Εάν είσαι νοσηλευτής ξέρεις. Ξέρεις πως οι ασθενείς είναι άνθρωποι. Πολλές φορές άνθρωποι δύσκολοι και απαιτητικοί. Ξέρεις πως είναι να φροντίζεις. Αλλά και να παρηγορείς. Πως είναι να έχεις την ευθύνη πολλών ασθενών ταυτόχρονα. Επίσης, πως είναι να δουλεύεις Σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα και Πάσχα, μακριά από την οικογένειά σου. Ξέρεις πως ορισμένες φορές ενδέχεται να θέτεις ακόμη και την ίδια σου την υγεία σε κίνδυνο. Εσύ το ξέρεις. Αλλά καμία φορά, στην Ελλάδα, είναι σαν να μην το ξέρει κανείς άλλος. Παρά μόνο εσύ.
Σε μία Σχολή Νοσηλευτικής θα μάθεις πολλά, μεταξύ άλλων παθολογία, φαρμακολογία και μικροβιολογία. Και όταν πια θα έχεις το πτυχίο στα χέρια σου, θα αισθάνεσαι έτοιμος για όλα. Για όλα εκτός από ένα. Την κατάσταση που επικρατεί εκεί έξω. Έξω από τις τάξεις της Σχολής. Γιατί η κατάσταση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, είναι πολλές φορές πιο δύσκολη και από την ίδια τη δουλειά του νοσηλευτή.
Με το πάγωμα των προσλήψεων και την ανεργία να κινείται στα 20-25% στον κλάδο, η επαγγελματική αποκατάσταση ενός νοσηλευτή στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη. Κάποιοι ενδεχομένως θα σταθούν τυχεροί. Πάντα κάποιοι είναι πιο τυχεροί. Ίσως και πιο ικανοί. Οι συνθήκες εργασίας, όμως, παραμένουν σχεδόν παντού αντίξοες. Με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πολλά νοσοκομεία, ιδιαιτέρως δημόσια, παραμένουν υποστελεχωμένα. Με αποτέλεσμα όλο και λιγότερο προσωπικό να επωμίζεται όλο και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Επιπλέον οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα, εξαιτίας του περιορισμού δαπανών, καθιστούν τη δουλειά των νοσηλευτών από δύσκολη έως αδύνατη. Και ενώ σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μισθοί των νοσηλευτών σταδιακά αυξάνονται ή έστω παραμένουν στα ίδια επίπεδα, οι μισθοί στην Ελλάδα από το 2009 έχουν μειωθεί τουλάχιστον 20%. 20% λιγότερος μισθός για ένα επάγγελμα ευθύνης είναι πολύ. Ασύμφορα πολύ.
Σε αυτό το παράλληλο σύμπαν της (τόσο) ελληνικής πραγματικότητας, κανένας νοσηλευτής ή μη δεν μπορεί να διανοηθεί ότι την ίδια στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, υποβόσκει μία «νοσηλευτική κρίση». Μία κρίση έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία αλλά και σε πολλές χώρες της Αφρικής και Μέσης Ανατολής λαμβάνει ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις.
Μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό θα φτάσουν το 1.000.000. Ενώ μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, τα τελευταία τρία χρόνια, ο αριθμός των κενών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού έχει αυξηθεί κατά 50%. Το ίδιο και σε χώρες όπως Ισπανία και Πορτογαλία.
Οι περισσότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά δεν είναι πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία που ο δυτικός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με μία νοσηλευτική κρίση. Όμως, αυτή τη φορά, φαίνεται πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτή την κρίση; Η Γηραιά Ήπειρος είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά της, Γηραιά. Και μαζί με αυτήν «γερνάει» και η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Δύσης. Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι το 25% του πληθυσμού της Ευρώπης θα είναι άνω των 65 ετών. Η γενιά των λεγόμενων "baby boomers" μεγαλώνει, ενώ παράλληλα πληθαίνει και ο αριθμός των χρόνιων παθήσεων, με συνέπεια την αυξανόμενη ανάγκη σε επαγγελματίες υγείας. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που συνταξιοδοτείται και το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σύγκριση με το ποσοστό των νέων νοσηλευτών.
