Ζεστή σοκολάτα vs κακάο: Τι να προτιμήσουμε στα γιορτινά σουαρέ σύμφωνα με διατροφολόγο

Τι κι αν με το μάτι μας φαίνονται ολόιδια; Δεν είναι καθόλου το ίδιο. Plus: Πώς θα απολαύσουμε στο έπακρο χωρίς να εκτοξεύσουμε το νούμερο στη ζυγαριά.
Open Image Modal
Nikola Paunov via Getty Images
Αν αφήσουμε έξω τους «μανιακούς» με τον καφέ και το τσάι, η ζεστή σοκολάτα και το κακάο, αυτές τις ημέρες έχουν την τιμητική τους.

Επιτέλους, για τους περισσότερους από εμάς οι ημέρες της ανεμελιάς έφτασαν! Τα Χριστούγεννα, με εξαίρεση όσους εργαζόμαστε στην εστίαση, είναι η ευκαιρία μας να περάσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στη ζεστασιά του σπιτιού. Και για να το απολαύσουμε στο έπακρο... «τραβιέται» και ένα ζεστό ρόφημα. Αλλά τι ρόφημα;

Αν αφήσουμε έξω τους «μανιακούς» με τον καφέ και το τσάι, η ζεστή σοκολάτα και το κακάο, αυτές τις ημέρες έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, ποιο μας ωφελεί περισσότερο; Διότι μπορεί αυτές τις μέρες να το ρίχνουμε έξω, αλλά δεν βλάπτει οι επιλογές μας να έχουν και μια άλφα θρεπτική αξία. 

Και πώς θα διαλέξουμε το καλύτερο; Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε το παραμικρό. Η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, είναι εδώ για να μας βοηθήσει. Ας την εμπιστευτούμε. 

Open Image Modal
Έλενα Σερδάρη
Έλενα Σερδάρη: Διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή

Τι οφέλη επιφυλάσσει για τον οργανισμό μας το κακάο

1. Ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στη σκόνη του κακάο, προκαλούν αγγειοδιαστολή και κατά συνέπεια ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, κυρίως σε άτομα με υπέρταση.

2. Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς

Παράλληλα με την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, τα συστατικά που περιέχονται στο κακάο, μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και ελαττώνουν την φλεγμονή. Κι όλα αυτά προφυλάσσουν τον οργανισμό μας από τα ενδεχόμενα της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού.

3. Κακάο VS φλεγμονής

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα στην καθαρή σκόνη κακάο, αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Για αυτό και εξουδετερώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που εκτοξεύουν τον κίνδυνο φλεγμονής, μιας κατάστασης που συνδέεται με παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και άλλα χρόνια νοσήματα.

4. Το κακάο επιδρά ευεργετικά στην υγεία του εγκεφάλου

Αρκετές είναι επίσης οι μελέτες που έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες

  • Βελτιώνουν και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου

  • Συμμετέχουν σε βιοχημικά μονοπάτια παραγωγής νευρώνων και ενώσεων σημαντικών για την λειτουργία του εγκεφάλου

Με αυτόν τον τρόπο η κατανάλωση κακάο συμβάλλει σε λειτουργίες όπως η μνήμη, η συγκέντρωση και άλλες γνωσιακές δεξιότητες, ενώ είναι πιθανόν να προλαμβάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Κακάο και λιπαρά

Η περιεκτικότητα του κακάο σε λιπαρά (βούτυρο κακάο) κυμαίνεται από 17 έως 30%, ανάλογα με την προέλευσή του (ποικιλία φυτού, περιοχή, χρόνος ωρίμανσης κλπ). Η προέλευση του καρπού καθορίζει επίσης και την περιεκτικότητα του κακάο σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Εμείς από την πλευρά μας, προκειμένου να απολαμβάνουμε τα οφέλη του κακάο χωρίς να επιβαρύνουμε τη διατροφή μας με περιττά λιπαρά, καλό είναι να το καταναλώνουμε σε μορφή προϊόντων όσο γίνεται πιο «καθαρών», διαβάζοντας πάντα τις ετικέτες για την περιεκτικότητα του προϊόντος σε λιπαρά αλλά και πρόσθετη ζάχαρη.

Πόσο κακάο πρέπει να πίνουμε και πώς

  • Πίνουμε το πολύ 2 - 4 κούπες την εβδομάδα

  • Διαλέγουμε υψηλής ποιότητας σκόνη κακάο, με ελάχιστα λιπαρά

  • Χρησιμοποιούμε άπαχο ζωικό ή φυτικό γάλα

  • Ετοιμάζουμε το κακάο μας χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων συστατικών, διότι το κακάο από μόνο του αποδίδει 45 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας

Και τι γίνεται με τη σοκολάτα

Το κακάο αποτελεί τον πρόδρομο της σοκολάτας. Και οι σπόροι του, είτε ωμοί είτε ελαφρώς καβουρδισμένοι, μπορούν να θεωρηθούν ως superfood. Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα τρόφιμο, που σε σύγκριση με την σοκολάτα, είναι λιγότερο επεξεργασμένο και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Όμως, για να προκύψει η σοκολάτα που όλοι γνωρίζουμε, οι σπόροι του κακάο ψήνονται, αλέθονται και έπειτα συνδυάζονται με ζάχαρη και έξτρα λίπη. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, η υψηλή θερμοκρασία κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος μειώνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στο κακάο, ελαχιστοποιώντας τα οφέλη για την υγεία.

Και το συμπέρασμα;

Η κατανάλωση ζεστής σοκολάτας, για όσους δεν αντέχουμε την πικρή και κάπως ιδιαίτερη γεύση του κακάο -όπως για παράδειγμα τα μικρά παιδιά-, επιφυλάσσει και πάλι κάποια οφέλη:

  • Μας φτιάχνει τη διάθεση

  • Μας κάνει πιο ζωηρούς και δραστήριους και

  • Εφόσον δεν προσθέσουμε έξτρα ζάχαρη, σιρόπι ή σαντιγί δεν προκαλεί τόσο μεγάλη «ζημιά» σε όσους ακολουθούμε ένα γενικότερα ισορροπημένο πλάνο διατροφής

Και πάλι όμως το κακάο είναι ο βασιλιάς των φλαβονοειδών και τα οφέλη του είναι πανάρχαια και αναντίρρητα. Όποιο κι αν επιλέξουμε, καλή μας απόλαυση!