Ζευγάρια και Σεξουαλικότητα

Σαφέστατα όσο μεγαλώνουμε αποκτούμε στη ζωή μας μια σειρά ευθυνών, υποχρεώσεων και ανησυχιών που τις συνοδεύουν. Ειδικά εκείνοι που αποκτούν παιδιά αναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες τους και οι δικές τους ανάγκες και επιθυμίες μπαίνουν, πολύ συχνά, δεύτερες. Είναι απόλυτα λογικό μια γυναίκα που εργάζεται, μεγαλώνει παιδιά, έχει να φροντίσει το σπίτι της και πολλά άλλα θέματα να μη σκέφτεται πάντα το σεξ στο τέλος της ημέρας. Αντίστοιχα, ένας άντρας που είναι εργαζόμενος και πατέρας και ανησυχεί για πολλά ζητήματα που περνούν από τα χέρια του καθημερινά δεν έχει έντονη σεξουαλική διάθεση και δεν μπορεί πάντα να αντεπεξέλθει και σωματικά.
Open Image Modal
oneinchpunch via Getty Images

Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μας πως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη ζωή του κάθε ατόμου είναι η σεξουαλική του ζωή. Όπως είχε αναφέρει ο Freud, πολύ μπροστά για την εποχή του, κάθε άνθρωπος εξελίσσεται ομαλά περνώντας από ένα σύνολο ψυχοσεξουαλικών σταδίων που ξεκινούν από τη γέννηση και φτάνουν μέχρι και την ενήλικη ζωή. Μάλιστα, αν τα στάδια αυτά δεν ολοκληρωθούν με επιτυχία (π.χ. είτε προσκόλληση για καιρό σε ένα στάδιο, είτε παλινδρόμηση σε ένα προηγούμενο) το άτομο θα παρουσιάζει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του, όχι μόνο σεξουαλικά αλλά και στους υπόλοιπους τομείς της καθημερινότητας του.

Τι μας λέει η θεωρία των ψυχοσεξουαλικών σταδίων; Κάτι πολύ απλό που, για κάποιο λόγο, εξακολουθεί να αγνοείται ή να παρερμηνεύεται από την κοινή γνώμη. Το σεξ και η σεξουαλικότητα, γενικότερα, δεν είναι κάτι που κάνουμε αλλά κάτι που είμαστε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και αποτελεί συνάμα βιολογική ανάγκη αλλά και κοινωνική πράξη. Και αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό για μια υγιή σχέση μεταξύ ενηλίκων και θα πρέπει να αποτελεί έναν πρωτεύοντα τομέα παρέμβασης όταν μια σχέση αντιμετωπίζει προβλήματα. Με τον ίδιο τρόπο που δίνουμε βάση στο χτίσιμο της χαμένης επικοινωνίας μεταξύ συντρόφων θα πρέπει να δίνουμε βαρύτητα και στη σεξουαλική τους ζωή για πολλούς και σημαντικούς λόγους.

Πολλά ζευγάρια τα τελευταία χρόνια χάνουν το ενδιαφέρον τους για σεξ λόγω των απαιτήσεων και των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας. Είναι σύνηθες φαινόμενο σε πολλούς άντρες κοντά στα 40 χρόνια να παρουσιάζουν προβλήματα στύσης λόγω του άγχους τους για οικονομικά ζητήματα και πολλές γυναίκες χάνουν τη σεξουαλική τους διάθεση με το πέρασμα των χρόνων, ειδικά αφού γίνουν μητέρες. Προφανώς και υπάρχουν και βιολογικοί λόγοι που εξηγούν την αποχή από το σεξ ή την έλλειψη διάθεσης πχ. μειώνονται τα οιστρογόνα στις γυναίκες καθώς γερνούν κλπ. Εντούτοις, το να μειώνεται κάπως η διάθεση για σεξ με το να απουσιάζει εντελώς από τη ζωή του ζευγαριού δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η δεύτερη περίπτωση ελλοχεύει πολλούς και σημαντικούς κινδύνους.

Αρχικά, ας μην ξεχνάμε πως το σεξ, εκτός από πηγή ευχαρίστησης, είναι και ένας σημαντικός τρόπος εκτόνωσης της ενέργειάς μας. Όταν δύο σύντροφοι (είτε μιλάμε για συντρόφους του ίδιου φύλου είτε του αντίθετου) συνευρίσκονται σεξουαλικά, αφενός λαμβάνουν ικανοποίηση και, αφετέρου, ενισχύουν το συναισθηματικό τους δέσιμο. Ταυτόχρονα, όμως, διοχετεύουν και ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας τους, σωματικής και συναισθηματικής, στη γενετήσια πράξη. Συναισθήματα όπως άγχος, φόβος, νεύρα, ακόμη και θυμός, απελευθερώνονται στην σεξουαλική έκφραση οπότε δεν συσσωρεύονται στο εσωτερικό του ατόμου. Δεν είναι περίεργο να υποθέσουμε πως ζευγάρια που έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή θα είναι λιγότερο πιεσμένα ψυχολογικά και, συνεπώς, θα έχουν λιγότερους καυγάδες.

