Οι οπαδοί του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

Γνωριστήκαμε με την Ελληνίδα σύζυγό μου στην Ολλανδία, όπου ζούσα εκεί επί ένδεκα συναπτά έτη. Εφόσον, λοιπόν, παντρεύτηκα Ελληνίδα, το 2012 αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στην Αθήνα, στην Νέα Ιωνία, ένα λαϊκό, όχι ιδιαίτερα πλούσιο προάστιο και κάποτε γειτονιά προσφύγων» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ζαν Μπατίστ Περέν. «Ήρθαμε μεσούσης της οικονομικής κρίσης και αυτό που με σοκάρισε ήταν δύο πράγματα: η μιζέρια από τα δεκάδες κλειστά καταστήματα αλλά και η αλληλεγγύη που επικρατεί μέσα στην ελληνική οικογένεια». Παρά τα λίγα χρόνια στην Ελλάδα, ο Ζαν Μπατίστ Περέν γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα.
Dimitris Machairidis

«Αν ο Εμανουέλ Μακρόν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή στις 7 Μαΐου θα οργανώσουμε μια μεγάλη γιορτή στην Αθήνα και γιατί όχι στο Σύνταγμα», μου λέει ο Ζαν Μπατίστ Περέν, ένας από τους υπεύθυνους της επιτροπής «Ακρόπολη» που δημιουργήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Αθήνα για να υποστηρίξει την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Παραμονές του Πάσχα η συνάντηση των μελών της «Ακρόπολης» ξεκινά στο καφέ Νεράντζι στην οδό Μητροπόλεως, δίπλα από τους πρόποδες του Ιερού Βράχου.

Ο Ζορζ Γερονταράς, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, γεννημένος στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, καταφθάνει μαζί με την γυναίκα του φέρνοντας από το Παρίσι προεκλογικό υλικό του κινήματος En Marche του Εμανουέλ Μακρόν: κονκάρδες, φανελάκια, σημαίες, έντυπα, αφίσες. Και οι δύο είναι μέλη της επιτροπής στην πόλη Ερό (Hérault) στην Γαλλία. Ήλθαν στην Ελλάδα για τις πασχαλινές διακοπές και αποφάσισαν εντελώς εθελοντικά να φέρουν μαζί τους το προεκλογικό υλικό για την επιτροπή της Αθήνας. Ο ενθουσιασμός των μελών της «Ακρόπολης» είναι μεγάλος.

Ένα χρόνο πριν, ο Εμανουέλ Μακρόν αποχώρησε από την κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ίδρυσε το κίνημα En Marche και σήμερα διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες αυτήν την Κυριακή στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών να είναι ένας από τους δύο πρώτους φιναλίστ που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο την Κυριακή 7 Μαΐου.

«Κάνουμε την προεκλογική εκστρατεία με τα λίγα μέσα που έχουμε σε σχέση με τα άλλα κόμματα που διαθέτουν εκλογική μηχανή εδώ και δεκαετίες εντός και εκτός Γαλλίας. Αυτό συνεπάγεται ότι οι δράσεις μας είναι πολύ περιορισμένες, καθώς εξαρτώμαστε από την υποστήριξη που λαμβάνουμε από το κεντρικό επιτελείο στο Παρίσι. Μέχρι σήμερα που μας έφερε ο Γερονταράς το υλικό δεν είχαμε τίποτε στα χέρια μας, ώστε να κάνουμε μια έντονη προεκλογική καμπάνια στην γαλλική κοινότητα που ζει στην Αθήνα. Δυστυχώς, η επικοινωνία μας με τους υπεύθυνους στο Παρίσι είναι λίγο δύσκολη. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα και στα αιτήματά μας έρχονται με καθυστέρηση από το Παρίσι. Κάτι που μας είναι απόλυτα κατανοητό, με δεδομένο ότι το κίνημα En Marche είναι εντελώς νέο, δεν υπάρχουν δομές ούτε κομματικά στελέχη, όπως στα υπόλοιπα κόμματα και όλα στηρίζονται αποκλειστικά στους εθελοντές του κινήματος. Παρά το ότι είμαστε αποκομμένοι, ο ενθουσιασμός μας είναι μεγάλος» μού επισημαίνει ο Ζαν Μπατίστ Περέν.

Η επιτροπή «Ακρόπολη» δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τον Πιερ Εκουαφιέ προκειμένου να πείσει την γαλλική κοινότητα στην Ελλάδα να ψηφίσει τον Εμανουέλ Μακρόν. Άλλες δύο επιτροπές του κινήματος En Marche συστήθηκαν στην Πάτρα και στην Καλαμάτα, όπου ζουν αρκετοί Γάλλοι. Άκαρπη ήταν η προσπάθεια για την ίδρυση μιας επιτροπής στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει μια μικρή γαλλική κοινότητα. Συνολικά στην Ελλάδα ζουν περί τις 7.500 Γάλλοι ψηφοφόροι. Πολλοί είναι διασπαρμένοι στα νησιά απασχολούμενοι στον τουρισμό. Αρκετοί συνταξιούχοι ζουν στην Αθήνα και την Πελοπόννησο.

