Ζιζέλ Πελικό: «Δεν πρέπει εμείς να είμαστε αυτές που νιώθουν ντροπή»

Τι κατέθεσε στο δικαστήριο την Τετάρτη, απευθυνόμενη στον πρώην σύζυγό και κατά συρροή βιαστή της.
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Η Ζιζέλ Πελικό μιλάει στα μέσα ενημέρωσης καθώς φεύγει από το δικαστικό μέγαρο της Αβινιόν, στη νότια Γαλλία, στις 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Lewis Joly, File)
via Associated Press

Η Ζιζέλ Πελικό, η Γαλλίδα της οποίας ο σύζυγος δικάζεται για τον κατά συρροή βιασμό της και επειδή προσκαλούσε δεκάδες άλλους άνδρες να τη βιάσουν ενόσω ήταν βαριά ναρκωμένη, ανέβηκε στο εδώλιο του δικαστηρίου την Τετάρτη για να καταθέσει.

Οπως τόνισε στο δικαστήριο της Αβινιόν, θέλει οι γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό να γνωρίζουν ότι «δεν πρέπει εμείς να ντρεπόμαστε - αλλά εκείνοι».

«Θέλω όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό να πουν: Η κυρία Πελικό το έκανε, μπορώ κι εγώ. Δεν θέλω να ντρέπονται πια», είπε, αναφερόμενη στο αίτημά της για ανοικτή δίκη και για την προβολή των βίντεο με τους φερόμενους βιασμούς.

Η Πελικό 71 ετών, ανέβηκε στο εδώλιο μετά από αίτημα της νομικής της ομάδας να της δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει στα αποδεικτικά στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχουν κοινοποιηθεί μέχρι στιγμής στη δίκη.

 

 «Επέλεξες τα πιο σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης φύσης»

Είπε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είχε παρακολουθήσει διάφορες συζύγους, μητέρες και αδελφές των κατηγορουμένων να παίρνουν θέση στο εδώλιο και να καταθέτουν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν «εξαιρετικοί άνδρες».

«Είναι ακριβώς όπως αυτοί που είχα στο σπίτι μου», πρόσθεσε. «Αλλά ένας βιαστής δεν είναι απλώς κάποιος που συναντάς σε ένα σκοτεινό πάρκινγκ αργά τη νύχτα. Μπορεί επίσης να είναι στην οικογένεια σου ή ανάμεσα σε φίλους».

Η κ. Πελικό δήλωσε ότι είναι «εντελώς κατεστραμμένη» και θα πρέπει να ξαναχτίσει τον εαυτό της. «Δεν ξέρω αν όλη μου η ζωή θα είναι αρκετή για να καταλάβω», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενη στον πρώην σύζυγό της ως ”κύριο Πελικό”, είπε: «Μακάρι να μπορούσα ακόμα να τον αποκαλώ Ντομινίκ. Ζήσαμε μαζί για 50 χρόνια, ήμουν μια ευτυχισμένη, ολοκληρωμένη γυναίκα».

«Ήσουν ένας στοργικός, προσεκτικός σύζυγος και δεν σε αμφισβήτησα ποτέ. Μοιραστήκαμε γέλια και δάκρυα», πρόσθεσε με τη φωνή της να σπάει.

Κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Ντομινίκ το 2021.

Ο πρώην σύζυγός της παραδέχτηκε ότι στρατολόγησε άνδρες στο διαδίκτυο για να βιάσουν, ενώ εκείνη βρισκόταν υπό την επίδραση ισχυρών ηρεμιστικών και υπνωτικών χαπιών που της χορηγούσε κρυφά μεταξύ 2010 και 2020.

Η κ. Πελικό δήλωσε ότι συνήθιζε να αισθάνεται τυχερή που τον είχε στο πλευρό της όταν υπέφερε από προβλήματα υγείας που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι σχετίζονταν με τα φάρμακα που της έδινε. ”Προσπαθώ να καταλάβω πώς αυτός ο άνθρωπος, που για μένα ήταν τέλειος, μπόρεσε να το κάνει αυτό. Πώς μπορεί να με πρόδωσε τόσο πολύ; Πώς μπόρεσες να αφήσεις αυτούς τους ξένους να μπουν στην κρεβατοκάμαρά μου;”, είπε. ”Θέλω να του πω: Πάντα προσπαθούσα να σε ανεβάσω ψηλότερα, προς το φως. Επέλεξες τα πιο σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης φύσης. Εσύ είσαι αυτός που έκανε αυτή την επιλογή”.

Πηγή: BBC