Γρ. Δημητριάδης: Η δίχρονη σιωπή του (άλλοτε) πανίσχυρου γ.γ του πρωθυπουργού και η φράση του “για την πατρίδα, την κυβέρνηση και την παράταξη”

Ακριβώς δυο χρόνια μετά την παραίτησή του, ο ισχυρότερος άνθρωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λίγη ώρα μετά την αρχειοθέτηση, ως προς το πολιτικό σκέλος, της υπόθεσης των υποκλοπών έστειλε ένα σαφές μήνυμα: “Σιώπησα δυο χρόνια παρότι δεν είχα καμία σχέση”, λέει ουσιαστικά και προσθέτει “για να προστατέψω την πατρίδα, την κυβέρνηση και την παράταξη”- Τι είχε καταθέσει στον εισαγγελέα
Open Image Modal
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης
Eurokinissi

Για πολλούς ο Γρ. Δημητριάδης, ο αποκαλούμενος (από τους στενούς του συνεργάτες) “ψηλός” λόγω της σωματοδομής του, ήταν από την έναρξη της πολιτικής ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ και εν συνεχεία στη διακυβέρνηση της χώρας, το πιο ισχυρό πρόσωπο που διατέλεσε συνεργάτης του. Ανιψιός του αλλά κυρίως πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης, διαχειρίστηκε , όπως παραδέχονται ενίοτε και κάποιοι από τους πολυπληθείς εχθρούς του, με πολύ μεγάλη επάρκεια, κρίσεις και κρίσεις. Και τα 3,5 χρόνια που έμεινε στη θέση του στο Μαξίμου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλούς υπουργούς, αλλά και για πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν απέφυγε ωστόσο τις συγκρούσεις, ορισμένες εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε μετωπικές. Ωστόσο, αυτά τα δυο χρόνια που έφυγε από το Μαξίμου, υπήρξαν πολλοί που σε εκτός κάμερας συζητήσεις παραδέχονταν πως από το Μαξίμου έλειψε η λειτουργική οργάνωση του Δημητριάδη.

Η παραίτηση

Κομβικό σημείο ήταν η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νικ. Ανδρουλάκη (και άλλων προσώπων) από την ΕΥΠ και οδήγησε στην παραίτησή του , στις αρχές Αυγούστου του 2022. Ουσιαστικά ο Δημητριάδης επωμίστηκε το πολιτικό βάρος μιας υπόθεσης βαθιάς προβληματικής για την κυβέρνηση, ενός θεσμικού ατοπήματος με βαρύ αποτύπωμα που κλυδώνισε τη χώρα. Εν πολλοίς σήκωσε το βάρος αυτής της πολιτικής σύγκρουσης που ακολούθησε μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων , δεχόμενος πυρά από όλες τις πλευρές. Αυτό το διάστημα ο Δημητριάδης προφανώς επέλεξε να ιδιωτεύσει και να σιωπήσει περιμένοντας την απάντηση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση τρων υποκλοπών.

Το πόρισμαΟ Άρειος Πάγος έδωσε χθες απαντήσεις , πέραν των άλλων, σε δυο βασικά ερωτήματα με θεσμικό – πολιτικό περιεχόμενο. Το πόρισμα 290 σελίδων που συνέταξε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχ. Ζήσης και υιοθέτησε (έχουσα τον τελευταίο λόγο) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απαντά στα εξής:

-Αν η ΕΥΠ “διαπλεκόταν με το predator” κι αν η κυβέρνηση δια του Γρ. Δημητριάδη ή άλλου , γνώριζε.

Η απάντηση και στα δυο από τον Άρειο Πάγο είναι κάθετα αρνητική. Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει η παραδοχή που άλλωστε διαπιστώνεται δια γυμνού οφθαλμού, πως οι παρακολουθήσεις μέσω παράνομου λογισμικού έγιναν. Όπως κι από την ΕΥΠ υπήρχαν (και υπάρχουν) οι λεγόμενες επισυνδέσεις. Οι πρώτες ήταν παράνομες και για αυτές θα δώσουν εξηγήσεις επιπέδου πλημμελήματος (ελέω του Κώδικα του 2019, όπως λέει και η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου ) 4 ιδιώτες , ενώ οι δεύτερες νόμιμες.

