Ο 29χρονος Juliano Pinto έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, ένα γεγονός που δεν θα είχε γίνει είδηση, αν ο Juliano δεν ήταν παράλυτος από τη μέση και κάτω. Για να πετύχει αυτό το φαινομενικά αμελητέο χτύπημα της μπάλας, χρειάστηκε ο κόπος 150 επιστημόνων, οι οποίοι υπό την επίβλεψη του Βραζιλιάνου και λίγο Μυτιληνιού νευροεπιστήμονα, Miguel Nicolelis, κατασκεύασαν ένα εξωσκελετό και τον συνέδεσαν με τον εγκέφαλο του Juliano, ώστε να μετατρέπει τη σκέψη του σε ηλεκτρικά σήματα.
Ο Miguel Nicolelis, με έδρα το Duke University στις ΗΠΑ, θεωρείται από τους κορυφαίους στον τομέα συμβίωσης ανθρώπων και μηχανών. Σε μια επιστημονική δημοσίευση το 2003, παρουσίασε μια τεχνολογία που επέτρεπε σε πιθήκους να ελέγχουν το ψηφιακό τους αντίγραφο, χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους. Το Walk Again Project του Miguel Nicolelis είναι πλέον ένα από τα δεκάδες που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν άτομα με μερική ή ολική παράλυση να αποκτήσουν κινητικές δυνατότητες.
Η Open Bionics, με έδρα το Bristol της Βρετανίας, παρουσίασε πρόσφατα το Dextrus, ένα βιονικό χέρι, το οποίο έχει κατασκευαστεί με τεχνολογία 3D print και συνδυάζει τη λειτουργικότητα με το χαμηλό κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με την εταιρεία, με λιγότερα από 1000 δολάρια, οι αγοραστές θα μπορούν προμηθευτούν το Dextrus, αντί άλλων βιονικών χεριών, τα οποία κοστίζουν από 45.000 έως 100.000 δολάρια.
Η τάση των βιονικών μελών ή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο των μηχανισμών που συμβιώνουν με το ανθρώπινο σώμα και το βοηθούν να ανακτήσει χαμένες ικανότητες, αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναφοράς Medical Bionic Implant Market, να δημιουργήσουν μια αγορά περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2017.
Ο στρατός των ΗΠΑ τρέχει ήδη αρκετά πιλοτικά προγράμματα, με διάφορες εταιρείες του κλάδου, όπως η EKSO Bionics, προκειμένου να αποκαταστήσει στρατιώτες που ακρωτηριάστηκαν στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, η φαντασία των στρατιωτικών βλέπει ήδη το επόμενο στάδιο αξιοποίησης των βιονικών μελών, τα οποία θα ενισχύουν τις ικανότητες αρτιμελών στρατιωτών. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το πρόγραμμα TALOS, με στόχο τη δημιουργία εξωσκελετών που θα βελτιώσουν τη μεταφορική ικανότητα και την προστασία των δυνάμεων πεζικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, με τη βοήθεια του εξωσκελετού, ο στρατιώτης θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 17 φορές περισσότερο βάρος.
Σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, άμεσα ωφελημένα θα είναι τα άτομα με ακρωτηριασμούς και αισθητηριακά προβλήματα, αποκτώντας τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να αυξήσουν τις επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης. Άτομα που υποφέρουν από παράλυση θα χρειαστεί να κάνουν αρκετή υπομονή ακόμα, ώστε να βελτιωθούν οι τεχνολογίες εξωσκελετών και κυρίως να μειωθεί το κόστος κτήσης.