Ζελένσκι: Ειρηνευτική συμφωνία αν οι Ρώσοι επιστρέψουν στα εδάφη που έλεγχαν πριν την εισβολή

Ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Chatham House- κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κίεβο.
Open Image Modal
SOPA Images via Getty Images

Η επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων εκεί που βρίσκονταν στις 23 Φεβρουαρίου (πριν την έναρξη της εισβολής) θα ήταν μια ελάχιστη παραχώρηση στην οποία θα μπορούσε να προβεί η Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Chatham House. «Μα για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει διπλωματικός διάλογος» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «από πλευράς μας δεν έχουν καεί όλες οι διπλωματικές γέφυρες». 

Ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το BBC, η απάντησή του φαίνεται να υποδεικνύει μια προθυμία να αποδεχτεί τον ρωσικό έλεγχο της χερσονήσου στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο είναι ασαφές τι θα σήμαινε αυτό για το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ήταν υπό μερικό έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014. 

Η Μόσχα πιστεύει ότι μπορεί να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ατιμωρητί επειδή είναι πυρηνική δύναμη, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

«(Οι Ρώσοι) δεν πιστεύουν ότι γίνεται να λογοδοτήσουν για εγκλήματα πολέμου επειδή έχουν την ισχύ μιας πυρηνικής δύναμης» είπε μιλώντας στο think tank. Οι διαχειριστές της ρωσικής προπαγάνδας, είπε, «υπολογίζουν πόσος χρόνος χρειάζεται για να πλήξει ένας πυρηνικός πύραυλος τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το συζητούν ανοιχτά, πώς μπορούν να προκαλέσουν μια πυρηνική έκρηξη στον ωκεανό για να πλημμυρίσουν τα Βρετανικά Νησιά. Καυχιούνται πως μπορούν να μετατρέψουν οποιαδήποτε χώρα σε πυρηνική στάχτη. Έχουν αυτή την αίσθηση ατιμωρησίας».

Επίσης, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου (η ημέρα που γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στη Ρωσία), ενώ κατηγόρησε- χωρίς να κατονομάσει- κάποιες χώρες πως προσπαθούν να επιτύχουν μια ισορροπία, παραμένοντας σε μια «γκρίζα» περιοχή.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Μαριούπολη, είπε ότι δεν είναι «στρατιωτικό γεγονός» μα «βασανιστήριο με λιμοκτονία», ενώ απέδωσε την «κτηνώδη συμπεριφορά» των ρωσικών στρατευμάτων στη Μαριούπολη σε δεκαετίες αντι-ουκρανικής προπαγάνδας. «Θα γίνουν στρατιωτικά δικαστήρια για τους φόνους, τους θανάτους, τα βασανιστήρια. Μα γιατί η κτηνωδία; Αυτός είναι ο μηχανισμός πληροφορίας που ανέπτυξε αυτό το μίσος και το θέρμανε σε τέτοιο βαθμό πριν τον γενικευμένο πόλεμο».

Όπως είπε, «εξελέγην ως πρόεδρος της Ουκρανίας, και όχι μιας μίνι Ουκρανίας» και είπε πως δεν μπορούσε να αφήσει να μειωθεί ο πληθυσμός της Ουκρανίας κατά 11 εκατομμύρια χάνοντας εδάφη και περιλαμβάνοντας αυτούς που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Επίσης είπε ότι δεν βλέπει κάποια ρωσική επιθυμία για ειρήνη.

Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με ηγέτες της Δύσης που ζητούσαν να ηττηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε πως «για κάποιους μπορεί να είναι η ήττα του Πούτιν, και στην κοινωνία μας υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που σκέφτονται ακριβώς έτσι. Δεν με νοιάζει πού θα καταλήξουν οι ηγέτες, μα αυτό που έχει σημασία για μένα είναι η νίκη της Ουκρανίας. Νίκη για μένα είναι να μη χάσω 11 εκατ. ανθρώπους- 5 εκατομμύρια που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία».

Όπως είπε, μια νίκη για την Ουκρανία θα περιελάμβανε επιστροφή της χώρας οικονομικά στην κατάσταση από την οποία είχε αρχίσει, και ζήτησε ένταξη στην ΕΕ, λέγοντας πως «αυτή είναι η βούληση του ουκρανικού λαού».

Για τη Μαριούπολη είπε πως δεν μπορεί να πέσει ως πόλη, γιατί έχει ήδη καταστραφεί, ενώ προειδοποίησε τους Ρώσους πως αν σκότωναν αμάχους ή στρατιωτικό προσωπικό που θεωρητικά θα μπορούσε να ανταλλαχθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες στο μέλλον. Υποσχέθηκε πως η Ουκρανία μπορούσε να σταματήσει τις ρωσικές επιθέσεις, αρκεί να λάμβανε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Reuters