Μα, πού πήγαν όλοι;
Κατεβαίνεις από το αυτοκίνητο και αμέσως διαπιστώνεις ότι πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο. Το βουνό ευωδιάζει από τα άγρια βότανα. Η θέα προς τη θάλασσα κόβει την ανάσα και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού σε προσκαλούν να το ανακαλύψεις γωνιά γωνιά. Το σχολείο είναι ισόγειο, χτισμένο με πέτρα, όπως και τα περισσότερα σπίτια του χωριού. Κάποτε υπήρχαν πολλά παιδιά εδώ. Σήμερα, σε υποδέχονται μόλις δώδεκα. Η απορία που γεννιέται στο μυαλό σου είναι «Πού πήγαν όλοι;» ή μάλλον «γιατί να αφήσει κάποιος έναν τόπο, που μοιάζει βγαλμένος από ζωγραφικό πίνακα;»
Βρίσκομαστε στο Σκαδό, ένα χωριό της πανέμορφης ορεινής Νάξου. Η απάντηση στις παραπάνω απορίες είναι μία: Αναζήτηση εργασίας. Στην περιοχή, οι ευκαιρίες είναι λίγες. Με τη συζήτηση ανακαλύπτουμε ότι οι περισσότεροι μαθητές αγαπούν τον τόπο τους και θα ήθελαν να παραμείνουν εδώ... Αν υπήρχαν θέσεις εργασίας... Και αν τις δημιουργούσαμε εμείς;
Η ιδέα για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece έγινε δεκτή αρχικά με ενθουσιασμό, που όμως τον διαδέχτηκε η δυσπιστία σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κανείς εδώ. Αφήσαμε προς στιγμήν την ιδέα στην άκρη. Να ωριμάσει στο μυαλό μας. Τα μαθήματα προχώρησαν και κάποια στιγμή μιλήσαμε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις δυσκολίες στη μετακίνησή τους. Το θέμα μας φάνηκε ενδιαφέρον και έτσι παρακολουθήσαμε και σχετικό ντοκιμαντέρ. Κάπου εκεί μάθαμε και για τους σκύλους- οδηγούς. Και κάπου εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι τα περισσότερα παιδιά ασχολούνται ήδη με τη φροντίδα κάποιου ζώου, αφού μεγαλώνουν μέσα στη φύση. Πεδίον δόξης λαμπρόν! Η ιδέα για τη δημιουργία της εικονικής μας επιχείρησης είχε γεννηθεί.
Η εικονική μας επιχείρηση φέρει την επωνυμία «Σκύλοι- οδηγοί» και έχει ως στόχο την εκπαίδευση σκύλων- οδηγών για άτομα με προβλήματα όρασης. Αποστολή της επιχείρησης μας είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων των ατόμων με προβλήματα όρασης, ο περιορισμός του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα και η έμπρακτη υποστήριξη του δικαιώματος των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εργασία. Ταυτόχρονα, η ίδρυση μιας επιχείρησης στην περιοχή της ορεινής Νάξου, θα συντελέσει στη μείωση της ανεργίας, θα δώσει ζωή στον τόπο και θα συνδράμει τους νέους της περιοχής στην προσπάθειά τους να μην εγκαταλείψουν τα χωριά τους.
Τα (εικονικά) έσοδα της επιχείρησης θα προκύψουν από την πώληση των εκπαιδευμένων σκύλων-οδηγών. Ένα ποσοστό από τα κέρδη της εταιρείας κάθε χρόνο θα διατίθεται για την δωρεά σκύλων- οδηγών σε άπορα και μακροχρόνια άνεργα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα (εικονικά) έξοδα της εκπαίδευσης θα τα καλύψει η εταιρεία, με crowdfunding (για τα αρχικά έξοδα) και στη συνέχεια από τον προϋπολογισμό της. Ισχυρό σημείο της επιχείρησής μας είναι το ότι στην Ελλάδα είναι ελάχιστες οι υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ας μην ξεχνάμε ότι το ερώτημα «Μα, πού πήγαν όλοι;» γεννιέται και στο μυαλό κάποιου, όταν αναζητά ανθρώπους με ειδικές ανάγκες στους χώρους εργασίας. Ο λόγος που δεν τους συναντά κανείς, είναι σχετικός με το δισταγμό των εργοδοτών να προσλάβουν ένα άτομο με ειδικές ανάγκες στην επιχείρησή τους. Στην εικονική μας επιχείρηση, κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. Γιατί, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε ειδικές ανάγκες, το θέμα της ισότητας μας αφορά όλους. Η εταιρεία μας διέπεται από τις βασικές αρχές του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Για το λόγο αυτό, στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας μας, αποφασίσαμε ότι υποχρεωτικά σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των εργαζομένων, θα προσλαμβάνονται άτομα με ειδικές ανάγκες.
Από παιδαγωγικής άποψης, μπορεί κανείς να πει ότι απολαύσαμε ιδιαίτερα την όλη διαδικασία. Δυσκολευτήκαμε, αλλά μαζί μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να προτείνουμε λύσεις. Ήρθαμε λίγο πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Χαλαρώσαμε, γιατί ξεφύγαμε από τους περιορισμούς της ύλης των μαθημάτων. Μέσα από το πρόγραμμα γνωρίσαμε τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα, εντοπίσαμε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά μας, αλλά και προβληματιστήκαμε σχετικά με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές ενεργά, ανεξάρτητα από την επίδοση τους στα μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση αναπτύξαμε οριζόντιες δεξιότητες που είναι δύσκολο να αναπτυχθούν στο «παραδοσιακό» σχολείο. Και είδαμε μαζί το μέλλον με μια λίγο πιο αισιόδοξη ματιά, στην εποχή του φόβου, της μιζέριας και της κρίσης. Γιατί ο φόβος δεν αξίζει σε κανένα νέο άνθρωπο. Είναι καιρός για δράση και ελπίδα. Την υλοποίηση του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» ανέλαβε η εκπαιδευτικός Ιωάννα Κουτσουμπάκη. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εθελόντρια, κυρία Ελένη Σκόνδρα, για την προθυμία και την υποστήριξή της.
Τα μέλη της Εικονικής μας Επιχείρησης:
•Γενικός Διευθυντής:
κ. Παναγιώτης Νικολάκης
•Διεύθυνση Οικονομικών:
κ. Φρατζέσκος Κωνσταντίνος
•Τμήμα Μάρκετινγκ-Πωλήσεων:
κ. Δέσποινα Χωριανοπούλου
κ. Μανώλης Χωριανόπουλος
κ. Γιώργος Μαγκανάρης
•Τμήμα Παραγωγής:
κ. Παρτσινέβελος Παναγιώτης
κ. Φρατζέσκος Στυλιανός
κ. Μιχάλης- Γρηγόρης Νικολάκης
κ. Βιτζηλαίου Μαρία
• Τμήμα ανθρώπινου δυναμικού
κ. Μανωλά Μαρία
κ. Κοντόπουλος Κωνσταντίνος
κ. Κουφοπούλου Μαρία