Η ραφιναρισμένη ζάχαρη που ονομάζεται επίσης κρυσταλλική ή επιτραπέζια, μπορεί να προέρχεται από φυσικές πηγές, όπως το ζαχαροκάλαμο. Σίγουρα ωστόσο, έχει υποστεί ένα είδος επεξεργασίας, ώσπου να πάρει τη μορφή με την οποία την αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ.
Όταν οι γιατροί ή οι διαιτολόγοι μας προειδοποιούν να μείνουμε μακριά από τη ζάχαρη, δεν εννοούν τα φυσικά γλυκαντικά που βρίσκονται στα φρούτα ή τα λαχανικά. Αναφέρονται στα επεξεργασμένα «πρόσθετα σάκχαρα», όπως αυτά που περιέχονται στα ποτά και τα αναψυκτικά, τις καραμέλες, τα σιρόπια, τα διάφορα αρτοσκευάσματα και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
«Τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό μας χρειάζονται τη ζάχαρη ως βασικό θρεπτικό συστατικό. Όμως, όχι οποιαδήποτε ζάχαρη, αλλά έναν συγκεκριμένο τύπο ζάχαρης», εξηγεί η διατροφολόγος Δρ Ούμα Ναϊντού.
Πότε η ζάχαρη θεωρείται ευεργετική
Τα φυσικά σάκχαρα συνήθως περιέχονται σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τέτοιες θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για να αποτρέψουν τις ασθένειες και να διατηρήσουν το σώμα μας υγιές και δυνατό.
«Πέρα από τη φυσική ζάχαρη που βρίσκεται σε αφθονία μέσα στα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμη και η ραφιναρισμένη ζάχαρη επιφυλάσσει ορισμένα οφέλη για τον οργανισμό. Όταν την καταναλώνουμε με φειδώ μας προσφέρει άμεσα μια ώθηση, ένα μικρό φορτίο ενέργειας», εξηγεί η Τζεν Μέσερ, σύμβουλος διατροφής και εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Jen Messer Nutrition.
Μετά από την έντονη σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση ενός μείγματος υδατανθράκων και πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής ποσότητας ζάχαρης, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου.
Και σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας ή χαμηλού σακχάρου στο αίμα, λίγη ζάχαρη μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας συμπτώματα όπως η ζαλάδα, η εφίδρωση, το τρέμουλο και η σύγχυση.
Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα όταν προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε μια ευρύτερη ποικιλία υγιεινών τροφίμων στη διατροφή μας. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας τα κράνμπερι, ίσως πασπαλίζοντάς τα με λίγη ζάχαρη στις πρώτες δοκιμές, μας φανούν πιο κοντά στις δικές μας γεύσεις.
Τι πρόκειται να μας συμβεί αν τρώμε υπερβολική ζάχαρη
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων με φειδώ.
«Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, λιπώδους ηπατικής νόσου, εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Και φυσικά κάπου εδώ έχει σημασία να αναφέρουμε ότι η ζάχαρη συμβάλλει σημαντικά και στην δημιουργία τερηδόνας», προειδοποιεί η Μέσερ.
Πόσα γραμμάρια ζάχαρης επιτρέπεται να τρώμε ημερησίως
Το ημερήσιο όριο των προστιθέμενων σακχάρων περιορίζεται στα πενήντα γραμμάρια, δηλαδή περίπου δώδεκα κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Στις ετικέτες τροφίμων τα πρόσθετα σάκχαρα αναγράφονται σε γραμμάρια ή ποσοστά με το ψευδώνυμο «ολικοί υδατάνθρακες, από τους οποίους (ελεύθερα) σάκχαρα». Η υψηλή περιεκτικότητα ενός προϊόντος σε πρόσθετα σάκχαρα αντιστοιχεί στην ποσότητα από 22,5 γραμμάρια και άνω ανά 100 γραμμάρια τροφίμου ή 100 ml ροφήματος. Η χαμηλή περιεκτικότητα αντιστοιχεί στην ποσότητα μέχρι 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου ή 100 ml ροφήματος.
(Με πληροφορίες από usatoday).