Φόρουμ Μνήμης & Παιδείας: Ένα Φόρουμ όπως δεν έχει ξαναγίνει

Μετά τον μεγάλο πόλεμο, τον γεμάτο πόνο, απερίγραπτη οδύνη, θάνατο και πολλαπλά μαρτύρια του λαού μας, ο πόλεμος επιτέλους τελείωσε, αλλά όχι και τα δεινά που επέφερε. Ο εμφύλιος που ακολούθησε, έδειξε πως η συσσώρευση των προβλημάτων ξεπέρασε τις προβλέψεις και ο ζόφος κυριάρχησε παντού. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εμφύλιος άφησαν βαθιά σημάδια στην Ελλάδα και τους πολίτες της. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα έγιναν λίγες προσπάθειες εσωτερικής συμφιλίωσης και εξωτερικής επαναπροσέγγισης.
archive

Συνέδριο για την προβολή των Μαρτυρικών Τόπων της Ελλάδας σε συνεργασία με γερμανικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών διοργανώνεται στο Λέχοβο.

Από τον Β' Παγκόσμιο στην Επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γκάουκ

Μετά τον μεγάλο πόλεμο, τον γεμάτο πόνο, απερίγραπτη οδύνη, θάνατο και πολλαπλά μαρτύρια του λαού μας, ο πόλεμος επιτέλους τελείωσε, αλλά όχι και τα δεινά που επέφερε. Ο εμφύλιος που ακολούθησε, έδειξε πως η συσσώρευση των προβλημάτων ξεπέρασε τις προβλέψεις και ο ζόφος κυριάρχησε παντού. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εμφύλιος άφησαν βαθιά σημάδια στην Ελλάδα και τους πολίτες της. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα έγιναν λίγες προσπάθειες εσωτερικής συμφιλίωσης και εξωτερικής επαναπροσέγγισης. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Φλάισερ του Πανεπιστημίου Αθηνών «Επιπλέον, η πιο ισχυρή αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ελλάδα ήταν οι ηττημένοι του εμφυλίου που ακολούθησε. Που σημαίνει ότι στη δεκαετία του '50 ή τέλος του '40 συμμετείχαν στην κυβέρνηση και πρώην συνεργάτες των Γερμανών».

Ο κ. Φλάισερ θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα και θυμίζει ότι το 1956 οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι από τους πρώην συμμάχους που έτειναν χείρα συμφιλίωσης προς τους Γερμανούς, με την επίσκεψη του τότε καγκελάριου Τέοντορ Χόις στην Αθήνα. Παρόλα αυτά η σχέση Ελλάδας - Γερμανίας παρέμεινε τεταμένη στα θέματα που αφορούσαν τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο..

Η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γκάουκ και του Έλληνα ομολόγου, του Προέδρου Παπούλια, στους Λιγκιάδες τον Μάρτιο του 2014 θεωρείται αμφιλεγόμενη για το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών αλλά σηματοδότησε και μια νέα πορεία στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ήταν η πρώτη φορά που Γερμανός Πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες των ναζί. Μαζί με αυτό δημιουργήθηκαν και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της μνήμης στην Ελλάδα. Μία από αυτές ξεκίνησε από την Μαρτυρική Κοινότητα Λεχόβου.

Φόρουμ Μνήμης & Παιδείας στο Λέχοβο

Το Λέχοβο με διαρκή και συστηματική προσπάθεια εργάζεται για την προσέγγιση των δύο λαών, Ελλήνων και Γερμανών, αλλά και την προβολή των ιστορικών γεγονότων. Μετά από δύο επιτυχημένες ανταλλαγές νεολαίας μεταξύ Λεχόβου και Γερμανίας, ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Φόρουμ Μνήμης και Παιδείας. Ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών προβαίνει στη διεξαγωγή αυτού του Συνεδρίου, διότι βλέπει σ' αυτό μια πρόταση και όχι μόνο. Μια λαμπρή ευκαιρία να προβληθούν οι Μαρτυρικοί Τόποι της πατρίδας μας, τόσο στη χώρα μας όσο στην Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Φόρουμ Μνήμης και Παιδείας θα πραγματοποιηθεί από 19-23 Μαΐου 2016 και θα είναι ανοιχτό στο κοινό. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και η παρακολούθηση του Φόρουμ είναι δωρεάν.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα που για τόσα χρόνια θεωρούνται ταμπού. Μεταξύ αυτών η ιστορία των Μαρτυρικών Τόπων και Κοινοτήτων, η ανάδειξη της μνήμης και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προβάλουμε το ελληνικό τραύμα. Ένα θέμα που λίγοι έχουν θίξει είναι η παιδεία, καθώς ελάχιστα είναι γνωστά για την γερμανική ναζιστική κατοχή, τον ρόλο των δωσίλογων αλλά και για τον εμφύλιο που ακολούθησε. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν, χωρίς να γνωρίζουν, από τα επίσημα τουλάχιστον βιβλία της Ιστορίας, τίποτε για τους Μαρτυρικούς Τόπους και τον εμφύλιο, καθώς σε αυτούς τα μέγιστα είχαν βοηθήσει οι ντόπιοι καταδότες και άριστοι συνεργάτες των ναζί.