Οι Γάλλοι που διαμένουν στο εξωτερικό έχουν τα ίδια δικαιώματα ψήφου όπως και οι συμπολίτες τους που ζουν στην μητροπολιτική Γαλλία. Ελλάδα, Ιταλία, Άγιος Μαρίνος, Βατικανό, Μάλτα, Κύπρος, Τουρκία και Ισραήλ αποτελούν την 8η εκλογική περιφέρεια των Γάλλων του εξωτερικού, η οποία εκλέγει έναν βουλευτή για το Γαλλικό Κοινοβούλιο. Μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, οι εκλογές για πρόεδρο και ανανέωση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης γίνονται ταυτόχρονα, κάθε πέντε έτη. Η αλλαγή αυτή έγινε για να αποφεύγονται συγκατοικήσεις προέδρου και κυβέρνησης από διαφορετικές παρατάξεις, κάτι που είχε παραλύσει την Γαλλία από τη δεύτερη θητεία του Φρανσουά Μιτεράν και εντεύθεν.

«Ο λόγος που ιδρύσαμε την "Ακρόπολη" ήταν για να δώσουμε στους συμπολίτες μας Γάλλους ψηφοφόρους που ζουν στην Αθήνα την δυνατότητα να βρίσκονται κάπου συγκεκριμένα και ανταλλάσσουν απόψεις για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και βέβαια για να κάνουμε γνωστές τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Η ανταπόκριση που είχαμε από τους Γάλλους-Αθηναίους είναι μεγάλη. Η μεγάλη προώθηση της "Ακρόπολης" έγινε μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook. Ταυτόχρονα έχουμε τακτικές επαφές με την επιτροπή του Τελ Αβίβ, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Γάλλων της 8ης εκλογικής περιφέρειας, αλλά σπανιότερες με την επιτροπή της Κωνσταντινούπολης και αυτές των ιταλικών πόλεων. Μην ξεχνάμε ότι οι Γάλλοι που ζουν στο εξωτερικό είναι πολύ συγκρατημένοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία πόρτα-πόρτα, όπως γίνεται στην Γαλλία. Άλλωστε για μένα είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια τέτοια προεκλογική εκστρατεία» δηλώνει ο Ζαν Μπατίστ Περέν.

Ο Ζαν Μπατίστ Περέν ζει μόνιμα στην Αθήνα, απ' όπου δουλεύει τηλεματικά με το γραφείο του στο Ρότερνταμ. Είναι ειδικός στην οικονομική πληροφόρηση (intelligence économique) και εργάζεται για ολλανδική ναυτιλιακή εταιρία εξειδικευμένη στις μεταφορές κοντέινερ (transport de conteneurs) με έδρα το Ρότερνταμ.

«Γνωριστήκαμε με την Ελληνίδα σύζυγό μου στην Ολλανδία, όπου ζούσα εκεί επί ένδεκα συναπτά έτη. Εφόσον, λοιπόν, παντρεύτηκα Ελληνίδα, το 2012 αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στην Αθήνα, στην Νέα Ιωνία, ένα λαϊκό, όχι ιδιαίτερα πλούσιο προάστιο και κάποτε γειτονιά προσφύγων» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ζαν Μπατίστ Περέν. «Ήρθαμε μεσούσης της οικονομικής κρίσης και αυτό που με σοκάρισε ήταν δύο πράγματα: η μιζέρια από τα δεκάδες κλειστά καταστήματα αλλά και η αλληλεγγύη που επικρατεί μέσα στην ελληνική οικογένεια». Παρά τα λίγα χρόνια στην Ελλάδα, ο Ζαν Μπατίστ Περέν γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την επίσημη θέση του κινήματος μας για το θέμα του ελληνικού χρέους. Το μόνο σημείο που γνωρίζουμε είναι η απάντηση που έδωσε κάποια στιγμή ο Εμανουέλ Μακρόν για την ονομαστική μείωση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα δομικές, πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτές οι δομικές αλλαγές είναι αναγκαίες, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει από καμία ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη, θα πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας που προκαλούν πολλές ζημιές και δεν βοηθούν ούτε την βιωσιμότητα και την εξόφληση του χρέους, ούτε την απαραίτητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Λόγω του επαγγέλματός μου στον ναυτιλιακό τομέα, έχω ενασχοληθεί με την μετατροπή του λιμένα του Πειραιά σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο. Είμαι σε θέση να γνωρίζω τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα σε δεκάδες τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην πράσινη οικονομία και στην πληροφορική. Η Ελλάδα διαθέτει έναν εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο επαγγελματικό δυναμικό και οι υποδομές της έχουν εκμοντερνιστεί πρόσφατα χάριν της ευρωπαϊκής βοήθειας. Παρόλα αυτά η ελληνική οικονομία έχει ακόμη ανάγκη από βοήθεια προκειμένου να αναπνεύσει», σχολιάζει πολύ εύστοχα ο Ζαν Μπατίστ Περέν.

