Στο Ελληνικό εστιατόριο του Βερολίνου

Στο Βερολίνο, σε μία αριστοκρατική γειτονιά της πόλης, βρίσκεται το ελληνικό εστιατόριο Κασσάμπαλης, το οποίο για χρόνια αποτελεί το κέντρο της διανόησης και της πολιτικής της γερμανικής πρωτεύουσας. Σε αυτό το εστιατόριο, μία φορά το μήνα, δειπνεί η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Κάθεται πάντα με την παρέα της στο ίδιο μικρό τραπέζι σε μία γωνία, δίπλα στο παράθυρο και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου επιλέγει κεφτεδάκια και όπως μας εκμυστηρεύεται γελώντας, τιμά ιδιαιτέρως και το Σαντορινιό Ασύρτικο κρασί, που ενώ πίνει αρκετά, το αντέχει. Όλοι την περιγράφουν σαν μία πολύ ζεστή και γλυκιά γυναίκα.
ASSOCIATED PRESS

Στο Βερολίνο, σε μία αριστοκρατική γειτονιά της πόλης, βρίσκεται το ελληνικό εστιατόριο Κασσάμπαλης, το οποίο για χρόνια αποτελεί το κέντρο της διανόησης και της πολιτικής της γερμανικής πρωτεύουσας. Σε αυτό το εστιατόριο, μία φορά το μήνα, δειπνεί η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Κάθεται πάντα με την παρέα της στο ίδιο μικρό τραπέζι σε μία γωνία, δίπλα στο παράθυρο και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου επιλέγει κεφτεδάκια και όπως μας εκμυστηρεύεται γελώντας, τιμά ιδιαιτέρως και το Σαντορινιό Ασύρτικο κρασί, που ενώ πίνει αρκετά, το αντέχει. Όλοι την περιγράφουν σαν μία πολύ ζεστή και γλυκιά γυναίκα. Ο Έλληνας υπεύθυνος του εστιατορίου, με την αγωνία του για χρόνια ξενιτεμένου που πονά για την πατρίδα του, θυμάται ότι συχνά μετά από συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς έμπαινε μέσα τον χτυπούσε ελαφρά στην πλάτη και του έλεγε για να τον εμψυχώσει: «Πάμε καλά».

Πάμε; Στον πρώτο πληθυντικό; Αυτό που φάνηκε στο Βερολίνο μετά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, είναι ότι και οι δύο πλευρές, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο δεν θέλουν η Ευρωζώνη να κλονιστεί. Και οι δύο, παρά τις διαφορές τους, μίλησαν για ένα κοινό μέλλον για μία κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν θα ήθελαν να δουν κατά την διάρκεια της θητείας τους την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα. Αυτή εξάλλου είναι και μία από τις βασικές κατηγορίες που τους απευθύνει και η Γερμανική εφημερίδα Bild. Πριν λίγες μέρες ο αρχισυντάκτης της διαδικτυακής Bild, της εφημερίδας με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ευρώπη και τους εκατομμύρια αναγνώστες στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή της εντός της Γερμανίας , εξηγούσε ότι η σκληρή κριτική που κάνουν στην Ελλάδα απευθύνεται κυρίως στους Γερμανούς πολιτικούς. «Επειδή η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν θέλουν να μείνουν στην ιστορία ως οι πολιτικοί που διέλυσαν την Ευρωζώνη, θα πρέπει να το πληρώνουμε εμείς οι Γερμανοί φορολογούμενοι;» αναρωτιόταν κατά την διάρκεια της συνομιλίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Βερολίνο προχώρησε και σε μία ακόμα σημαντική πολιτική δήλωση. Έκανε λόγο για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο λέγοντας ότι «δεν είναι πρωτίστως υλική διεκδίκηση αλλά ηθικό θέμα». Αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει το πράσινο φως για να εκτελέσει την απόφαση του Άρειου Πάγου για την σφαγή του Διστόμου σε βάρος του Γερμανικού Δημοσίου. Ο ίδιος ο Υπουργός Ν. Παρασκευόπουλος είχε δηλώσει, ότι το πότε θα δώσει την άδεια θα το υποδείξει η Κυβέρνηση. Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε στο τελευταίο τεύχος του Βρετανικού περιοδικού Economist ότι ο Έλληνας Υπουργός «απαιτεί η Γερμανία να πληρώσει τις γερμανικές επανορθώσεις και προειδοποιεί την Γερμανία ότι θα κατασχέσει το Ινστιτούτο Γκαίτε και τα εξοχικά σπίτια των Γερμανών (!) αν δεν δοθούν τα χρήματα».

Επίσημα αυτές τις δηλώσεις δεν τις έχουμε ακούσει και πως μπορεί κανείς να υπονοεί ότι μπορεί να κατασχέσει ιδιωτική περιουσία. Σε μία στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα διψά για ζεστό χρήμα ξένων αγοραστών. Ακόμα και η κρατική περιουσία δεν θα μπορούσε να κατασχεθεί χωρίς προηγούμενες δικαστικές διαμάχες. Όπως με έκπληξη διαβάζουμε σε διεθνή έντυπα όλα τα άρθρα και δημοσιεύματα οικονομολόγων από διάφορα Πανεπιστήμια που μιλούν και εξηγούν πως θα λειτουργεί ένα διπλό νόμισμα, το οποία ουσιαστικά αποτελεί προθάλαμο της δραχμής.

Όλα αυτά όμως σε πολιτικό επίπεδο γιατί στο σκληρό οικονομικό η Γερμανίδα Καγκελάριος μετέθεσε όλες τις αποφάσεις στο Eurogroup και στις ασφυκτικά κρίσιμες διαπραγματεύσεις της εβδομάδας που έρχεται. Θα υπάρξει η κατά τον Βαρουφάκη «ρήξη» και αν ναι με ποιους; Θα σας κρατάμε ενήμερους για το τι θα πει η Καγκελάριος στην επόμενη επίσκεψή της στο ελληνικό εστιατόριο.

Δημοφιλή