Ζαχαράκη- Δημογραφικό: 500.000 λιγότερες γυναίκες 20-40 ετών σε σχέση με το 2011

Το 2022 κατεγράφη ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων τα τελευταία 92 χρόνια
Open Image Modal
SrdjanPav via Getty Images

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι γυναίκες, στην παραγωγική ηλικία των 20-40 ετών είναι 150.000 λιγότερες, ενώ από το 2011 500.000 λιγότερες, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Το 2022 η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων τα τελευταία 92 χρόνια. Τα στοιχεία της απογραφής του 2021 κατέγραψαν μείωση του πληθυσμού κατά 3,5% σε σχέση µε το 2011 και κατά σχεδόν 5% σε σχέση µε το 2001. Από το 2011, το φυσικό ισοζύγιο είναι αρνητικό, αφού οι θάνατοι υπερτερούν αριθμητικά των γεννήσεων. Το 2022 οι γεννήσεις έπεσαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κάτω από τις 80.000, έναντι 150.000 το 1980.

Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, «δεν πρέπει να δούμε το δημογραφικό πρόβλημα μοιρολατρικά ούτε ως παθογένεια που πρέπει να δεχτούμε, πρόκειται άλλωστε για ένα παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό φαινόμενο που χαρακτηρίζει χώρες με υψηλό ΑΕΠ αλλά και άλλες, όπως είναι για παράδειγμα η Κορέα, όπου ανά μητέρα αντιστοιχεί κάτω από ένα παιδί», προσθέτοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει ως στόχο την σταθεροποίηση των γεννήσεων ως το 2035.

Στην Ελλάδα, είπε η υπουργός «αντιστοιχούν 1,38 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ θα έπρεπε, ακόμη και με την ύφεση μετά το 1981 να αντιστοιχούν 2,7 παιδιά ανά γυναίκα. Ακόμη, η υπουργός αναφέρθηκε και στον μέσο όρο ηλικίας στην οποία μία γυναίκα αποφασίζει να γίνει μητέρα και που σήμερα είναι άνω των 30 ετών αλλά και στα προβλήματα που ανακύπτουν στην προσπάθεια για μητρότητα, με βασικό στόχο του αρμόδιου υπουργείου την ευαισθητοποίηση με καμπάνιες που αφορούν στο κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της κρυοσυντήρησης.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα είναι δεκαετές και περιλαμβάνει πέντε άξονες, 20 στόχους και περισσότερες από 100 δράσεις. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη της στρατηγικής, ο καθορισμός των στόχων, η διαμόρφωση των πολιτικών και η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Το ΕΣΔΔ με ορίζοντα δεκαετίας, δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός ευνοϊκού για την απόκτηση οικογένειας περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη διαχείριση της μακροβιότητας και της ευζωίας των πολιτών, στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, στην ενημέρωση των πολιτών, καθώς και στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας. Ακόμη θα δοθούν κίνητρα για επανεγκατάσταση στους νομούς με μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα.

Στεγαστικό

Σε ό,τι αφορά στο στεγαστικό, η κ. Ζαχαράκη μίλησε για το πρόγραμμα «Κάλυψη» που καλύπτει τη δαπάνη μίσθωσης της κατοικίας για τρία έτη, δίνοντας αυτή τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 62 δήμους. Γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η  αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών, που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIAII» της υπ’ αρ. 13348/2.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου (Β’ 1199) και του προγράμματος «ESTIA 2021» της υπ’ αρ. 270/2.2.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου (Β’ 451), ώστε να εξασφαλίσουν δωρεάν ποιοτική στέγαση για τρία έτη σε ευάλωτους νέους ηλικίας είκοσι πέντε έως τριάντα εννέα ετών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Τέλος, εάν κάποιος διαθέτει διαμέρισμα που τα τελευταία τρία χρόνια ήταν κενό και θέλει να το νοικιάσει σε μακροχρόνια μίσθωση, δεν θα φορολογηθεί για τρία χρόνια. Αυτό το κίνητρο, σε συνάρτηση με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» με 60% επιχορήγηση που δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο ενεργειακής αλλά και λειτουργικής αναβάθμισης ενός παλιού διαμερίσματος, μπορεί να βοηθήσει στο στεγαστικό πρόβλημα, κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.