Ένα από τα πράγματα που απευχόμαστε να συμβεί στην ζωή την δική μας και των αγαπημένων μας προσώπων είναι και η εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό.
Σε τέτοια περίπτωση ο παθών δικαιούται χρηματικής αποζημίωσης το ύψος της οποίας εξαρτάται: α) από την σοβαρότητα του τραυματισμού του, β) την ύπαρξη ή όχι δικής του υπαιτιότητας και γ) του πόσο καλά αποδεικνύει στην πράξη τα δύο ανωτέρω.
Με το παρόν θα αναφερθούμε στο τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν τραυματίζεται ώστε να εξασφαλίσει ότι θα επιτύχει την μέγιστη χρηματική αποζημίωση για τον τραυματισμό του.
Το πρώτο και βασικότερο είναι να κληθεί η τροχαίο στο σημείο του ατυχήματος. Ακόμα κι αν εκείνη την ώρα νιώθουμε καλά και χαιρόμαστε που αποφύγαμε τα χειρότερα, καλό είναι να μην βιαστούμε να δηλώσουμε ότι δεν υπάρχει τραυματισμός. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πόνοι και τα συμπτώματα του τραυματισμού δεν είναι εμφανή εξ αρχής. Π.χ. πόνος στον αυχένα, στον ώμο, στην μέση, δεν εκδηλώνονται άμεσα. Φυσικά όλα αυτά σε περίπτωση που η σύγκρουση είναι σοβαρή και σφοδρή ή που ο παθών είναι πεζός .
Άρα καλούμε τροχαία και ΕΚΑΒ και δεν βιαζόμαστε να δηλώνουμε ότι είμαστε καλά. Αν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες τους υποδεικνύουμε στην τροχαία για να κρατήσει τα πλήρη στοιχεία τους και αν είμαστε σε θέση, τα κρατάμε και εμείς οι ίδιοι.
Κάνουμε όλες τις εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε καλά στο νοσοκομείο, ζητάμε και παίρνουμε πάντα αναλυτικά ιατρικά πιστοποιητικά.
Όταν θα κληθούμε από την τροχαία να δώσουμε κατάθεση για το συμβάν, καλό θα είναι να συμβουλευτούμε πρώτα δικηγόρο ώστε να καθοδηγηθούμε και να καταθέσουμε δίνοντας έμφαση στα γεγονότα που είναι σημαντικά αλλά και στον τραυματισμό μας. Αν πάλι πάμε μόνοι μας, περιγράφουμε με όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται που κινούμασταν, πως έγινε η σύγκρουση, ποιος ο τραυματισμός μας. Τονίζουμε ότι φορούσαμε κράνος ή ζώνη ασφαλείας, την παράβαση του άλλου οδηγού, την χαμηλή μας ταχύτητα κ.τ.λ.
Ζητάμε και λαμβάνουμε από την τροχαία την πλήρη ποινική δικογραφία που συντάχθηκε, την ελέγχουμε αν είναι όλα σωστά γραμμένα κι αν όχι ζητάμε συμπλήρωση ή διόρθωση.
Αν νοσηλευόμαστε, καθ'όλη την διάρκεια της νοσηλείας μας ζητάμε αναλυτικά ιατρικά πιστοποιητικά κάθε φορά που υποβαλλόμαστε σε επέμβαση ή πηγαίνουμε για επανέλεγχο.
Επίσης ζητάμε πάντα ιατρικά πιστοποιητικά από τους ιδιώτες γιατρούς. Κρατάμε όλες τις αποδείξεις αγοράς φαρμάκων, παραφαρμακευτικών σκευασμάτων, νοσοκόμων, ιατρικών επισκέψεων, φυσιοθεραπείων, μετακινήσεων με ταξί από και προς νοσοκομεία και ιατρούς. Δικαιούμαστε να ζητήσουμε και τα νοσήλια αν αυτά καλύφθηκαν από την ιδιωτική μας ασφάλιση, οπότε ζητάμε και κρατάμε και αυτές τις αποδείξεις. Αν κατά την σύγκρουση έχουν καταστραφεί προσωπικά μας αντικείμενα, τα οποία αντικαταστήσαμε άμεσα π.χ. γυαλιά οράσεως κρατάμε και αυτές τις αποδείξεις.
Αν έχουμε κάταγμα, ζητάμε από τον γιατρό στα ιατρικά πιστοποιητικά του να αναφέρει ότι χρήζουμε ειδικής βελτιωμένης διατροφής πλούσιας σε πρωτεϊνες και ασβέστιο ώστε να μπορούμε να θεμελιώσουμε το κονδύλιο της βελτιωμένης διατροφής.
Αν δε μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι ή χρειαζόμαστε βοήθεια για να εξυπηρετηθούμε, πάλι ζητάμε από τους γιατρούς να το αναφέρουν στα πιστοποιητικά τους ότι χρήζουμε βοήθειας τρίτου προσώπου, ή ότι είμαστε κλινήρεις και για πόσο διάστημα γιατί έτσι αποδεικνύουμε το κονδύλιο για την συνδρομή τρίτου προσώπου που μπορεί να είναι ο/η σύζυγος ή γονιός μας και ζητάμε όσα θα καταβάλαμε σε μια αποκλειστική.
