100 χρόνια μετά την σφαγή του Αρμισταρ, η Ινδία περιμένει ακόμα την συγγνώμη των Βρετανών

«Λυπούμαστε πραγματικά για ότι έγινε και για τον πόνο που προκαλέσαμε».
NARINDER NANU via Getty Images

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ χαρακτήρισε τη σφαγή των Ινδών διαδηλωτών το 1919 «Τερατώδης». Η Βασίλισσα Ελισάβετ είπε πως είναι «Θλιβερή» και ο πρώην Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για «Βαθιά Ντροπιαστική».

Κανείς όμως ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη.

Ολοι ανεξαιρέτως οι Βρετανοί αρχηγοί απέφυγαν επιμελώς να ζητήσουν δημόσια και επίσημα μία συγγνώμη για το αιματοκύλισμα του Τζάλιανγουαλα Μπάγκχ, στην πόλη Αρμισταρ, στην Βόρεια Ινδία. Το θάνατο είχαν βρει εκατοντάδες άνθρωποι που διαδήλωνα ειρηνικά ενάντια στην βρετανική αποικιοκρατία, ύστερα από εντολή του Βρετανού στρατηγού Ρέτζιναλντ Ντάιερ.

Το Σάββατο 13 Απριλίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από εκείνη την θλιβερή ημέρα, μόνο που για άλλη μία φορά, παρά τις έντονες πιέσεις, η Βρετανία δεν ζήτησε συγγνώμη, για μία από τις πλέον σκοτεινές σελίδες, στην ιστορία της αποικιοκρατίας.

Στην πόλη του Αρμισταρ, χιλιάδες Ινδοί άναψαν κεριά και το μνημείο για την σφαγή καλύφθηκε από λουλούδια, με τον Αγγλο Αρμοστή, Ντομινίκ Ασκουιθ να γράφει στο βιβλίο επισκεπτών λόγια γνωστά.

«Λυπούμαστε πραγματικά για ότι έγινε και για τον πόνο που προκαλέσαμε».

Τριάντα χρόνια μετά την σφαγή του Τζάλιανγουαλα Μπάγκχ, κατά την οποία 50 στρατιώτες πυροβόλησαν ενάντια σε άμαχο πληθυσμό, με απολογισμό κοντά στους 1000 νεκρούς, η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της. Δεκαετίες μετά και με την επίσημη συγγνώμη να μην έχει ακόμα ειπωθεί, η πληγή παραμένει ανοιχτή.

Η Βρετανία, σύμφωνα με τους The New York Times προσπαθεί να αφήσει πίσω της αυτή την μαύρη σελίδα της ιστορίας της, με το σκεπτικό πως αν δινόταν ποτέ μία δημόσια συγγνώμη, αυτό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, καθώς αν ζητούσαν εξιλέωση για μία θηριωδία της αποικιοκρατίας, τότε υπήρχε περίπτωση να ζητηθεί κάτι αντίστοιχο για πολλές άλλες περιπτώσεις εκμετάλλευσης και βίας.

Σε μία πρόσφατη συνέντευξη του, ο Λόρδος Μέγκαν Ντεσάι, παρ′ ότι ένθερμος υποστηρικτής της δημόσιας συγγνώμης, σχολίασε πως αν γινόταν κάτι τέτοιο κανείς δεν θα γνώριζε που να βάλει το τέλος, «αναγνωρίζοντας» με αυτό τον τρόπο την δυσκολία της όλης υπόθεσης.

Οπως και να έχει το Αρμισταρ δεν έχει ξεχαστεί και επισκέπτες στο μνημείο του Τζαλιανγουάλα Μπάγκχ, μαζεύτηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς, στο «πηγάδι των μαρτύρων», όπως είναι γνωστό το σημείο στο οποίο έχασαν την ζωή τους πάρα πολλοί διαδηλωτές, προκειμένου να αποφύγουν τους πυροβολισμούς.

Οι περισσότεροι επισκέπτες, κατά την αποχώρηση τους, έπαιρναν για ενθύμιο, μία φωτογραφία από την αψίδα της εισόδου, με τις σφαίρες να έχουν αφήσει τα σημάδια τους και μία επιγραφή που θυμίζει πως, «Χίλιες εξακόσιες πενήντα σφαίρες πυροβολήθηκαν».

Δημοφιλή