Δραματική έκκληση από τις νοσηλεύτριες της Γουχάν: «Σας παρακαλούμε, ελάτε να βοηθήσετε»

Οπως αναφέρουν οι νοσηλεύτριες που υπογράφουν το γράμμα, δεν είχαν με τίποτα φανταστεί αυτό που βιώνουν.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Δύο νοσηλεύτριες από την επαρχία Γουχάν, την περιοχή από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του κορονοϊού, δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή μέσα από την οποία ζητούν από επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, που βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο, να σπεύσουν στην χώρα ώστε να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας.

Το γράμμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet υπογράφει η Yingchun Zeng και η Yan Zhen. Και οι δύο κάνουν λόγο για την σωματική και ψυχική εξάντληση που έχουν υποστεί αλλά και για τις σοβαρές ελλείψεις στις προμήθειες.

Οι εργαζόμενες είναι δύο από τους τουλάχιστον 14.000 νοσηλευτές και τους περίπου 20.000 ιατρικούς υπαλλήλους που πήγαν στην Γουχάν για να συνδράμουν στο έργο των γιατρών.

«Χρειαζόμαστε ωστόσο πολύ μεγαλύτερη βοήθεια. Ζητάμε από νοσηλευτές και γιατρούς από όλες τις χώρες του κόσμου να έρθουν στην Κίνα τώρα για να μας βοηθήσουν στην μάχη που δίνουμε», έγραψαν.

Την Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε ότι περισσότεροι από 3.200 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, ενώ περίπου το 90% αυτών των περιπτώσεων εντοπίζονται στην Χουμπέι.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 22 εργαζόμενοι από τον τομέα της υγείας έχουν πεθάνει εξαιτίας του συγκεκριμένου ιού.

Οι εργαζόμενες οι οποίες έφτασαν στην Γουχάν στα τέλη Ιανουαρίου έγραψαν: «Οι συνθήκες και το περιβάλλον εδώ είναι πολύ πιο δύσκολες από αυτό που φανταζόμασταν».

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στις μεγάλες ελλείψεις στον εξοπλισμό που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο του ιατρικού προσωπικού.

Οι νοσηλεύτριες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν μάσκες, αναπνευστήρες, ρόμπες, γάντια και άλλα υλικά απαραίτητα για την εργασία των υπαλλήλων.

Oι δύο γυναίκες στο γράμμα που έστειλαν μιλούν επίσης και για την συναισθηματική φόρτιση την οποία βιώνουν. «Είμαστε επαγγελματίες νοσηλεύτριες, ωστόσο είμαστε και άνθρωποι. Όπως όλοι οι άλλοι, νιώθουμε κι εμείς φόβο, άγχος και ανασφάλεια. Ακόμα και οι πιο έμπειροι νοσηλευτές θέλουν να κλάψουν για όλο αυτό που περνά η ανθρωπότητα. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα μείνουμε εδώ και είμαστε στην ομάδα υψηλού κινδύνου».

(Με πληροφορίες από Guardian)