Στις 15 Μαρτίου θα έχουμε το πρώτο πολιτικό τεστ για τη δυναμική της ευρωπαϊκής άκρας Δεξιάς με τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του κ. Βίλντερς δίνει μάχη για την πρώτη θέση με το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού κ. Ρούτε.
Ο κ. Βίλντερς δεν πρόκειται να βρει συμμάχους μεταξύ των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στην ολλανδική βουλή και ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος θα χρειαστεί μήνες για να σχηματιστεί, δεν θα περιλαμβάνει το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας. Παρ' όλα αυτά έχει τεράστια σημασία η δυναμική που θα καταγράψουν ο κ. Βίλντερς και η ολλανδική άκρα Δεξιά, γιατί στην Ολλανδία ανοίγει ένας κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων με βασικό χαρακτηριστικό την άνοδο της άκρας Δεξιάς.
Οι προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία σε δυο γύρους, τον Απρίλιο και τον Μάιο, θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία και μπορεί να κρίνουν το μέλλον της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών θα βγει πρώτη η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου κ. Λεπέν με ένα ποσοστό της τάξης του 27% - 28%. Τα αποτελέσματα των ίδιων δημοσκοπήσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα ηττηθεί στον δεύτερο γύρο με ένα ποσοστό της τάξης του 40% - 45%, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο αντίπαλός της.
Υπάρχουν όμως τρία στοιχεία που ενισχύουν την αβεβαιότητα ως προς το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.
Πρώτον, οι ψηφοφόροι που προτιμούν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο δεν δηλώνουν πάντα την προτίμησή τους.
Δεύτερον, τα ποσοστά της κ. Λεπέν εμφανίζουν σταθερά ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η δυναμική φαίνεται να είναι με το μέρος της και μας χωρίζουν δυο μήνες από την τελική αναμέτρηση του Μαΐου.
Τρίτον, οι βασικοί αντίπαλοι της κ. Λεπέν εμφανίζουν μεγάλες πολιτικές αδυναμίες. Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς κ. Φιγιόν αφού θριάμβευσε στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών κι εμφανιζόταν για ένα διάστημα σαν ο ισχυρότερος προεδρικός υποψήφιος, βλέπει τα δημοσκοπικά του ποσοστά να υποχωρούν μετά την αποκάλυψη ότι είχε προσλάβει τη σύζυγό του στο βουλευτικό του γραφείο σε συνθήκες αργομισθίας, υπόθεση που διερευνάται και από την Δικαιοσύνη. Η δημοσκοπική πτώση του Φιγιόν ξαναφέρνει στην επιφάνεια τις διαφορές μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών στο χώρο των Ρεπουμπλικανών - Φιγιόν, Ζιπέ, Σαρκοζί - δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στη δημόσια εικόνα και την προοπτική της κεντροδεξιάς.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Ολάντ κ. Μακρόν - ο οποίος κινείται στον φιλελεύθερο πολιτικό χώρο - μπορεί να καλύψει το κενό και να επικρατήσει της κ. Λεπέν στον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Έχει όμως ένα βασικό πολιτικό μειονέκτημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει την κρίση των ψηφοφόρων. Δεν έχει ισχυρό κόμμα στο οποίο να μπορεί να στηριχθεί σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δημιούργησε την δική του πολιτική κίνηση η οποία όμως δύσκολα θα βρει τον πολιτικό χώρο να αναπτυχθεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η προοπτική ενός Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος θα πρέπει να στηρίζεται σε άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για πολλούς Γάλλους ψηφοφόρους.