Ζελένσκι κατά Ζαλούζνι: Φέρεται να ζήτησε παραίτηση του κορυφαίου Ουκρανού στρατηγού, ο οποίος αρνήθηκε

Αποδίδεται σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε τη Δευτέρα από τον κορυφαίο στρατηγό της χώρας του, Βαλέρι Ζαλούζνι, να παραιτηθεί, μα ο Ζαλούζνι αρνήθηκε, «πυροδοτώντας» εικασίες πως θα αποπεμφθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον αρχηγό του γενικού επιτελείου σε κάτι που, αν γίνει, θα αποτελεί τον μεγαλύτερο ανασχηματισμό της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, δύο χρόνια πριν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται τέσσερα άτομα ενημερωμένα για τις συζητήσεις, του προτάθηκε νέος ρόλος ως σύμβουλος άμυνας, μα ο στρατηγός απάντησε αρνητικά. Δύο από τις εν λόγω πηγές είπαν πως ο Ζελένσκι αποσαφήνισε στον Ζαλούζνι πως, ανεξαρτήτως του αν θα δεχτεί τον νέο ρόλο ή όχι, θα απομακρυνθεί από την παρούσα θέση του. Ωστόσο, οι πηγές των FT είπαν πως αν και η απόφαση έχει ληφθεί, μπορεί να περάσει καιρός μέχρι να αποπεμφθεί, λόγω διαρροής των εν λόγω σχεδιασμών σε ουκρανικά ΜΜΕ.

Είχαν προηγηθεί μήνες εικασιών για το τι θα γίνει με τον Ζαλούζνι, με φόντο αναφορές για εντάσεις μεταξύ των δύο ανδρών. Η τεταμένη σχέση αναδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό τον Νοέμβριο, αφού η ουκρανική αντεπίθεση δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους της- την ανάκτηση κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και την αποκοπή της «χερσαίας γέφυρας» προς την Κριμαία. Ο Ζαλούζνι είχε πει ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «αδιέξοδο», με το γραφείο του προέδρου να τον επιπλήττει.

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σερχίι Νικιφόροφ, και το υπουργείο Άμυνας διέψευσαν αναφορές περί αποπομπής του Ζαλούζνι. «Αγαπητοί δημοσιογράφοι, απαντούμε άμεσα σε όλους: Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια» ανέφερε το υπουργείο μέσω Telegram.

Ο Ολέξι Γκοντσαρένκο, Ουκρανός βουλευτής της αντιπολίτευσης και σύμμαχος του στρατηγού, είπε στον Guardian πως καταλαβαίνει ότι «ο πρόεδρος ζήτησε από τον Ζαλούζνι να παραιτηθεί,α αυτός αρνήθηκε να το κάνει». Ο ίδιος απέδωσε την αντιπαράθεση σε «συγκρούσεις προσωπικότητας», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν θεμελιώδη ζητήματα μεταξύ τους μα το γραφείο του Ζελένσκι ανησυχεί πως ο Ζαλούζνι κάνει πολιτικές και όχι στρατιωτικές δηλώσεις».

Μια αποπομπή του Ζαλούζνι θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ένοπλες δυνάμεις και την κοινωνία της Ουκρανίας, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Σε δημοσκόπηση τον Σεπτέμβριο, το 88% των Ουκρανών είπαν πως εμπιστεύονταν τον Ζαλούζνι, συγκριτικά με το 62% που είπαν ότι εμπιστεύονταν τον Ζελένσκι. Επίσης, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων αξιωματούχων που έχουν συνεργαστεί στενά με τον στρατηγό τα τελευταία δύο χρόνια. Σημειώνεται πως ο πόλεμος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς το Κίεβο αναμένει νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του Ζαλούζνι θα ήταν ο ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και υπεύθυνος για τις συγκαλυμμένες επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας. Ο Μπουντάνοφ είχε παρουσιαστεί και ως πιθανός αντικαταστάτης του Ολέξι Ρέζνικοφ στο πόστο του υπουργού Άμυνας.

Ρωσικές επιθέσεις

Στο μεταξύ, η Ρωσία πραγματοποίησε νέα νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας με 20 μη επαδρωμένα αεροσκάφη και τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υπογραμμίζοντας πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε γύρω στα 12 από τα όπλα αυτά.

Η Ουκρανία, η οποία υφίσταται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους της να ενισχύσουν τα αμυντικά συστήματά της.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα πυρομαχικά.

«Πρέπει να δείξουμε ότι συνεχίζουμε την ξεκάθαρη δέσμευσή μας με την Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και «να ξέρουμε πού βρισκόμαστε τώρα, πού θα είμαστε το Μάρτιο και μέχρι το τέλος του έτους».

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διευκρίνισε πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 20 ιρανικής κατασκευής επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και τρεις βαλλιστικούς πυραύλους.

Τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα, κυρίως στις περιφέρειες νότια και ανατολικά του μετώπου, κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δεν έκανε αναφορά στους πυραύλους.

Οι αρχές έχουν δώσει μέχρι στιγμής λίγες πληροφορίες για τις ζημιές που προκάλεσε αυτή η νέα επίθεση.

Η αστυνομία της ανατολικής περιφέρειας του Χαρκόβου, στη μεθόριο με τη Ρωσία, ανέφερε εντούτοις πως από την επίθεση υπέστησαν ζημιές ένα σούπερ-μάρκετ και κατοικίες.

Από τη ρωσική πλευρά, ο φιλορώσος δήμαρχος της Χορλίβκα δήλωσε σήμερα πως δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Εξαιτίας πλήγματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον ενός πολιτικού οχήματος στην οδό που συνδέει την Χορλίβκα με το Ντονέτσκ, κοντά στο χωριό Παντελεϊμόνοβκα, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ένα άτομο τραυματίσθηκε», γνωστοποίησε ο δήμαρχος της Χορλίβκα, ο Ιβάν Πριχόντκο, μέσω του καναλιού του στην πλατφόρμα Telegram.

Εξάλλου ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «καταστράφηκε από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από το έδαφος της περιφέρειας του Πσκοφ», στη βορειοδυτική Ρωσία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέσω του επίσημου ιστοτόπου του.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις της στη Ρωσία, όμως επικεντρώνεται εν γένει στις μεθοριακές περιφέρειες, όπως αυτή του Μπέλγκοροντ.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters