Η παροχή δικαιώματος ψήφου στην ελληνική ομογένεια αποτελεί εύλογο και πάγιο αίτημα των αποδήμων αδελφών μας, καθώς μέσα από τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές επιθυμούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
Είναι προφανές ότι ελάχιστοι εξ αυτών έχουν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος την ημέρα των εθνικών εκλογών, καθώς η απόσταση, τα έξοδα μετακίνησης και οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις την καθιστούν απαγορευτική.
Όμως οι ομογενείς αποτελούν ζωντανό, αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού, γι' αυτό στο άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος προβλέπεται η δυνατότητα ψήφισης νόμου, ο οποίος θα ορίζει τα σχετικά με την άσκηση εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς, που βρίσκονται εκτός Επικράτειας.
Η ευκαιρία δόθηκε το Φεβρουάριο του 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή, όταν κατέθεσε στη Βουλή Σχέδιο Νόμου για την ψήφο των αποδήμων, τελικά όμως χάθηκε, καθώς δεν επετεύχθη η συνταγματικά προβλεπόμενη αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 200 βουλευτών.
Οι απόδημοι Έλληνες με απογοήτευση διαπίστωσαν ότι για μία ακόμη φορά κυριάρχησαν κοντόφθαλμες και μικροκομματικές προσεγγίσεις, στερώντας τους κάτι που για την συντριπτική πλειονότητα τουλάχιστον των Ευρωπαίων πολιτών είναι αυτονόητο.
Γιατί όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ παρέχουν στους απόδημους πολίτες τους τη δυνατότητα να ψηφίσουν είτε με επιστολική ψήφο, που είναι και το συνηθέστερο, είτε σε εκλογικά τμήματα στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές.
Μάλιστα η παράλειψη του κοινού νομοθέτη να ρυθμίσει τα σχετικά με την ψήφο των αποδήμων είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας του άρθρου 1 παρ. 2 & 3 του Συντάγματος και της καθολικής ψηφοφορίας, που προβλέπεται στο άρθρο 51 παρ.3.
Η ΝΔ κατανοώντας εμπράκτως τις παραπάνω ανάγκες κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις Βουλευτικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους και ειδικότερα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας μήνυμα ενότητας κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την πρόταση νόμου, προκειμένου να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Κατά γενική ομολογία η χώρα αυτή τη δύσκολη εποχή έχει ανάγκη τον απόδημο ελληνισμό περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η πολυεπίπεδη συνδρομή της ελληνικής ομογένειας στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμη. Γι' αυτό και οφείλει να φέρει κοντά και να καταστήσει κοινωνούς της εθνικής προσπάθειας τους απόδημους Έλληνες.
Η πρόταση νόμου της ΝΔ αποτελεί ένα σημαντικό και πρόσφορο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ελπίζω, έστω για μία φορά, η κυβέρνηση παραμερίζοντας τα προσχήματα, τις ιδεοληψίες και την μικροπολιτική να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί η παροχή δικαιώματος ψήφου στον Απόδημο Ελληνισμό αποτελεί εθνική αναγκαιότητα.