Τα σύνορα ως μια άψυχη, αόρατη γραμμή κυριαρχίας

Τα σύνορα ως αντικείμενο ενασχόλησης αποτελούν ένα πεδίο όπου οι αποδείξεις, και ιδιαίτερα οι φωτογραφικές, παίζουν σημαντικό ρόλο. Είμαστε εξοικειωμένοι με ειδησεογραφικές εικόνες που δείχνουν μετανάστες ως θύματα ή ως εγκληματίες. Για την ταυτοποίησή τους χρησιμοποιούνται φωτογραφίες διαβατηρίων. Προκειμένου να επιτραπεί η παραμονή στην Ευρώπη σε κάποιον πρόσφυγα, του ζητείται να επαναλάβει ξανά και ξανά τις τραυματικές εμπειρίες που έχει ζήσει. Το σύνορο αυτό καθ' αυτό, αυτή η άψυχη, συχνά αόρατη γραμμή που υφίσταται μόνο επειδή οι κυρίαρχες δυνάμεις αποφάσισαν να την δημιουργήσουν, είναι κατά πολλές έννοιες διαρκώς μεταβαλλόμενη.
thegreekfoundation.com

Στη σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Defining Lines», ο Νικόλας Βαντουράκης εστιάζει στις περιοχές εντός και περιφερειακά της Περιοχής Κυρίαρχων Βάσεων στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Όπως εξηγεί ο φωτογράφος «Η περιοχή, που αποτελεί μια από τις δύο περιοχές Βρετανικής κυριαρχίας που θεσπίστηκαν το 1960, είναι αυτόνομη, έχοντας ως επικεφαλής την Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν υπάρχουν διαχωριστικά συνόρων, ούτε τελωνεία ανάμεσα στα εδάφη αυτής της ζώνης και σε αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δίπλα στα νοητά σύνορα, η καθημερινή ζωή των πολιτών συνεχίζεται κανονικά. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος το πέρασμα στα Βρετανικά εδάφη. Τα σύνορα γίνονται αντιληπτά και πραγματικά μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, και συσκευών όπως τα iPhones και τα GPS.

Τα σύνορα ως αντικείμενο ενασχόλησης αποτελούν ένα πεδίο όπου οι αποδείξεις, και ιδιαίτερα οι φωτογραφικές, παίζουν σημαντικό ρόλο. Είμαστε εξοικειωμένοι με ειδησεογραφικές εικόνες που δείχνουν μετανάστες ως θύματα ή ως εγκληματίες. Για την ταυτοποίησή τους χρησιμοποιούνται φωτογραφίες διαβατηρίων. Προκειμένου να επιτραπεί η παραμονή στην Ευρώπη σε κάποιον πρόσφυγα, του ζητείται να επαναλάβει ξανά και ξανά τις τραυματικές εμπειρίες που έχει ζήσει. Το σύνορο αυτό καθ' αυτό, αυτή η άψυχη, συχνά αόρατη γραμμή που υφίσταται μόνο επειδή οι κυρίαρχες δυνάμεις αποφάσισαν να την δημιουργήσουν, είναι κατά πολλές έννοιες διαρκώς μεταβαλλόμενη. Οι διαφωνίες για την ακριβή τοποθεσία ή για την ισχύ των συνόρων οδηγούν σε διπλωματικά επεισόδια, συχνά και σε πόλεμο.

Επισκέφτηκα την περιοχή για σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τα προηγούμενα χρόνια, βγάζοντας φωτογραφίες κατά μήκος των συνόρων - όπως αυτά εμφανίζονται στα Google Maps - ή και εντός της ζώνης της Βρετανικής κυριαρχίας. Δεν προσδιορίζω τα ακριβή σημεία των λήψεων, καθώς ο σκοπός μου δεν είναι η δημιουργία ενός φωτογραφικού ντοκιμαντέρ για την περιοχή, αλλά εστιάζω στη δημιουργία ενός οπτικού κόσμου που ενδεχομένως θα εξάψει την περιέργεια του θεατή για τον παραλογισμό αυτής της κατάστασης, ή θα τον κάνει να αναρωτηθεί για μερικές από τις κυρίαρχες αντιλήψεις που κυριαρχούν σήμερα για τα σύνορα.»

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα thegreekfoundation.com