Στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν, που θα βρεθούν στην Αθήνα για να «χτενίσουν» τα στοιχεία του Εξωδικαστικού, θα παραδώσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την εισήγηση για διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Εξωδικαστικού σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να υπαχθούν στο ισχύον πλαίσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο σχεδιασμός για μισθωτούς- συνταξιούχους κινείται πάνω στους εξής άξονες:
- Δυνατότητα ρύθμισης ως 120 δόσεις για χρέη ως και τη χρήση του 2017. Από το χρόνο εφαρμογής των νέων διατάξεων θα εξαρτηθεί αν μπορούν να συμπεριληφθούν και οφειλές της τρέχουσας χρήσης (προς την Εφορία), οι οποίες εκτιμάται ότι ως το Δεκέμβριο θα έχουν φτάσει στα 10- 11 δις ευρώ
- Ελάχιστη καταβολή (δόση) 50 ευρώ
- «Κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις και τόκους. Είναι πολύ πιθανόν το μέγεθος του «κουρέματος» να κλιμακώνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη
- Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Εξωδικαστικό, δεν θα τεθεί όριο οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση
- Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται με βάση τη συνάρτηση ύψους οφειλής- περιουσιακής κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείονται οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα ή καταθέσεις πολλαπλάσιες του χρέους τους. Σημειωτέον ότι στον Εξωδικαστικό, για οφειλές ως 20.000 ευρώ δεν ισχύει ο λόγος χρέους/περιουσιακής κατάστασης
Η βασική γραμμή της ΕΓΔΙΧ είναι ότι το ισχύον πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών δεν καλύπτει και χρέη προς τράπεζες κι ως εκ τούτου η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα αποσυμπιέσει τη μεγάλη μάζα των φορολογούμενων, που χρωστάνε περί τα 182 δισ στις εφορίες, άλλα 35 δισ στα ασφαλιστικά ταμεία και 88 δισ στις τράπεζες.
Όσον αφορά στις ενστάσεις για την περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων, η απάντηση είναι ότι με τις διευκολύνσεις των 120 δόσεων δεν μπορούν να επωφεληθούν οι ”έχοντες”, όπως συνέβη τότε, καθώς θα ισχύσει ο «κόφτης» των περιουσιακών κριτηρίων, άρα οι «έχοντες» θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Το ίδιο κλιμάκιο θα περάσει από «κόσκινο» και τα έως τώρα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει παράταση κατά 1 έτος της δυνατότητας υπαγωγής. Συνοπτικά τα αποτελέσματα , έχουν ως εξής:
Επιχειρήσεις (62 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.470 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 82 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.
Ελεύθεροι επαγγελματίες (36 εβδομάδας λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.486 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 516 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
Αγρότες (15 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 154 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 43 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.