Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας σήμερα και οι ψαράδες γιορτάζουν! Σύμβολο παράδοσης και πολιτισμού, αγωνιστές μια ζωή, αποτελούν τους αφανείς ήρωες της θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο όμως γυρνούν στη στεριά με τα δίχτυα τους άδεια. Βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται και τις θάλασσες να ερημώνουν. Η θάλασσα αδειάζει από ζωή, λένε....
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας καθιερώθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1998 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο με πλήθος εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, που έχουν στόχο να αναδείξουν τη σημασία της διατήρησης των ιχθυαποθεμάτων και των πολύτιμων θαλάσσιων φυσικών πόρων.
Ρεκόρ κατανάλωσης...
Το 2016 η κατακεφαλήν κατανάλωση ψαρικών άγγιξε το ρεκόρ των 20 κιλών ετησίως, ποσότητα διπλάσια απ' ότι 50 χρόνια πριν. Θα νόμιζε κανείς ότι όσο μεγαλώνει η όρεξή μας για ψαρικά, τόσο γεμίζει και η τσέπη των ψαράδων. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι από αυτούς που η θάλασσα μπορεί να αντέξει προσπαθούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, συχνά αλιεύοντας με παράνομες μεθόδους. Έτσι σήμερα το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων απειλείται από την υπεραλίευση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα το θαλάσσιο περιβάλλον, η διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο αλλά και το εισόδημα των ψαράδων.
Θέτουμε τις βάσεις για βιώσιμη αλιεία
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 24.000 ψαράδες, με την αλιεία να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά σε απομακρυσμένες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, ενώ πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από την αλιεία για να επιβιώσουν κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για την ευημερία του κλάδου και των παράκτιων κοινοτήτων απαιτείται δράση σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο. Απαιτούνται μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και το κυριότερο όλων, πρέπει να τεθούν ισχυρές βάσεις συνεργασίας.
Η προστασία των θαλασσών περνά από το δικό μας πιάτο. Αλλάζοντας συνήθειες γινόμαστε όλοι μέρος της λύσης!
Στο WWF υλοποιούμε δράσεις που ακουμπούν στην καρδιά του προβλήματος. Πιέζουμε για πολιτικές που ενισχύουν τη βιώσιμη αλιεία, προτείνουμε λύσεις για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και αφουγγραζόμαστε τις ανάγκες των ψαράδων. Φέρνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλους τους εμπλεκόμενους και μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία μεριμνούμε για τη λήψη μέτρων και πολιτικών που στοχεύουν στη βιώσιμη αλιεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των αλιέων. Το WWF φέρνει τα βιώσιμα ψαρικά στο πιάτο του καταναλωτή
Η βιώσιμη αλιεία είναι το κλειδί για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές και ότι θα διατηρηθεί το εισόδημα των ψαράδων. Η μάχη όμως δεν δίνεται στη θάλασσα. Δίνεται στο πιάτο μας και έχει να κάνει με την υπεύθυνη προμήθεια και κατανάλωση ψαρικών.
«Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας, επικεντρώνοντας στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, οι οποίες έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη και μπορούν να ενισχύσουν τη ζήτηση για βιώσιμα ψαρικά. Παράλληλα, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους καταναλωτές, οι οποίοι, αλλάζοντας αγοραστικές συνήθειες, συμβάλλουν ώστε τα βιώσιμα ψαρικά να φτάσουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη και στα σούπερ μάρκετ», επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης WWF Ελλάς.
Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές; Πώς μπορεί να μας βοηθήσει το Fish Guide του WWF;
Επιλέγοντας ψαρικά υπεύθυνα, δηλαδή ψαρικά που αλιεύθηκαν στη σωστή εποχή και μέγεθος, με τα σωστά αλιευτικά εργαλεία και με τρόπο που διαφαλίζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πολύτιμων θαλάσσιων πόρων, βάζουμε το δικό μας λιθαράκι για υγιείς θάλασσες, γεμάτες ζωή. Πολύτιμο εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια, το Fish Guide του WWF, το οποίο μας δίνει την απαραίτητη πληροφορία για να εντοπίσουμε εύκολα και να επιλέξουμε τα βιώσιμα ψαρικά.
Η προστασία των θαλασσών περνά από το δικό μας πιάτο. Αλλάζοντας συνήθειες γινόμαστε όλοι μέρος της λύσης!
*Αυτή η δημοσίευση παρήχθη με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του WWF και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.