Η έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Ηλιούπολης σηματοδοτείται με μια 4ημερη εκδήλωση 11, 12, 13 και 14 Ιουνίου με το αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, για τα 100 χρόνια από την γέννηση του.
Το αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη περιλαμβάνει τις προβολές των τριών ταινιών του «Ο Βυσσινόκηπος», «Τρωάδες» και «Ηλέκτρα» στον θερινό κινηματογράφου Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη».
Τις ταινίες προλογίζουν ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.
Παράλληλα, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης θα παρουσιαστεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη.
Η γνωριμία και η συνεργασία του Μιχάλη Κακογιάννη με τον Μίκη Θεοδωράκη υπήρξε σταθμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και την τέταρτη και τελευταία μέρα του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί συναυλία από την «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη» στον χώρο του «Δημοτικού Θεάτρου Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Θερινός Κινηματογράφος Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη»:
Παρασκευή 11 Ιουνίου «Ο Βυσσινόκηπος» στις 21.00
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης (Βασισμένο στο έργο του Άντον Τσέχωφ
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρης Σταύρου
Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Montreal World Film Festival
Βραβεία: Ειδικό Μεγάλο βραβείο του Κοινού στο Φεστιβάλ Ταινιών του Κόσμου του Μόντρεαλ
Παίζουν: Σαρλότ Ράμπλινγκ, Άλαν Μπέιτς, Κάτριν Κάρλιτζ, Όουεν Τιλ, Τούσκα Μπέργκεν.
Παρίσι, 1900. Η Άνια, δεκαεξάχρονη κόρη της κυρίας Λιούμποφ Ρανέφσκι, φτάνει στη γαλλική πρωτεύουσα για να συνοδεύσει τη μητέρα της πίσω στη Ρωσία. Πέντε χρόνια πριν, όταν ο μικρός της γιος πνίγηκε στη λίμνη, η Λιουμπόφ εγκατέλειψε το πατρικό της κτήμα, πασίγνωστο για το Βυσσινόκηπό του, και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία με τον εραστή της, ο οποίος αφού σπατάλησε όλες τις οικονομίες της, την εγκατέλειψε.
Στο γυρισμό τους βρίσκουν το Βυσσινόκηπο να ανθίζει. Ο Γκάεφ, αδελφός της Λιούμποφ, είναι ένας χαριτωμένος αργόσχολος που τον φροντίζει ο ογδοντάχρονος υπηρέτης Φιρς, αφήνοντας τα πρακτικά ζητήματα στα χέρια της Βάρυας, θετής κόρης της Λιούμποφ. Παρόντες, για να καλωσορίσουν την ξενιτεμένη, είναι ο Λοπάχιν, ένας πλούσιος άξεστος έμπορος.
Σάββατος 12 Ιουνίου «Τρωάδες» στις 21.00
Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης, (βασισμένο στο έργο του Ευριπίδη)
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Άλφιο Κοντίνι
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Νικόλας Γεωργιάδης
Παίζουν: Κάθριν Χέρμπορν, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Ζενεβιέβ Μπιζόλντ, Ειρήνη Παπά, Μπράιαν Μπλεστ, Πάτρικ Μαγκί.
Μετά την πτώση της Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη που θρηνεί το χαμό της οικογένειας και της πόλης της και η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία, καθώς οι νικητές σκοτώνουν το νεαρό σε ηλικία γιο της.
Και ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη, την αιτία αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα κακά που θα βρουν τους νικητές στο δρόμο για την πατρίδα.
Κυριακή 13 Ιουνίου «Ηλέκτρα» στις 21.00
Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης, (βασισμένο στο έργο του Ευριπίδη)
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Ουώλτερ Λάσσαλυ
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Σπύρος Βασιλείου
Παίζουν: Ειρήνη Παπά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Τάκης Εμμανουήλ, Νίκος Περγιάλης, Θεανώ Ιωαννίδου.
Πρωταγωνίστρια και τραγικό πρόσωπο είναι η Ηλέκτρα, η οποία παντρεμένη μ’ ένα χωρικό περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν και σκοτώνουν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο.
Βραβεία - Διακρίσεις
Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Προσαρμογής Ήχου
Βραβείο Διεθνούς Ενώσεως Νέων
Θεσσαλονίκη 1962: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου
Ένωση Ελλήνων Κριτικών: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού, Καλύτερης Μουσικής
Βραβεία στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1962), του Ακαπούλκο (1962), του Βερολίνου (1963)
Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας (1962)
Εκτός από την Υποψηφιότητα για Όσκαρ, πήρε συνολικά 25 Διεθνείς Διακρίσεις.
Δευτέρα 14 Ιουνίου συναυλία στον χώρο του «Δημοτικού Θεάτρου Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής» από την «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη».
Ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Πετράκης και η Μαριόλα Σαββέρια.
Ώρα έναρξης 21.00