στο Κολωνάκι.  Από την έναρξη λειτουργίας του χώρου, χαρακτηριστική υπήρξε η ανάδειξη του έργου σημαντικών εκπροσώπων της λεγόμενης «γενιάς του ’30»  ενώ έπειτα το εκθεσιακό πρόγραμμα εμπλουτίστηκε και με συνεργασίες νέων καλλιτεχνών από τον χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής, αναδεικνύοντας τον πολυμορφικό χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης. Από το 2008 έως σήμερα που διευθύνω την γκαλερί, στόχος είναι η παρουσίαση ατομικών εκθέσεων συνεργατών μας, τόσο στην Αθήνα όσο και στο παράρτημα μας στην Μύκονο,  η διεξαγωγή ομαδικών θεματικών εκθέσεων, αλλά και η ανάπτυξη σταθερών συνεργασιών με μία νέα γενιά ανερχόμενων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

- Πώς και έχουν βρεθεί στην κατοχή της γκαλερί έργα με μεγάλη ιστορική και καλλιτεχνική αξία όπως αυτά που παρουσιάζει η έκθεση;

Τα έργα που επιλέχθηκαν ειδικά για την έκθεση, προέρχονται από το depot της γκαλερί και από ιδιωτικές συλλογές.

- Από τον Λύτρα ως τον Κανιάρη, κι από τον Ακριθάκη ως τον Κεσσανλή αλλά και τον Τέτση, τον Τσαρούχη και τον Σάμιο. Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιους καλλιτέχνες και κάποια έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση;

Όλα τα έργα της έκθεσης έχουν μια ξεχωριστή θέση στην εκθεσιακή αφήγηση και το καθένα από αυτά, αποκαλύπτει τον κόσμο και τον ψυχισμό του δημιουργού του. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά με ευκολία. Προσωπικά με συγκινεί ιδιαίτερα το έργο του Νίκου Στεφάνου.

Open Image Modal
Εργο του Νίκου Στεφάνου. Από την έκθεση «Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα»
Γκαλερί Σκουφά

- Πώς σκιαγραφείται συνοπτικά μέσα από τις δημιουργίες της έκθεσης η πορεία της ελληνικής τέχνης τον 20ο αιώνα;

Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την δυνατότητα μέσα από μία επιλογή έργων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών να περιηγηθεί στον ελληνικό 20 αιώνα της τέχνης και να αντιληφθεί τις ποικιλόμορφες καλλιτεχνικές κατευθύνσεις των δημιουργών...

Η πορεία της ελληνικής τέχνης του 20 αιώνα ξεκινά με τους ζωγράφους της Σχολής του Μονάχου, Νικόλαο Λύτρα, Γιώργο Μπουζιάνη, Γιώργο Γουναρόπουλο. Ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην επονομαζόμενη «γενιά του 30’» με σημαντικούς εκπροσώπους να παρελαύνουν: Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Νικολάου μεταξύ άλλων καλλιτεχνών που ανέδειξαν το γόνιμο πάντρεμα του μοντερνισμού και της ελληνικής παράδοσης. Η διαδρομή συνεχίζεται με την μεταπολεμική «γενιά» της ελληνικής τέχνης με πρωτοποριακές κατευθύνσεις. Αξίζει να αναφερθεί το έργο του Νίκου Κεσσανλή από την σειρά «Φαντασμαγορίες της ταυτότητας», το έργο του  Βλάση Κανιάρη «΄Οτι θέλει ο λαός..», η Βρύση του Κώστα Τσόκλη και οι γεωμετρικές συνθέσεις της Όπυ Ζούνη.

Open Image Modal
Εργο του Γιάννη Μόραλη. Από την έκθεση: «Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα»
Γκαλερί Σκουφά

Η έκθεση

Η γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την έκθεση «Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα» στην οποία πρωταγωνιστούν εμβληματικοί Έλληνες καλλιτέχνες από τον χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής, που έχουν συνεργαστεί με τη γκαλερί, από το 1981 μέχρι σήμερα. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2022.

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα που καλύπτουν ιστορικά και χρονολογικά ένα ευρύ φάσμα της Ελληνικής τέχνης, από δημιουργούς που έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στις καλλιτεχνικές εξελίξεις του ελληνικού 20ου αιώνα.
Ξεκινώντας από ζωγράφους των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Γιώργος Γουναρόπουλος, ο Νικόλαος Λύτρας και ο Περικλής Βυζάντιος, παρακολουθούμε στην συνέχεια την στροφή προς την ελληνικότητα από την λεγόμενη «Γενιά του ’30», ολοκληρώνοντας την διαδρομή με τους μεταπολεμικούς πειραματισμούς και τις νέες ζωγραφικές κατευθύνσεις με κύριους εκπροσώπους τον Βλάση Κανιάρη, τον Νίκο Κεσσανλή, τον Κώστα Τσόκλη, την Όπυ Ζούνη, τον Γιώργο Λάππα μεταξύ άλλων.

Μέσα από αυτή την αντιπροσωπευτική και πλούσια διαδρομή σε έργα διαφορετικών τεχνοτροπιών και κατευθύνσεων, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει την πολύτιμη φυσιογνωμία της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας του περασμένου αιώνα και να φωτίσει τους ποικίλους προσανατολισμούς της ελληνικής εικαστικής τέχνης στην μετάβαση από τον 20ο στον 21ο αιώνα.

Open Image Modal
Εργο του Αλέξη Ακριθάκη. Από την έκθεση: «Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα»
Γκαλερί Σκουφά

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών: Αλέξης Ακριθάκης, Γιώργος Βαρλάμος, Σπύρος Βασιλείου, Ανδρέας Βουρλούμης, Περικλής Βυζάντιος, Γιάννης Γαϊτης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιώργος Γουναρόπουλος, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Στέφανος Δασκαλάκης, Νίκος Εγγονόπουλος, Όπυ Ζούνη, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Βλάσσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Λεβίδης, Νικόλαος Λύτρας, Γιώργος Μαυροΐδης, Ναταλία Μελά, Γιώργος Μπουζιάνης, Μποστ, Γιάννης Μόραλης, Εύα Μπουλγουρά, Δημήτρης Μυταράς, Νίκος Νικολάου, Μαρία Πωπ, Παύλος Σάμιος, Γεράσιμος Σκλάβος, Πάρις Πρέκας, Ευγένιος Σπαθάρης, Γιώργος Σικελιώτης, Νίκος Στεφάνου, Σωτήρης Σόρογκας, Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Τσαρούχης, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Πάνος Φειδάκης. 

Info:
Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673 - Τ.: 210 3603541

Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ: 10:00-16:00, Τρ & Πεμ: 10:00-21:00, Παρ: 10:00-20:00, Σαβ: 10:30-16:00