Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εντυπωσιακή βελτίωση στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, γεγονός που δημιουργεί νέες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Πρώτον, η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,9%. Εμφανίζεται πιο δυναμική από οικονομική άποψη από τις ΗΠΑ ύστερα από μια περίοδο αρκετών ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επίπεδο απασχόλησης στην Ευρωζώνη ξεπέρασε το ανώτατο επίπεδο του 2008, οπότε εκδηλώθηκε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και μπήκαμε σε φάση μεγάλης αύξησης της ανεργίας.
Δεύτερον, η εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία και ο θρίαμβος του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές δημιουργούν δυναμική εκσυγχρονισμού της γαλλικής οικονομίας και διευκολύνουν τη συνεργασία με τη Γερμανία η οποία έχει συμπληρώσει εννιά χρόνια σταθερής δυναμικής ανάπτυξης και εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την εποχή της επανένωσης των δυο γερμανικών κρατών.
Τρίτον, η πολιτική αυτοπαγίδευση της Συντηρητικής πρωθυπουργού κ. Μέι έβαλε τέλος στο λεγόμενο σκληρό Brexit. Η διαπραγμάτευση Βρυξελλών-Λονδίνου ξεκίνησε με βάση τη διαδικασία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση και απέρριπτε, πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Brexit και οι περιπέτειες που το συνοδεύουν μετατράπηκε από επιχείρημα σε βάρος της Ε.Ε. σε επιχείρημα σε βάρος της πολιτικής τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου και ιδιαίτερα των Συντηρητικών.
Τέταρτον, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. δείχνει ικανή να βρει τον σωστό οικονομικό και πολιτικό βηματισμό, οι ΗΠΑ αρχίζουν να χάνουν έδαφος στη διεθνή οικονομία και στην πολιτική εξαιτίας των αντιφατικών επιλογών του προέδρου Τραμπ και της συμπεριφοράς του.
Πέμπτον, δεν υπάρχουν πλέον μνημονιακές χώρες ή χώρες με ανυπέρβλητα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με πιθανή εξαίρεση την Ελλάδα. Το 2012 η ελληνική κρίση είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί ήταν μέρος μιας ευρύτερης νοτιοευρωπαϊκής κρίσης. Σήμερα η Ελλάδα είναι απλά η εξαίρεση στον κανόνα της οικονομικής επιτυχίας της Ευρωζώνης και της επιτυχημένης και έγκαιρης εξόδου των μνημονιακών χωρών από τα προγράμματα προσαρμογής.