Yπεραμύνεται των πωλήσεων γαλλικών όπλων στη Σαουδική Αραβία ο Εμανουέλ Μακρόν

Ενώ υπόσχεται να οργανώσει σύνοδο για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη
Open Image Modal
AP

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπεραμύνθηκε την Τρίτη των γαλλικών πωλήσεων όπλων στις χώρες μέλη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, προσθέτοντας πάντως ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα αυτή τον ανησυχεί και υποσχόμενος να οργανώσει μια διεθνή σύνοδο για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Υεμενίτες το αργότερο το καλοκαίρι.

Ο Μακρόν δέχεται πιέσεις να μειώσει ή να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων και την υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κράτη που ηγούνται της συμμαχίας η οποία πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, παράταξης που θεωρείται προσκείμενη στο Ιράν και ελέγχει ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Αφότου επενέβη η συμμαχία, έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί πάνω από 3 εκατομμύρια άλλοι, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο λιμού. Δεν υπάρχει εξάλλου ουδεμία ένδειξη πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.

Το 75% των Γάλλων θέλει ο Μακρόν να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, κατά μια δημοσκόπηση της YouGov, ενώ οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εάν η κυβέρνησή του δεν σταματήσει τις πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών.

Αλλά ο γάλλος πρόεδρος απέρριψε το ενδεχόμενο, σημειώνοντας πως «από την έναρξη της σύγκρουσης στην Υεμένη, η Γαλλία έχει υιοθετήσει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, κατά την οποία όλες οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού εξετάζονται κατά περίπτωση και στη βάση ενισχυμένων κριτηρίων που αφορούν την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τον κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό».

Ο Μακρόν έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Γαλλία κατατάσσεται στην τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι ανάμεσα στους κυριότερους αγοραστές γαλλικών οπλικών συστημάτων.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει σε πολλά συμμαχικά της κράτη, για τις εξαγωγές όπλων στη Γαλλία δεν υπάρχει καμιά διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι εξαγωγές εγκρίνονται από μια κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομίας. Οι λεπτομέρειες των συμβάσεων δεν δημοσιοποιούνται. Αφού εγκριθούν, σπανίως αναθεωρούνται.

«Η θέση της Γαλλίας είναι σαφής: πλήρης υποστήριξη για την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας, καταδίκη της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων από τους Χούθι, βούληση να εξευρεθεί πολιτική λύση στη σύρραξη και σθεναρές ανθρωπιστικές απαιτήσεις για τον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Μακρόν.

Το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα και την Ανάπτυξη, μια υεμενίτικη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέβαλε την Τρίτη μήνυση εναντίον του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον για συνέργεια σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στην Υεμένη, γνωστοποίησαν δικηγόροι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ υποβάθμισε την μήνυση και επανέλαβε τη θέση του Ριάντ ότι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν για τον πόλεμο είναι οι Χούθι. «Η ιδέα πως οι Χούθι είναι θύματα είναι γελοία. Είναι επιτιθέμενοι», είπε ο Τζουμπέιρ. «Έχουμε προσφέρει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη από κάθε άλλη χώρα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στην Υεμένη, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν απάντησε ότι η χώρα του εκσυγχρονίζει τους κανόνες εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεών της για να αποφεύγονται, ενώ πρόσθεσε πως σε όλες «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ιστορία, σε κάθε χώρα, γίνονται λάθη».

Νωρίτερα την Τρίτη ο Μακρόν εξήρε τις προσπάθειες του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τον εκσυγχρονισμό της σαουδαραβικής οικονομίας, καλώντας τους επικριτές του να του δώσουν «μια ευκαιρία». Ο πρίγκιπας διάδοχος έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο διαφοροποίησης των πηγών προσόδων του Ριάντ, ενώ κάνει κάποια ανοίγματα σε θέματα όπως είναι τα δικαιώματα των γυναικών, προβάλλοντας εικόνα «μεταρρυθμιστή», ενώ υπόσχεται τη συνέχιση της πάταξης της «διαφθοράς» στο βασίλειο, την ώρα που αναμετράται σε πολλαπλά μέτωπα με το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)