Για να αποδείξουμε το χρόνο που χρειάζεται η ανάρρωσή μας, η εξέλιξη του τραύματος είτε είναι θετική ή ακόμα περισσότερο αρνητική, μπορούμε να κάνουμε το εξής απλό. Φωτογραφίζουμε το τραυματισμένο σημείο του σώματός μας με μια εφημερίδα της οποίας διακρίνεται η ημερομηνία. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύετε την κατάσταση και την εξέλιξη του τραύματος το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά τον τραυματισμό. Αυτό συνιστάται κυρίως για τραύματα, τα οποία αργούν να επουλωθούν ή υπάρχει επιδείνωση.
Το πιο δύσκολο κονδύλιο να αποδειχθεί είναι αυτό των διαφυγόντων κερδών. Για όσες μέρες ο παθών είναι ανίκανος προς εργασία, δικαιούται να διεκδικήσει το ποσό που χάνει από την απασχόλησή του. Αυτό υπολογίζεται με βάση τις ημέρες της αναρρωτικής του άδειας που επίσης πρέπει να αναφέρεται σε ιατρικό πιστοποιητικό. Επίσης αν κάποιος δεν μπορεί να ξαναεργαστεί πάλι αποζημιώνεται. Είναι δυνατόν επίσης και όταν επανέρχεται προς εργασία να μην μπορεί να αποδώσει το ίδιο με πριν τον τραυματισμό του. Αυτή η διαφορά μεταξύ πριν και μετά το τροχαίο ατύχημα, ειδικά σε ελεύθερους επαγγελματίες εκτιμάται από το δικαστήριο και αποζημιώνεται ανάλογα.
Το αρθ. 932 Α.Κ. επιδικάζει στον παθόντα εύλογη, κατά την κρίση του δικαστηρίου, χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη του, εκτιμώντας και συνυπολογίζοντας, την ταραχή, την στενοχώρια, την ταλαιπωρία, τον χρόνο ανάρρωσης, κ.τ.λ. του παθόντος. Το κονδύλιο αυτό ανέρχεται από 1.000- 70.000 ευρώ και περισσότερο, ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού.
Το κονδύλιο του αρθ. 931 Α.Κ. είναι μια ακόμα χρηματική αποζημίωση, ειδικότερη όμως από την προηγούμενη και επιδικάζεται μόνο σε εκείνους που ο τραυματισμός τους επηρεάζει δυσμενώς το μέλλον τους. Δηλ. ένας τραυματισμός μπορεί να αφήσει κάποια αναπηρία ή δυσμορφία. Αυτό είναι που αποζημιώνεται. Το κονδύλιο αυτό ανέρχεται από 5.000- 30.000 ευρώ πάλι αναλόγως την περίπτωση.
Αν ο παθών είναι οδηγός και ιδιοκτήτης του εμπλεκομένου οχήματος, τότε δικαιούται να αποζημιωθεί για τις υλικές ζημιές του οχήματος του, τη μείωση αξίας του, καθώς και για τις μέρες που στερήθηκε τις υπηρεσίες του, πάλι εφόσον έχει είτε μια προσφορά από συνεργείο για την εκτίμηση κόστους αγοράς ανταλλακτικών και εργατικών ή απόδειξη επισκευής του οχήματος. Η απόδειξη πρέπει να είναι αναλυτική και να περιέχει ένα προς ένα τα ανταλλακτικά και το κόστος εργασίας.
Επίσης αντίγραφο από το βιβλίο εισόδου-εξόδου στο συνεργείο μας επιτρέπει να ζητήσουμε έξοδα μετακινήσεων με ταξί.
Έξοδα γερανού, πράγματα που υπήρχαν μέσα στο αυτοκίνητο και καταστράφηκαν κατά την σύγκρουση, μπορούν να διεκδικηθούν εφόσον είτε υπάρχουν αποδείξεις (π.χ. ψώνια από σουπερ μάρκετ) ή υπάρχουν φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.
Γενικά οι φωτογραφίες είναι ένα πολύ καλό αποδεικτικό στοιχείο τόσο για τις υλικές ζημιές του οχήματος όσο και του τραυματισμού μας.
Συνεχίζουμε να κρατάμε αποδείξεις ακόμα και μετά την άσκηση αγωγής για αποζημίωση. Τις αποδείξεις αυτές μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε μια ενδεχόμενη δεύτερη αγωγή που μπορούμε να ασκήσουμε για το μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, εφόσον η κατάσταση τη υγείας μας εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί και δεν υπάρχει πλήρης αποθεραπεία, ή εφόσον η κατάσταση της υγείας μας επιδεινώθηκε ραγδαία εξαιτίας του τραυματισμού μας.