Ζάεφ: Γιατί δεν θέλαμε «Άνω» και «Νέα Μακεδονία»

Ζάεφ: Γιατί δεν θέλαμε «Άνω» και «Νέα Μακεδονία»
|
Open Image Modal
Ognen Teofilovski / Reuters

Τους λόγους που δεν επελέγησαν τα ονόματα «Άνω Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία» παρουσίασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Republika», ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «διαχωρίσαμε το ελληνικό (στοιχείο) από τη “Μακεδονία” μας» και ότι «αποδεχόμενοι την αναθεώρηση του Συντάγματος και την επικύρωση της συμφωνίας, αυτή η κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, αλλά θα μιλάμε για μια “μακεδονική κυβέρνηση”». Επίσης, ερωτηθείς για τις παραχωρήσεις από πλευράς της Ελλάδας, υπογράμμισε την αποδοχή της «μακεδονικής ταυτότητας» και της «μακεδονικής γλώσσας».

Ερωτηθείς για το «Βόρεια», είπε πως «υπάρχουν “Βόρειες” χώρες, όχι “Άνω”, ενώ το “Νέα” ακούγεται σαν να δημιουργηθήκαμε χθες»- δήλωση που εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά στην ειλικρίνεια της σκοπιανής πλευράς περί εξάλειψης των αλυτρωτικών τάσεων. Επίσης, όπως είπε, τα διεθνούς χρήσης ακρωνύμια/ κωδικοί για τη χώρα του παραμένουν MK και MKD, ωστόσο οι πινακίδες των αυτοκινήτων θα αλλάξουν σε NMK.

O Σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε πως η συμφωνία θα είναι έγκυρη εφόσον κυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια, μετά το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση. Επίσης, όσον αφορά στο πώς θα χρησιμοποιείται το νέο όνομα για εσωτερική χρήση, είπε ότι θα χρησιμοποιείται καθώς ανοίγει κάθε κεφάλαιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ.

«Το νέο όνομα θα εισάγεται με το άνοιγμα του κάθε κεφαλαίου, όχι αργότερα από πέντε έτη. Για παράδειγμα, όταν ανοίγει το κεφάλαιο για την εκπαίδευση...τα διπλώματα από τα πανεπιστήμιά μας θα αλλάζουν». Επίσης, είπε πως το επίθετο «μακεδονικός» θα χρησιμοποιείται για οτιδήποτε προκύπτει από την ταυτότητα και τη γλώσσα, ενώ το νέο όνομα θα είναι επίσημο για όλα όσα έχουν να κάνουν με τους κρατικούς θεσμούς.