Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες το πορνό ήταν μεν διαθέσιμο σε εφήβους και ενήλικες, η απόκτηση του όμως απαιτούσε αγορά, ενοικίαση ή έστω δανεισμό από κάποιον γνωστό ή φίλο. Πλέον, το μόνο που χρειάζεται είναι μία σύνδεση στο διαδίκτυο και η οθόνη ενός υπολογιστή. Αρκεί να συλλογιστούμε πως ποσοστό μεγαλύτερο του 80% παιδιών ηλικίας 10-16 ετών στην Ελλάδα έχουν καθημερινή πρόσβαση στο διαδίκτυο από μία ευρεία γκάμα συσκευών και συνδέσεων.
Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι έχουν παρακολουθήσει διάφορες και διαφορετικές σεξουαλικές πράξεις, που μάλλον διαφέρουν πολύ από τις σκηνές που έπλαθε η φαντασία των συνομηλίκων τους, όταν το μόνο τους ερέθισμα ήταν η σελίδα ενός περιοδικού. Φυσικά δεν είναι κακό τα παιδιά να ψάχνονται γύρω από το σώμα τους. Είναι στη φύση τους. Εμείς ως γονείς πρέπει να είμαστε δίπλα τους για να τα καθοδηγούμε και να τα προστατεύουμε από τις προκλήσεις. Στα πλαίσια λοιπόν της τολμηρής και ανατρεπτικής καμπάνιας Kids@Safety που υλοποιεί η Wind, που έχει ως κεντρικό της μήνυμα «Εύχεσαι να τις έχει δει ο άντρας σου/ η γυναίκα σου», ο καθηγητής Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος της δράσης Kids@Safety μας ενημερώνει για τα εξής:
1. Καθώς η σεξουαλική αφύπνιση της εφηβείας αρχίζει όλο και πιο νωρίς, έχοντας σχεδόν αγγίξει την πρώτη φορά της σεξουαλικής επαφής στα 14-15 χρόνια του εφήβου, η ηλικία 11-13 είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη σωματική ταυτότητα, την αυτοπροστασία, αλλά και την ψυχική αυτοπεποίθηση, που ο έφηβος χρειάζεται.
2. Τα παιδιά μαθαίνουν από το internet λάθος πράγματα, καθώς το υλικό που παρακολουθούν όχι μόνο δεν είναι αξιόπιστο, αλλά επιπλέον δε δημιουργεί θετικές προοπτικές της σεξουαλικότητας και της συναισθηματικής του εξέλιξης και ανάπτυξης.
3. Αν ο γονιός κρατάει την πόρτα του ανοιχτή με το παιδί του και επικοινωνεί καθημερινά και τον βοηθά να καταλάβει ότι το internet είναι ο μεγάλος φίλος και σύμμαχος, τότε όχι μόνο μπορεί να κλειδώσει ιστοσελίδες πορνό, που όπως ξέρετε και ξέρουμε όλοι μας ως γονείς υπάρχουν συστήματα που κλειδώνουν αυτές τις σελίδες, αλλά κυρίως το παιδί θα πάει και θα μιλήσει με το γονιό.
4. Tο μεγάλο κεφάλαιο που συνδέει την κοινωνία, τον γονιό, το παιδί και το σχολείο λέγεται σεξουαλική αγωγή και έχει δύο στόχους: αφενός το παιδί να μάθει το σώμα του και αφετέρου το παιδί να μάθει να εκφράζεται .
5. Προφανώς ένα παιδί καταλαβαίνει ότι μπαίνει σε απαγορευμένες σελίδες και φοβάται ότι θα το αποκαλύψει ο γονιός του. Αυτός ο φόβος αλλάζει την συμπεριφορά του: Γίνεται περισσότερο ανήσυχο, νευρικό, περίεργο, ψάχνει δικές του ώρες, και φυσικά αν έχουμε την αφέλεια, (γιατί εμείς οι γονείς πολλές φορές είμαστε αφελείς) να αγοράζουμε έναν υπολογιστή και να τον δίνουμε σ’ ένα 8χρονο παιδί μέσα στο δικό του δωμάτιο, τότε έχουμε ανοίξει έναν εφιάλτη.
6. Πρέπει να εφαρμόζουμε τον κανόνα πως το παιδί όταν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή θα είναι σε ένα χώρο κοινής θέας, που θα μπορούμε να ελέγξουμε ανά πάσα στιγμή. Ο έλεγχος στις ηλικίες 5 έως 15 είναι η βασική προϋπόθεση της σταθερής σχέσης και επικοινωνίας με το παιδί μας. Το παιδί δεν χρειάζεται να μας φοβάται, αλλά πρέπει να ξέρει ότι παρακολουθούμε τα βήματά του.
7. Μετά τα 15 που μπαίνει στο Λύκειο το παιδί, μας χρειάζεται όλο και λιγότερο. Η σεξουαλικότητα έχει διαμορφωθεί, δεν απειλείται και δεν σκοτώνεται η φαντασίωσή του.
8. Από τα 11 έως τα 14 πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην δει πορνό, να μην προκληθεί από διαταραγμένα άτομα, να μην εμπλακεί με γυμνές φωτογραφίες – καθώς η ναρκισσιστική περίοδος της εφηβείας προβάλλει ιδιαίτερα και υπάρχει και ο φόβος να εκτεθεί μετά, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αυτοκτονίες, σε μεγάλες κοινωνικές και ψυχικές αντιδράσεις από μια στιγμιαία ανοησία ή παρορμητική συμπεριφορά αυτής της ηλικίας.
9. Όσο η ίδια η κοινωνία μιλάει πιο ανοιχτά, τόσο η παραπληροφόρηση φεύγει, η απομυθοποίηση έρχεται και η πραγματικότητα της γνώσης, γιατί η σεξουαλικότητα συνδέει τη φύση, τον εγκέφαλο αλλά και τη μάθηση και τη γνώση.
10. Αν θέλετε με τον σύντροφό σας μπορείτε ελεύθερα να απολαύσετε την περιήγηση στις ερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου. Φροντίστε όμως, το περιεχόμενο αυτό να μην είναι προσβάσιμο από το παιδί σας.
Προφανώς στόχος της δράσης Kids@Safety δεν είναι η δαιμονοποίηση του Internet αλλά η σωστή εκπαίδευση και η πρόληψη. Μέσω της πρωτοβουλίας Kids@Safety, η WIND συνιστά στους γονείς να βρίσκονται κοντά στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους, να περνούν διαδικτυακό χρόνο μαζί τους, να παρακολουθούν στενά τυχόν μεταβολές στη συμπεριφορά και τη διάθεσή τους, να θέτουν σωστά όρια στον βαθμό χρήσης του μέσου, όχι απαραίτητα αυστηρά τα οποία θίγουν την ανεξαρτησία του έφηβου, αλλά στο βαθμό και στο πλαίσιο που δείχνουν στο παιδί ότι τίθενται από ενδιαφέρον.