Σαν τον Ζαν Μπατίστ Περέν υπάρχουν πλέον σε όλη την Ευρώπη πολλοί επαγγελματίες οι οποίοι, μετακινούμενοι από πόλη σε πόλη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αισθάνονται πλέον περισσότερο Ευρωπαίοι παρά πολίτες της χώρας της οποίας φέρουν το διαβατήριο.

«Γεννήθηκα στο Παρίσι σε μια συντηρητική οικογένεια, πατέρας γιατρός, μητέρα δημόσιος υπάλληλος. Έζησα, όμως, το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών μου χρόνων στην Οβέρν (Auvergne), ανάμεσα σε δάση και ποτάμια. Το παιδικό μου όνειρο ήταν να γίνω πιλότος, αλλά η όρασή μου με πρόδωσε», λέει αστειευόμενος. «Έμαθα την τέχνη του μελισσοκόμου και στην συνέχεια σπούδασα οικονομία στο Παρίσι, πολιτικές επιστήμες στην Γκρενόμπλ, έκανα ένα μάστερ στην ευρωπαϊκή γεωπολιτική στο Παρίσι, σπούδασα χρηματοοικονομικά στην Αυστρία και στην Γερμανία, δούλεψα στην Γαλλία σε ευρωπαϊκά προγράμματα και το 2001 μετακινήθηκα στην Ολλανδία για να πραγματοποιήσω το επόμενο όνειρό μου, την ναυτιλία. Το 2010 ήμουν υποψήφιος στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του Ρότερνταμ με το ολλανδικό κεντρώο κόμμα D66. Χάρη σε μια πολύ καλή καμπάνια που κάναμε, καταφέραμε να έχουμε σημαίνοντα ρόλο στην τοπική κυβέρνηση συνεργασίας που δημιουργήθηκε εν συνεχεία. Για τις επαγγελματικές ανάγκες της συζύγου μου μετακινήθηκα κατόπιν στην Οξφόρδη και τελικά στην Αθήνα».

Το ερώτημα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κυρίαρχο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως ο Ζαν Μπατίστ Περέν. Και οι ευρωπαϊκές προτάσεις πολιτικών, όπως του Εμανουέλ Μακρόν, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτών των ψηφοφόρων μπροστά στην κάλπη.

«Εντάχθηκα στο κίνημα En Marche, εξαιτίας του πατέρα μου, που είχε ήδη ενταχθεί από νωρίς και με τον οποίο ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε βρεθεί κάτω από την ίδια πολιτική στέγη. Ο πρώτος λόγος της ένταξης μου στο κίνημα En Marche ήταν το γεγονός πόσο ένθερμος είναι ο Εμανουέλ Μακρόν για την περαιτέρω ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το ότι δεν δηλώνει φεντεραλιστής. Είναι εμφανές στις συναντήσεις μας στην "Ακρόπολη" ότι το πρώτο μέλημα για τα περισσότερα μέλη είναι η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι όπως είναι σήμερα, δεν πηγαίνει τόσο άσχημα όσο επιδιώκουν πολλοί να την παρουσιάζουν. Σαφώς και έχει αδυναμίες που όλοι τις αναγνωρίζουμε, όπως για παράδειγμα το δημοκρατικό έλλειμα, την επικοινωνιακή αδυναμία της να προβάλει αποτελεσματικά τα επιτεύγματά της, την έλλειψη εμπλοκής των πολιτών στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα με την έννοια της πόλης, όπως αυτή αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν αισθάνονται πλήρως εκπροσωπούμενοι. Αλλά, πάνω από όλα είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και η επιστροφή στα παλιά αδύναμα κράτη-έθνη δεν έχει πια καμία σημασία», συμπεραίνει ο Ζαν Μπατίστ Περέν.

Αυτήν την Κυριακή, 23 Απριλίου, στις 10 το βράδυ, τα μέλη της «Ακρόπολης» δίνουν ραντεβού για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στο γνωστό καφέ «Φίλιον» στην Σκουφά 34. Όσοι ενδιαφέρεστε για άρωμα γαλλικών εκλογών, προσέλθετε!

Σε πραγματικό χρόνο τα ποσοστά των υποψηφιών εν όψει του α' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία:

Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο N.J.V. Athens Plaza για την φωτογράφηση με φόντο το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δημοφιλή