Δυσάρεστα τα νέα για τον κλάδο υγείας. Όχι, όμως, και για τους νοσηλευτές. Δεν ξέρω εάν το αντιληφθήκατε. Αλλά το επάγγελμα του νοσηλευτή εξελίσσεται σε ένα από τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Γεγονός που ήδη αντανακλάται στο μισθό αλλά και στις προσφερόμενες παροχές. Τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Όχι στην Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων νοσηλευτών και των επαγγελματιών υγείας δεν θα ήθελαν να ξενιτευτούν. Άλλωστε, τίποτα δεν συγκρίνεται με το φως, τη θάλασσα και το χρώμα της Ελλάδας. Τίποτα; Ούτε οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ούτε οι καλύτερες προοπτικές εξέλιξης ούτε ακόμη ένας πολύ καλός μισθός; Η ερώτηση είναι μάλλον ρητορική.
Την απάντηση σε αυτή τη μάλλον ρητορική ερώτηση έρχεται για άλλη μία φορά να δώσει η Movinhand, η «διεθνής πλατφόρμα εύρεσης εργασίας», η οποία μετά τους κλάδους εστίασης και τουρισμού επεκτείνεται και στον κλάδο υγείας. Και ενώ αυτή η «επέκταση» μετράει λίγες μόνο ημέρες, στην πλατφόρμα έχουν ήδη εγγραφεί περισσότεροι από 1000 χρήστες του κλάδου, ενώ έχουν αναρτηθεί δεκάδες αγγελίες με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Ρουμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Movinhand έχει ήδη εξασφαλίσει δουλειά σε πέντε χρήστες από τον κλάδο υγείας. Και όχι μόνο αυτό. Αυτοί οι πέντε χρήστες μέσω της πλατφόρμας υπέγραψαν ηλεκτρονικά μία σύμβαση με τους εργοδότες τους, έκλεισαν τα εισιτήριά τους, βρήκαν διαμονή, αγόρασαν ασφάλεια και επέλεξαν την εταιρία κινητής τηλεφωνίας τους. Έτσι, το νέο βήμα τους δεν ξεκινάει μόνο με τους καλύτερους οιωνούς αλλά και με πολύ λιγότερες έγνοιες.
Μεταξύ των εργοδοτών που συνεργάζονται και αναρτούν αγγελίες στη Movinhand συμπεριλαμβάνονται η Shaw Healthcare, που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Μεγάλη Βρετανία. Καθώς και η Appex, μία ταχεία αναπτυσσόμενη εταιρία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού με εξειδίκευση στον κλάδο υγείας.
Θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι η απόφαση να αποχωριστείς την χώρα και την οικογένειά σου είναι απλή. Αλλά δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το να εργάζεσαι ως νοσηλευτής στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια του ηρωισμού. Στην Ελλάδα με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις αντίξοες συνθήκες στο δημόσιο τομέα και τους χαμηλούς μισθούς. Και όλα αυτά ενώ στη Γερμανία ο βασικός μισθός του νοσηλευτή κυμαίνεται από 2000 έως 3000 ευρώ μικτά, ανάλογα πάντα με την τοποθεσία, τον εργοδότη καθώς και την προϋπηρεσία του νοσηλευτή.
Τίποτα δεν συγκρίνεται με το κλίμα και το φως της Ελλάδας. Αλλά τελικά πόσο μεγάλο είναι το τίμημα που είναι διατεθειμένος κανείς να πληρώσει; Και σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό να μην έχεις καμία απολύτως εναλλακτική. Και διαφορετικό να γνωρίζεις ότι με το πάτημα 12 πλήκτρων: «movinhand.com», ανοίγεται ένας ολόκληρος κόσμος ευκαιριών μπροστά στα μάτια σου. Τώρα. Σήμερα. Αύριο. Ανά πάσα στιγμή.