Η πρώτη δήλωση 

Λίγες ώρες μετά ο Γρ. Δημητριάδης έκανε την πρώτη δήλωσή του ύστερα από 2 χρόνια. Σε αυτή υπάρχουν φράσεις με ειδικό νόημα και μηνύματα προς όλες τις πλευρές: “…Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα άμεσα και με ειλικρίνεια την πολιτική ευθύνη, σεβόμενος τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Αλλά και για να προστατέψω την πατρίδα, την κυβέρνηση και την παράταξη. Μέσα σε κλίμα τοξικότητας, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και σιώπησα, παρότι ουδέποτε υπήρξα εμπλεκόμενος”. Για να καταλήξει: “Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα”.

Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

“Πάντα σεβόμουν και σέβομαι το έργο της Δικαιοσύνης. Άλλωστε αυτό ορκίστηκα να υπηρετώ και στην επαγγελματική μου διαδρομή

Τα τρία χρόνια κι ένα μήνα που βρέθηκα στη θέση του γ.γ. του πρωθυπουργού, υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις τα συμφέροντα της Πατρίδας και των πολιτών.

Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα άμεσα και με ειλικρίνεια την πολιτική ευθύνη, σεβόμενος τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Αλλά και για να προστατέψω την πατρίδα, την κυβέρνηση και την παράταξη. Μέσα σε κλίμα τοξικότητας, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και σιώπησα, παρότι ουδέποτε υπήρξα εμπλεκόμενος.

Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα”.

Η κατάθεση

Στην κατάθεση του στον εισαγγελέα προ μηνός , ο τότε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, αναφέρεται αναλυτικά στα καθήκοντά του και τονίζει, ότι απο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθημερινά αποστέλλονταν και παραλάμβανε αυθημερόν το σταθερό ενημερωτικό καθώς και ad hoc ενημερώσεις τα οποία στη συνέχεια παρέδιδε στον Πρωθυπουργό, ουδέποτε όμως επισημαίνει, ότι τον ενημέρωσε ο Διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου. Ουδέποτε είχε, προσθέτει, ενημέρωση για την έκδοση εισαγγελικών διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για ποια πρόσωπα αφορούσαν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης

Σχετικά με τις μετατάξεις που έλαβαν χώρα μεταξύ 2021 – 2022 , τονίζει, ότι δεν έχει καμιά εμπλοκή και ότι όλες έγιναν με κριτήρια επιχειρησιακά και δη την ενίσχυση άλλων σωμάτων της Χώρας, όπως την Ελληνική Αστυνομία και τον στρατό και με πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΕΥΠ, τηρήθηκαν δε όλες οι νόμιμες διαδικασίες και δεν γνωρίζει τι έγινε στη συνέχεια ενόψει του ότι παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2022.

Σχετικά με τα πρόσωπα (Ιωάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος, Tai Dilian και Shara – Alexandra Xamou) που φέρονται ότι εμπλέκονται στη χρήση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, κατά τα δημοσιεύματα, δηλώνει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση πλην του πρώτου με τον οποίο είναι κουμπάρος, ανάδοχος του δεύτερου παιδιού του.

Επί θητείας του κατηγορηματικά καταθέτει ότι η ΕΥΠ αλλά και οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία (ΔΑΕΒ-Αντιτρομοκρατική, ΔΙΔΑΠ κλπ) προμηθεύτηκε οποιοδήποτε παράνομο λογισμικό τύπου Predator αλλά και ούτε έγινε χρήση του ως άνω λογισμικού και οποιουδήποτε άλλου από τις ως άνω Υπηρεσίες.

