Ζεϊνέπ Μποζ για Γλυπτά Παρθενώνα: Δεν υπάρχει φιρμάνι, σφραγίδα ή υπογραφή Σουλτάνου

Οι Βρετανοί βασίζονται σε μία ιταλική μετάφραση «που δεν έχει καμία επίσημη αξία». «Πάντα τηρούσαμε στάση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών».
|
Open Image Modal
(photo by Mike Kemp/In Pictures via Getty Images)
Mike Kemp via Getty Images

Η δήλωση πως δεν υπάρχει φιρμάνι που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία, στην οποία προχώρησε η αρχαιολόγος Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας, στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά».

Επαναλαμβάνοντας πως στα αρχεία της Τουρκίας δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο και πως οι Βρετανοί βασίζονται σε μία ιταλική μετάφραση που δεν φέρει υπογραφή ούτε σφραγίδα του Σουλτάνου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Ένιωσα την ανάγκη να αντιδράσω και να διορθώσω τη βρετανική πλευρά».

 «Δεν υπάρχει σφραγίδα, υπογραφή, οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κανείς που να δείχνει ότι αυτό είναι επίσημο έγγραφο. Ξέρετε, μπορούμε και σήμερα να κάνουμε κάτι σαν αυτό: Μπορούμε να γράψουμε κάτι σε ένα κομμάτι χαρτί, να περιμένουμε να περάσουν 200 χρόνια και μετά να περιμένουμε να γίνει αποδεκτό ως επίσημο έγγραφο. Όπως δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, το ίδιο και αυτή η ιταλική μετάφραση δεν έχει επίσημη αξία», σημείωσε η κ. Μποζ. 

Και πρόσθεσε: «Πάντα τηρούσαμε στάση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα πάρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Υπάρχει μια αμοιβαία συνεργασία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες που ανέκαθεν ήξεραν πώς να τηρούν στάση πάνω από την πολιτική. Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για δύο χώρες που ενεργούν ώριμα».

Υπενθυμίζεται ότι η Ζεϊνέπ Μποζ δήλωσε στη Σύνοδο της Unesco ότι «Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως».