Το πρόσφατο άρθρο μου «Δέκα πράγματα που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι για να παραμένουν ήρεμοι» απασχόλησε πολύ κόσμο. Το κόλπο είναι ότι το να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου έχει να κάνει τόσο με το δεν πρόκειται να κάνεις όσο και με το τι πρόκειται να κάνεις.
Η Talentsmart σε δείγμα τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ανθρώπων διαπίστωσε πως τα ανώτερα κλιμάκια ανθρώπων με σπουδαίες επιδόσεις είναι γεμάτα με ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (90% αυτών, για να είμαστε ακριβείς). Πήγα λοιπόν στα δεδομένα αυτά για να ανακαλύψω τα πράγματα που οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι φροντίζουν να αποφεύγουν, με σκοπό να παραμένουν ψύχραιμοι, χαρούμενοι και να διατηρούν τον έλεγχο. Συνειδητά αποφεύγουν αυτές τις συμπεριφορές γιατί είναι δελεαστικές και εύκολες να τις υιοθετήσεις αν δεν είσαι προσεκτικός.
Η λίστα που ακολουθεί δεν είναι εξαντλητική παρουσιάζει όμως εννιά πράγματα που μπορείς να αποφύγεις, αν θες να αυξήσεις τη συναισθηματική σου ευφυΐα και απόδοση.
1. Δε θα αφήσουν κανένα να περιορίσει τη χαρά τους
Όταν η αίσθηση ευχαρίστησης και ικανοποίησης που έχεις πηγάζει από τη σύγκρισή σου με άλλους, δεν έχεις πια τον έλεγχο της ευτυχίας σου. Όταν οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι νιώθουν καλά για κάτι που έχουν κάνει, δε θα αφήσουν τη γνώμη ή τα επιτεύγματα κανενός να τους τα στερήσει.
Μπορεί να είναι αδύνατο να μην έχεις καμία εντελώς αντίδραση σε αυτά που σκέφτονται οι άλλοι για σένα, όμως δεν χρειάζεται να συγκρίνεσαι με τους άλλους και δε χρειάζεται να τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς. Με αυτό τον τρόπο, ό,τι κι αν σκέφτονται ή κάνουν οι άλλοι, η αξία σου πηγάζει από μέσα σου. Ό,τι κι αν πιστεύουν για σένα ένα πράγμα είναι σίγουρο-δεν είσαι ποτέ τόσο καλός ή κακός όσο λένε.
2. Δεν ξεχνάνε
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι συγχωρούν εύκολα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ξεχνάνε. Η συγχώρηση απαιτεί να αφήσεις πίσω σου όσα έγιναν ώστε να πας παρακάτω. Δε σημαίνει ότι θα δώσεις άλλη μια ευκαιρία σε κάποιον που έσφαλλε. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν έχουν όρεξη να καθυστερούν χωρίς λόγο εξαιτίας των λαθών των άλλων, οπότε τα αφήνουν να περάσουν γρήγορα και είναι αποφασιστικοί στο να προστατεύουν τον εαυτό τους από μελλοντικές βλάβες.
3. Δε θα «πεθάνουν στη μάχη»
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να επιζήσουν για να πολεμήσουν και την επόμενη μέρα. Σε μια σύγκρουση, τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα σε κάνουν να γίνεσαι αποφασιστικός, σε βάζουν όμως σε μια μάχη που μπορεί να σε αφήσει σοβαρά «τραυματισμένο». Όταν ανταποκρίνεσαι στα συναισθήματά σου, μπορείς να διαλέγεις τις μάχες σου πιο προσεκτικά και να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου την κατάλληλη στιγμή.
4. Δε θα βάλουν σαν προτεραιότητα την τελειότητα
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δε θα έχουν στόχο την τελειότητα γιατί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει. Τα ανθρώπινα όντα, από τη φύση τους πέφτουν σε σφάλματα. Όταν η τελειότητα είναι ο στόχος σου, σου μένει πάντα μια επίμονη αίσθηση αποτυχίας και στο τέλος καταλήγεις να λυπάσαι για όσα δεν κατάφερες να πετύχεις και να σκέφτεσαι τι θα έπρεπε να είχες κάνει διαφορετικά, αντί να απολαμβάνεις αυτό που όντως πέτυχες.
5. Δε ζουν στο παρελθόν
Η αποτυχία μπορεί να διαβρώσει την αυτοπεποίθησή σου και κάνει δύσκολο να πιστέψεις ότι μπορείς να πετύχεις κάτι καλύτερο στο μέλλον. Τις πιο πολλές φορές η αποτυχία έρχεται από τη στιγμή που παίρνεις ρίσκα και προσπαθείς να πετύχεις κάτι δύσκολο. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η επιτυχία βρίσκεται στην ικανότητά τους να ξεπερνούν την αποτυχία και δε μπορούν να το κάνουν αυτό όταν ζουν στο παρελθόν. Οτιδήποτε αξίζει να πετύχεις θα σε κάνει να πάρεις μερικά ρίσκα και δε μπορείς να επιτρέψεις στην αποτυχία να σου στερήσει την πίστη στην επιτυχία. Όταν ζεις στο παρελθόν, αυτό ακριβώς συμβαίνει και το παρελθόν γίνεται παρόν, εμποδίζοντάς σε να πας παρακάτω.
6. Δε θα μείνουν προσκολλημένοι στα προβλήματα
Το πού επικεντρώνεις την προσοχή σου καθορίζει τη συναισθηματική σου κατάσταση. Όταν κολλάς στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις, δημιουργείς και παρατείνεις αρνητικά συναισθήματα και άγχος, κάτι που επιβραδύνει την απόδοσή σου. Όταν επικεντρώνεσαι σε πράξεις που θα βελτιώσουν τον εαυτό σου και τις συνθήκες γύρω σου, δημιουργείς μια αίσθηση προσωπικής αποτελεσματικότητας που παράγει θετικά συναισθήματα και βελτιώνει την απόδοση. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δε θα μείνουν κολλημένοι στα προβλήματά τους γιατί γνωρίζουν πως είναι πιο αποτελεσματικοί όταν επικεντρώνονται στις λύσεις.
7. Δε θα κάνουν παρέα με αρνητικούς ανθρώπους
Οι άνθρωποι που παραπονιούνται δε μας κάνουν καλό γιατί σκέφτονται συνέχεια τα προβλήματά τους και αποτυγχάνουν στο να εστιάσουν σε λύσεις. Θέλουν να τους λυπούνται οι άλλοι για να νιώθουν καλύτερα για τους εαυτούς τους. Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν πίεση να ακούν τους ανθρώπους που γκρινιάζουν, γιατί δε θέλουν να φανούν σκληροί ή αγενείς, υπάρχουν όμως όρια μεταξύ του να τους ακούς με ευγένεια και να αφήνεις να σε απορροφά η αρνητική τους ενέργεια. Μόνο βάζοντας όρια και παίρνοντας τις αποστάσεις σου όταν χρειάζεται, μπορείς να αποφύγεις κάτι τέτοιο. Σκέψου το έτσι: αν ένα άτομο κάπνιζε, θα καθόσουν δίπλα του όλο το απόγευμα εισπνέοντας τον καπνό του; Θα έπαιρνες αποστάσεις και το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και με αυτούς που παραπονιούνται. Ένας σπουδαίος τρόπος να βάλεις όρια είναι να τους ρωτήσεις πώς σκοπεύουν να διορθώσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί. Ο μεμψίμοιρος τότε, είτε θα σωπάσει είτε θα οδηγήσει τη συζήτηση σε μια παραγωγική κατεύθυνση.
8. Δε θα κρατήσουν κακία
Τα αρνητικά συναισθήματα που έρχονται όταν κρατάς κακία σε κάποιον είναι στην πραγματικότητα μια αντίδραση άγχους. Και μόνο η σκέψη τέτοιων γεγονότων βάζει το σώμα σας σε μια διαδικασία είτε να παλέψει είτε να φύγει. Όταν επίκειται μια απειλή, αυτή η αντίδραση είναι απαραίτητη για την επιβίωσή σας, όταν όμως η απειλή αυτή ανήκει στο παρελθόν, το να μένετε προσκολλημένοι σε αυτό προκαλεί χάος στο σώμα σας και μπορεί με την πάροδο του χρόνου να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία σας. Μάλιστα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory απέδειξαν ότι η διατήρηση του άγχους προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές ασθένειες. Το να κρατάτε κακία για κάτι σημαίνει ότι διατηρείτε το άγχος και οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν πώς να το αποφύγουν με κάθε κόστος. Το να μάθετε να μην κρατάτε κακία για κάτι όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα τώρα, αλλά θα βοηθήσει και την υγεία σας.
9. Δε θα πουν «ναι» σε κάτι, εκτός αν πραγματικά το θέλουν
Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια έδειξε ότι όσο πιο πολύ δυσκολεύεσαι να πεις «όχι», τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσεις άγχος, υπερκόπωση, ακόμα και κατάθλιψη. Το να λες «όχι» είναι πράγματι μια μεγάλη πρόκληση για τους περισσότερους ανθρώπους. Το «όχι» είναι μια πολύ ισχυρή λέξη την οποία δε θα πρέπει να φοβάστε να χρησιμοποιήσετε. Όταν είναι η στιγμή να πουν «όχι», οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν φράσεις όπως «δε νομίζω ότι μπορώ» ή «δεν είμαι σίγουρος». Το να λέτε «όχι» σε κάτι που θα σας δεσμεύσει τιμά τις υπάρχουσες δεσμεύσεις σας και σας δίνει την ευκαιρία να τις πραγματοποιήσετε με επιτυχία.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost και μεταφράστηκε στα ελληνικά.