Σχετικά με τα επίμαχα μηνύματα – sms- που περιείχαν συνδέσμους που μόλυναν κινητό παραλήπτη με το λογισμικό Predator, και στάλθηκαν τις ημέρες της ονομαστικής εορτής του , τονίζει ότι αυτά είναι μηνύματα spout, δηλαδή φέρεται ότι είναι αυτός, ο αποστολέας, ενώ στην πραγματικότητα αποστολέας ήταν άλλο άγνωστο άτομο. Θύμα spout δεν ήταν μόνον αυτός, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην καταθέση του,, αλλά υπήρξαν και άλλα πρόσωπα (πολιτικά και μη). Όπως αναφέρει ειδικότερα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε σχετικό έγγραφο της στις 20-7-2023, αποκαλύπτει, ότι τα μηνύματα αυτά έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου, με χρήση παραπλανητικών καρτών. Ειδικότερα, σε αυτά τα μηνύματα sms -όπως διαπιστώθηκε από την Αρχή- τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και δεν αντιστοιχούσαν στον πραγματικό αποστολέα. Η Αρχή επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο, όπως τονίζει ο μάρτυρας στην κατάθεση του, ότι δεν ήταν αυτός (ο Γρηγόρης Δημητριάδης) ο πραγματικός αποστολέας των ως άνω sms, αλλά και οποιουδήποτε άλλου παραπλανητικού μηνύματος.

“Συγνώμη”

Λίγες ώρες αργότερα στη Βουλή εξελίχθηκε μια κόντρα σε υψηλούς τόνους μεταξύ του Άδωνη Γεωργιάδη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ: “«Αν εγώ ήμουν ο Γρηγόρης Δημητριάδης και αύριο άκουγα ξανά σε εκπομπή “φταίει ο Γρηγόρης Δημητριάδης”, εγώ θα έκανα αγωγή και μήνυση, πολύ απλά. Και το αδίκημα, έχει ποινή στην ελληνική Δημοκρατία: λέγεται συκοφαντική δυσφήμηση. Και γιατί είναι συκοφαντική δυσφήμηση; Γιατί πλέον με τον τρόπο που ξεκαθαρίζονται στις Δυτικές Δημοκρατίες, το θέμα των υποκλοπών, έληξε. Τελεία. Το θέμα ως προς την εμπλοκή της κυβερνήσεως”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε : “..Όποτε λέω “Γρηγόρης Δημητριάδης”, πετάγεστε. Σαν να δίνετε εξετάσεις σε “κάποιον”. Σαν να δίνετε εξετάσεις. Μη δίνετε εξετάσεις. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, σήμερα μπήκε στο αρχείο. Θα του ζητήσετε συγγνώμη».

Λίγη ώρα αργότερα ο Νίκος Ανδρουλάκης έλεγε από το βήμα της Βουλής: “Άκουσα τον κ. Γεωργιάδη προ ολίγου σε αυτήν εδώ την αίθουσα να αξιώνει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ανιψιό του Πρωθυπουργού, τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Αυτόν που ο κ. Μητσοτάκης απέπεμψε μόλις κατάλαβε το τι έχει συμβεί και πού πάει το πράγμα σε εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί όπως δήλωσε δημόσια, δεν αποτελούσα εθνικό κίνδυνο. Σε λίγο ο κ. Γεωργιάδης θα μας πει ότι έχει προτείνει στον κ. Μητσοτάκη να επαναπροσλάβει μετά βαΐων και κλάδων τον κ. Κοντολέοντα και τον κ. Δημητριάδη για να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους. Άρα, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να τους ζητήσει συγγνώμη και όχι εμείς. Ο Πρωθυπουργός σήμερα πρέπει να πάρει τον ανιψιό του και τον κ. Κοντολέοντα και να τους πει: «συγγνώμη που σας θυσίασα εκείνο το ζεστό καλοκαίρι του 2022». Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα από τις διαρροές σας. Τους πήρε να τους ζητήσει συγγνώμη;”

Πηγή: dikastiko.gr