Ζελένσκι: Τέλος στον πόλεμο με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ακόμη και αν η Ρωσία δεν επιστρέψει άμεσα τα καταληφθέντα εδάφη
Open Image Modal
via Associated Press

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εάν η Ουκρανία αποκτήσει εγγυήσεις προστασίας για τα εδάφη που ελέγχει, μέσω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Sky News, ανέφερε ότι η προστασία των ελεύθερων ουκρανικών περιοχών υπό την «ομπρέλα του ΝΑΤΟ» θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί την επιστροφή των κατεχόμενων περιοχών αργότερα, μέσω διπλωματικών διαδικασιών.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε την ανάγκη η πρόσκληση προς το ΝΑΤΟ να βασίζεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας, ακόμα και αν οι κατεχόμενες περιοχές δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη φάση της συμφωνίας.

 

 

Αυτή η δήλωση του Ζελένσκι έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει τον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας και αναζητά διεθνείς υποστηρίξεις και λύσεις για την ειρηνική αποκατάσταση της κυριαρχίας της.

«Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να τοποθετήσουμε τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό μας κάτω από την “ομπρέλα” του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας, καθώς διαφορετικά, «ο Πούτιν θα επανέλθει».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα αναγνωρίζει τη συνολική ουκρανική επικράτεια, ακόμη κι αν η ανάκτηση των κατεχόμενων περιοχών απαιτήσει διπλωματικές διαδικασίες στο μέλλον.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται εν μέσω φημολογιών για ένα σχέδιο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται να περιλαμβάνει την παραχώρηση κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία ως αντάλλαγμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι, ωστόσο, απέφυγε να επιβεβαιώσει τέτοιες αναφορές, δηλώνοντας ότι επιδιώκει απευθείας επικοινωνία με τον Τραμπ, ώστε να διασφαλίσει «τη στήριξη του μεγαλύτερου συμμάχου της Ουκρανίας».

«Θέλω να δουλέψω απευθείας μαζί του και να μοιραστώ ιδέες. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε κανέναν γύρω του να καταστρέψει την επικοινωνία μας», ανέφερε ο Ζελένσκι.

 

 

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από την πάγια θέση του Ζελένσκι, ο οποίος μέχρι σήμερα απέρριπτε οποιοδήποτε σενάριο παραχώρησης ουκρανικών εδαφών.

Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 έως τις μονομερείς ανακοινώσεις της Ρωσίας για την προσάρτηση περιοχών του Ντονέτσκ, Χερσώνας, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, ο Ζελένσκι υποστήριζε σθεναρά πως η ουκρανική κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Η πάγια θέση Ζελένσκι είναι ότι τα εδάφη παραμένουν ουκρανικά, η κατοχή των εδαφών από τη Ρωσία είναι παράνομη και ότι το Κίεβο δεν θα παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη του προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.

Ωστόσο, με περίπου το 20% της Ουκρανίας υπό ρωσικό έλεγχο και τις πρόσφατες εδαφικές απώλειες στην ανατολική Ουκρανία, η κυβέρνηση στο Κίεβο φαίνεται να επανεξετάζει την τακτική της.

Νωρίτερα φέτος, ο Ζελένσκι παρουσίασε ένα «σχέδιο νίκης» στο ουκρανικό κοινοβούλιο, το οποίο περιελάμβανε την άρνηση παραχώρησης ουκρανικών εδαφών και κυριαρχίας.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, συνεχίζει να απαιτεί την πλήρη αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών ως προαπαιτούμενο για διαπραγματεύσεις, ενώ ο Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Ο Πούτιν έχει υποδείξει ότι δεν θα παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη που κατέχουν οι δυνάμεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία και υποστήριξε ότι η παραχώρηση εδαφών από το Κίεβο αποτελεί προάγγελο για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παρά τη σθεναρή υπεράσπιση του εδάφους της Ουκρανίας και τις απόπειρες αντεπιθέσεων από την έναρξη του πολέμου πριν από περισσότερες από 1.000 ημέρες, οι δυνάμεις του Κιέβου βρίσκονται σε μειονεκτική θέση τους τελευταίους μήνες και η Ρωσία προελαύνει σιγά-σιγά στα ανατολικά της χώρας.