«Ως φόρος τιμής στις άλλες μητέρες που πρωτοπερπάτησαν αυτό το δρόμο μαζί μου. Η Αλεξία, η Δήμητρα, η Αλεξάνδρα, η Έλενα, η Δωρέττα, η Ανθή, η Λίντα… Τα ονόματα γινόντουσαν ολοένα και περισσότερα. Και ήρθαν κοντά και οι πατεράδες, ο Θοδωρής, ο Παντελής, ο Ιπποκράτης… Μετά ήρθαν οι κόρες και οι γιοί που έψαχναν πληροφορίες για να βοηθήσουν γονείς και ηλικιωμένους. Σύζυγοι, φίλοι, ξαδέλφια και θείοι… Και οι ίδιοι οι ασθενείς.
Στην πορεία γινόταν φανερό ότι ο σύλλογος έπρεπε να τους χωρέσει όλους: οικογένεια, φίλους, ανθρώπους που πάλευαν για μία καινούρια αντίληψη για την υγεία».
Έτσι συστήνεται ο σύλλογος Μαμάδες για την Κάνναβη (ΜΑΜΑ.ΚΑ) στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Ξεκίνησε ως απλή ομάδα στο facebook με το όνομα: «Η Φαρμακευτική Κάνναβη- Για το παιδί , την οικογένεια, τον άνθρωπό μας» και πλέον έχει δεκάδες χιλιάδες μέλη, τα οποία ζητάνε τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης για χάρη των δικών τους ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία, αυτισμό, καρκίνο. Τα ηνία κινεί η πρόεδρος του Συλλόγου, Ζακλίν Πόιτρας.
«Η κόρη μου πάσχει από μια επικίνδυνη μορφή επιληψίας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει κάτω. Έχει σπάσει κλείδα, δόντια, έχει κάνει αμέτρητα ράμματα και διασείσεις και έχει χάσει την ομιλία της. Μπορεί να κάνει μέχρι και 10 κρίσεις την ημέρα και φορά πάντα ειδικό κράνος. Ζούμε με το φόβο ότι ίσως το κεφαλάκι της να μην αντέξει άλλο ένα πέσιμο», έγραφε η κ. Πόιτρας στο φόρουμ Avaaz, ζητώντας πριν από μήνες 40.000 υπογραφές για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Ο αριθμός αυτός ξεπεράστηκε.
Μιλώντας στη HuffPost Greece, εξηγεί μεταξύ άλλων ότι πλέον μαζεύει υπογραφές στο ίδιο φόρουμ για να επιτραπεί η έκδοση κάρτα ασθενή για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Έχουν υπογράψει περίπου 4.000 άτομα.
Πώς ξεκίνησε ο Σύλλογός σας;
Ο Σύλλογος ξεκίνησε από σχέσεις που είχα με άλλες μητέρες, λόγω των προβλημάτων που είχαν τα παιδιά μας με την υγεία τους. Οπότε, όταν πρωτοξεκίνησα ψάχνοντας ότι η κάνναβη μπορούσε να βοηθήσει το παιδί μου (σύνδρομο με φαρμακοανθεκτική επιληψία), άρχισα να μοιράζω τις πληροφορίες και τις γνώσεις μου και στους κοντινούς μου ανθρώπους. Και όταν αποφάσισα ότι χρειαζόταν να ιδρύσω έναν σύλλογο για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας σε όσες μητέρες τη χρειάζονται, αποφάσισα να τον ονομάσω ΜΑΜΑΚΑ ως φόρος τιμής στις μαμάδες που κάναμε μαζί τα πρώτα βήματα. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε το θέμα του στίγματος και να συντελέσουμε στη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης.
Ο Σύλλογος νομιμοποιήθηκε το 2018, αλλά δραστηριοποιούμαστε από νωρίτερα, τόσο για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης όσο και για την ενημέρωση όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρονται. Ήξερα από την αρχή, ότι η κάνναβη δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία και ότι κατάφεραν με το πέρασμα των χρόνων να βάλουν τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από τον ίδιο τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να «δαιμονοποιηθεί» ένα ευεργετικό φυτό.
Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες στα παιδιά που παρακολουθείτε καθημερινά;
Έχω μάθει για παθήσεις - που δεν είχα ακούσει ποτέ- να θεραπεύονται εντελώς με την κάνναβη ή ακόμα με σκέτο CBD. Τα αυτοάνοσα για παράδειγμα, πολλά από τα οποία δεν ξέρουμε, είναι δυσλειτουργία του ενδοκανναβινοϊκού συστηματος. Όλα τα αυτοάνοσα (σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, κοιλιοκάκη κ.ο.κ) αντιμετωπίζονται σταδιακά. Επίσης, βλέπουμε αποτελέσματα στις περιπτώσεις επιληψιών, αλλά και στα παιδιά με αυτισμό. Με την αύξηση του αυτισμού τα τελευταία χρόνια, δεν νομίζω ότι θα είναι διστακτικοί οι γονείς να δοκιμάσουν τη φαρμακευτική κάνναβη, όταν αυτή εγγυάται καλύτερο επίπεδο ζωής για το ίδιο τους το σπλάχνο.
Φυσικά, υπάρχει και το θέμα του καρκίνου. Ευτυχώς, παρόλο που δεν μπορούμε να είμαστε ακόμα όσο εύστοχοι θα θέλαμε να είμαστε για την αντιμετώπισή του, διότι ακόμα δεν έχουμε τα επαρκή ερευνητικά στοιχεία να μας βοηθήσουν, βλέπουμε απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα.
Η αλλαγή κυβέρνησης επηρεάζει το έργο σας;
Η επαφή που είχαμε με το υπουργείο ήταν θετική, υπάρχει διάθεση να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Από νομοθετικής άποψης είμαστε πάρα πολύ καλά. Δηλαδή, από σήμερα θα μπορούσε να χορηγηθεί φαρμακευτική κάνναβη στους ασθενείς. Και όμως πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχει αποποινικοποιηθεί από το 2017. Φταίει ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από τους ίδιους τους γιατρούς, πολλοί από τους οποίους μας πολεμάνε (ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ενάντια στη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης). Δεν ξέρουν ότι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν κάνναβη. Ούτε η ίδια η αστυνομία δεν ξέρει ότι το έλαιο κάνναβης που έχω (CBD), είναι νόμιμο. Ανά πάσα στιγμή, μπορώ να πάω στο τμήμα.
Πόσο σας πάει πίσω όλη αυτή η κωλυσιεργία;
Πολύ. Γιατί ασχολούμαστε ακόμα με τα βασικά αντί να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο. Εδώ και 2,5 χρόνια ξοδεύουμε τον χρόνο μας για πράγματα που θεωρούνται δεδομένα. Οι άνθρωποι που θα είχαν θεραπευτεί ήδη, δεν θεραπεύονται. Θα είχε αλλάξει η ζωή τους. Πρόκειται για εργαλείο βελτίωσης της ζωής του ασθενούς.
Υπάρχει δαιμονοποίηση του φυτού που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Μήπως αυτό επηρεάζει την εκάστοτε κυβέρνηση;
Το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε πιο θαρραλέα ήταν επειδή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Είναι κρίμα, διότι θα μπορούσαν έστω τον τελευταίο καιρό να είχαν κάνει κάποιες αλλαγές. Τουλάχιστον έφτιαξαν το νομοθετικό πλαίσιο που είναι σημαντικό. Πλέον, η τωρινή κυβέρνηση πρέπει να το εφαρμόσει. Και δεν θα έχει το πολιτικό κόστος που θα είχε στην προηγούμενη. Δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Μιλάμε εξάλλου για πολλά εκατομμύρια.
Εμένα με ενδιαφέρει ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε αυτό που θα του αλλάξει την ποιότητα ζωής. Για αυτό και θέλω να δημιουργηθεί μια κάρτα ασθενή. Μέχρι να λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, πρέπει να μας βοηθήσουν να μην φαινόμαστε παράνομοι σε αυτή τη μικρή κοινωνία που ζούμε.
Είστε υπέρ της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής κάνναβης;
Όσες χώρες νομιμοποίησαν τη φαρμακευτική, μετά από κάποιο διάστημα νομιμοποιήθηκε και η ψυχαγωγική. Αυτό, όμως, γιατί να μας φοβίζει; Η ορθή χρήση της δεν βλάπτει περισσότερο από το τσιγάρο και το αλκοόλ. Στις χώρες που τη νομιμοποίησαν δεν ήρθε ο σατανάς να τους πάρει, όπως έλεγαν στη δεκαετία του 70. Είδαν ότι προσφέρουν στους πολίτες μια ελεγχόμενη χρήση. Κάθε ενήλικος άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.
Γιατί θέλετε να ιδρύσετε Εθνικό Οργανισμό Κάνναβης;
Ο λόγος είναι απλός. Επειδή είναι ένα περίπλοκο φυτό, έχει πολλές χρήσεις και εμπλέκονται τρία υπουργεία. Κάθε φορά που θέλουμε κάτι, περνάμε από 40 κύματα. Συνεπώς, θα θέλαμε έναν διυπουργικό οργανισμό, υπεύθυνο για την εισαγωγή και την εξαγωγή της που θα διευκολύνει το έργο μας.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ του 1961, μας υποχρεώνει ναδημιουργήσουμε ένα φορέα, που δεν το έχουμε κάνει. Πρέπει να γίνει η αρχή του τέλους, για το καλό των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, για το καλό των παιδιών μας.