Εκτός αυτού, το σεξ δεν αποτελεί μόνο μια πράξη αλλά είναι η υπέρτατη μορφή συναισθηματικού δεσίματος σε ένα ζευγάρι. Αυτό που διαφοροποιεί τις ερωτικές σχέσεις δεν είναι η αγάπη, αυτή υπάρχει και στις άλλες δυαδικές σχέσεις (οικογένεια, φίλοι). Είναι το ερωτικό στοιχείο, ο λεγόμενος «ερωτικός πόθος». Οπότε όταν δυο άνθρωποι δεν κάνουν σεξ ουσιαστικά είναι σαν να αφαιρούν από την εξίσωση αυτό ακριβώς το κομμάτι που τους κάνει ζευγάρι εξ αρχής. Παραμένει, μεν, η συντροφικότητα αλλά χάνεται ένα πολύ ουσιώδες συστατικό που συμβάλει στο συναισθηματικό δέσιμο και όχι απλά στο σωματικό. Ένα ζευγάρι που κάνει σεξ δεν ενώνεται μόνο σαρκικά αλλά ταυτόχρονα εκφράζει τα συναισθήματα του μέσω της πράξης. Οι δύο πλευρές μετουσιώνονται σε μία και βιώνουν αυτή την ένωση εξωτερικά και εσωτερικά. Σαφώς και το σεξ διαφοροποιείται με τα χρόνια, τόσο σε ποσότητα όσο και σε περιεχόμενο. Οι άνθρωποι που είναι χρόνια μαζί κάνουν λιγότερο συχνά σεξ και, λόγω ηλικίας, δεν μπορούν πάντα να κρατήσουν τις εντάσεις και τους ρυθμούς που πετύχαιναν σε νεότερη ηλικία. Αλλά θα πρέπει να διατηρείται, σε όποιο ρυθμό και συχνότητα μπορεί να πετύχει ο καθένας. Η ένωση είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, παρά της διαφορετικής φύσης που έχει σε κάθε φάση ζωής.

Ένας ακόμη τομέας που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας είναι η σημασία του σεξ για την αυτοαξία κάθε ατόμου μέσα στη σχέση του. Κάθε άνθρωπος θέλει να αισθάνεται ποθητός καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του από το σύντροφο που έχει επιλέξει. Αυτό είναι εξίσου απαραίτητο σε κάθε στάδιο της σχέσης, είτε τον πρώτο μήνα είτε τον δέκατο χρόνο. Το λάθος που κάνουν πολλά ζευγάρια είναι ότι δε δίνουν την απαραίτητη προσοχή σε αυτό το κομμάτι μετά από κάποια χρόνια, κάτι που είναι μεν λογικό αλλά έχει άσχημο αντίκτυπο στην ίδια τη σχέση αλλά και στην αυτοπεποίθηση του συντρόφου μας. Όταν δεν επιδιώκουμε να κάνουμε έρωτα με το σύντροφο που έχουμε επιλέξει του μεταδίδουμε ταυτόχρονα και ένα μήνυμα. Είναι σαν λέμε εμμέσως ότι δεν μας ελκύει πια, δεν τον βρίσκουμε πλέον σεξουαλικό και δεν καταφέρνει να μας ξυπνά την ερωτική επιθυμία.

Σαφέστατα όσο μεγαλώνουμε αποκτούμε στη ζωή μας μια σειρά ευθυνών, υποχρεώσεων και ανησυχιών που τις συνοδεύουν. Ειδικά εκείνοι που αποκτούν παιδιά αναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες τους και οι δικές τους ανάγκες και επιθυμίες μπαίνουν, πολύ συχνά, δεύτερες. Είναι απόλυτα λογικό μια γυναίκα που εργάζεται, μεγαλώνει παιδιά, έχει να φροντίσει το σπίτι της και πολλά άλλα θέματα να μη σκέφτεται πάντα το σεξ στο τέλος της ημέρας. Αντίστοιχα, ένας άντρας που είναι εργαζόμενος και πατέρας και ανησυχεί για πολλά ζητήματα που περνούν από τα χέρια του καθημερινά δεν έχει έντονη σεξουαλική διάθεση και δεν μπορεί πάντα να αντεπεξέλθει και σωματικά.

Εντούτοις, είναι σημαντικό να προσπαθούμε και σε αυτό το κομμάτι. Δεν είμαστε μόνο εργαζόμενοι, γονείς και νοικοκυρές ή νοικοκύρηδες σπιτιών. Μέσα στους ρόλους που έχουμε είναι και αυτός του/ της συντρόφου και αξίζει να δουλεύουμε και πάνω σε αυτόν.

Καταληκτικά, το σεξ δεν θα πρέπει να υποβιβάζεται μέσα στη σχέση, ούτε να θεωρείται πως έπεται άλλων πραγμάτων. Δεν έρχεται δεύτερο μετά την επικοινωνία αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτήν για την υγιή συνύπαρξη και εξέλιξη ενός ζευγαριού. Επίσης, αυτό που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι πως η σεξουαλική ζωή σε κάθε ηλικία δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη και επιθυμία. Όσοι διατηρούν το σεξ στη ζωή τους αφενός θα αισθάνονται πιο ζωντανοί και, αφετέρου, θα έχουν μια πιο όμορφη σχέση όπου ο σημαντικός άλλος δεν θα είναι μόνο σύντροφος αλλά θα παραμένει και αιώνιος εραστής.