Το Συνέδριο θα αποτελέσει ισχυρό βήμα συζήτησης όλων των θεμάτων που ουσιαστικά εκκρεμούν σχετικά με τα τόσα σημαντικά ζητήματα γύρω από τη γερμανική κατοχή, τους Μαρτυρικούς Τόπους της χώρας μας, τις σχέσεις μεταξύ των χωρών Ελλάδας - Γερμανίας. Από την Ελλάδα θα συμμετέχουν πάνω από δέκα Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γεώργιος Λαζουράς, καθηγητές πανεπιστημίου καθώς και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Από τη Γερμανία θα συμμετέχουν φορείς υπεύθυνοι για τη διατήρηση της μνήμης των θηριωδιών των ναζί, καθηγητές πανεπιστημίου καθώς και σύλλογοι της κοινωνίας των πολιτών. Το πρόγραμμα αναλυτικά θα το βρείτε εδώ.

Φυσικά και δεν θα αποσιωπηθούν ηχηρά προβλήματα όπως το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις, που αποτελούν εκκρεμότητες και δίκαια αιτήματα της χώρας μας και της ελληνικής πολιτείας. Αυτά τα προβλήματα οφείλουν να συζητηθούν καθώς θα επιβαρύνουν τις διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις έως την επίλυσή τους. Το Φόρουμ Μνήμης και Παιδείας που οργανώνουν οι Λεχοβίτες, είναι ένα Φόρουμ πλήρους ανοικτότητας και θα αποδειχτεί αυτό στη διάρκεια των εργασιών του. Μέσα από τα εξαιρετικά πάνελ με σημαντικές προσωπικότητες, καθώς και από τα εργαστήρια που θα γίνουν. Επίσης θα παρουσιαστεί η ιστοσελίδα με εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές από την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Ελένη Χοντολίδου και την ομάδα της.

Το θέμα της μνήμης επίσης είναι πολυδιάστατο, καθώς απαραίτητη κρίνεται η επεξεργασία της τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας (οι πληγές του εμφυλίου και τα τραύματα εξ αιτίας των δωσίλογων και ντόπιων συνεργατών των ναζί κατακτητών), αλλά και της κοινής επεξεργασίας αυτής από Έλληνες και Γερμανούς. Το Συνέδριο θέτει στόχους πολλούς και οπωσδήποτε σημαντικούς. Τα ανοιχτά θέματα όμως είναι τόσο πολλά, που θα αποτελέσει ένα βήμα, ένα ξεκίνημα, που θα πρέπει να συνεχιστεί για να φτάσουν τα σοβαρά αυτά ζητήματα σε μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη επεξεργασία.

Βασικό στοιχείο παραμένει ο ανοιχτός διάλογος καταρχάς μεταξύ των πολιτών της Ελλάδας και κατ' επέκταση με την γερμανική κοινωνία των πολιτών.

Στόχος του συνεδρίου είναι η δικτύωση της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών και ο διάλογος με την γερμανική κοινωνία των πολιτών, ώστε να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη προβολή των Μαρτυρικών Τόπων της Ελλάδας στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Αυτή η προσπάθεια σε καμία περίπτωση δεν θέτει ζήτημα παραίτησης από το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.polisis.eu/conference/gr όπως και στο facebook. Το Φόρουμ Μνήμης και Παιδείας διοργανώνεται από τον Ενωτικό Σύλλογο Λεχοβιτών με την στήριξη του Δήμου Αμυνταίου και την οικονομική χορηγία του Ελληνο-Γερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Σχετικά link: www.huffingtonpost.gr

Δημοφιλή