1ος Διαγωνισμός Αεροδιαστημικής για μαθητές από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, σε συνεργασία με τη Blue Origin

1ος Διαγωνισμός Αεροδιαστημικής για μαθητές από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, σε συνεργασία με τη Blue Origin
Blue Origin

Τον 1ο Διαγωνισμό Αεροδιαστημικής, με συνοδευτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Αεροδιαστημική για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, σε συνεργασία με την αμερικανική Blue Origin- την ιδιωτική διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon, η οποία, μαζί με την SpaceX του Έλον Μασκ, θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα των επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών πυραύλων.

Ο διαγωνισμός, όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές του, έχει σαν στόχο να επαυξήσει τις επιστημονικές γνώσεις, πληροφορίες και τεχνολογικές δεξιότητες που έχουν οι μαθητές για τις τεχνολογίες του διαστήματος, παρέχοντας τους την δυνατότητα να εντρυφήσουν περαιτέρω συμμετέχοντας με δική τους σχεδιασμένη και υλοποιήσιμη πειραματική διάταξη που θα κατασκευαστεί και θα ενσωματωθεί σε προσεχή διαστημική αποστολή σε ύψος 100 χλμ. επάνω από την επιφάνεια της Γης.

To πείραμα

Το πείραμα που θα σχεδιάσουν οι μαθητές θα ενεργοποιηθεί σε πραγματικό περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, ενσωματώνοντας το σε διαστημική αποστολή της Blue Origin, που θα το φέρει στο επίπεδο του Von Karman line της ατμόσφαιρας μας.

Μετά την επαναφορά της πειραματικής διάταξης στην Γη οι μαθητές θα προχωρήσουν στην μελέτη των πειραματικών δεδομένων που θα συλλεχθούν από το διαστημικό πείραμα σε μηδενική βαρύτητα και θα τα αναλύσουν επιστημονικά για να προκύψουν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα.

Οι μαθητές θα είναι οργανωμένοι ανά ομάδες των 3 με 5 ατόμων η κάθε μία.Για να υποστηρίξουν το επιστημονικό περιεχόμενο του διαστημικού πειράματος οι ομάδες μπορούν με διάφορους τρόπους να παρουσιάσουν την ιδέα για το πείραμα τους, όπως συνδυαστικά με εργασία, κείμενο, ιδιοκατασκευή, προσομοίωση, μουσική, video, κλπ.

Blue Origin

Το κάθε πείραμα, πέρα από την επιστημονική αυτή καθαυτή πρόταση θα συνοδεύεται και από σχετική θεματική καλλιτεχνική ενότητα όπου θα παρουσιάζεται το λογότυπο της κάθε προτεινόμενης πειραματικής αποστολής, συνοδευόμενο με εκθετικές απεικονίσεις και θεματολογίες που αφορούν την ανθρώπινη προσπάθεια και παρουσία στο διάστημα, είτε μέσω των διαστημικών επανδρωμένων αποστολών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είτε αντλώντας ιδέες από άλλες διαστημικές εφαρμογές που υποστηρίζουν την άνεση και την καθημερινότητα μας εδώ στην Γη.

Μετά την παρουσίαση όλων των μαθητικών πειραματικών προτάσεων θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες παρουσιάσεις μαθητών Γυμνασίων και οι δύο καλύτερες από μαθητές Λυκείων.

Τα χρονοδιαγράμματα

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου του 2018 στην Καλαμάτα και παράλληλα στην Αθήνα η της Β. Ελλάδας. Οι πέντε ομάδες θα προχωρήσουν περαιτέρω άμεσα στο στάδιο της πραγμάτωσης και υλοποίησης του πειράματος τους, υποβοηθούμενη από διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα Science Mentoring που θα υποστηρίζει συνεχώς τεχνικά και επιστημονικά περαιτέρω την προσπάθεια των μαθητών, για να προχωρήσουν συστηματικά από το αρχικό στάδιο αυτό στάδιο της σύλληψης της ιδέας τους και του λεπτομερούς σχεδιασμού του πειράματος τους, στην ενσωμάτωση του πειράματος μέσα στο ίδιο το διαστημικό όχημα της Blue Origin, μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής και στο τέλος την μετέπειτα ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους.

Η πλήρης κατασκευή και ολοκλήρωση των πειραματικών διατάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και η ίδια η διαστημική αποστολή που θα φέρει τα 5 πειράματα στο διάστημα θα προγραμματιστεί μέσω της Blue Origin για το τέλος του 2018 η αρχές του 2019.

Blue Origin

Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι διήμερη, όπου οι μαθητές μεμονωμένα ή σε ομάδες θα παρουσιάσουν την εργασία τους. Η κρίση των εργασιών θα γίνει από ειδική επιτροπή επιστημόνων και καλλιτεχνών. Μεταξύ των μελών της επιστημονικής επιτροπής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, περιλαμβάνονται τα ονόματα των Παπαδόπουλου Περικλή , Θεοδοσίου Στράτου, Μουσσά Ξενοφώντα, Σιμόπουλου Διονυσίου, Νιάρχου Παναγιώτη, Φιλντίση Παναγιώτη, Jean Muylaert, Raj Shea, Τάκη Παπαδόπουλου, Στέφανου Τσιτομενέα.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού, το πρόγραμμα αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία σύνδεσης των ελληνικών σχολείων και των Ελλήνων μαθητών με τις τεχνολογίες του Διαστήματος σε διεθνές επίπεδο και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η δράση να είναι βιώσιμη και να έχει τη δυνατότητα να συνεχιστεί εξελισσόμενη. Επίσης, υπογραμμίζουν τις δυνατότητες δικτύωσης, καθώς οι ομάδες των μαθητών που θα συμμετέχουν στο πείραμα θα μπορούν, μετά την αποστολή στο Διάστημα και τη μελέτη των αποτελεσμάτων των πειραμάτων τους, να ενταχθούν στο δίκτυο των μαθητών από άλλα σχολεία του κόσμου που συμμετέχουν σε παρόμοια πειράματα και να γνωρίσουν την ομάδα των επιστημόνων οι οποίοι ηγούνται των τεχνολογιών του διαστήματος- ενώ και οι καθηγητές θετικών επιστημών οι οποίοι θα στηρίξουν τις ομάδες των μαθητών που θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό, θα έχουν τη δυνατότητα δικτύωσης με τη διεθνή κοινότητα στα θέματα των επιστημών Φυσικής, Επικοινωνιών και Διαστήματος.

Η συμμετοχή των μαθητών (περίληψη κεντρικής ερευνητικής ιδέας, μεθοδολογία εργασίας, περιγραφή πειραματικής διάταξης, αρχική κατασκευαστική πρόταση) θα αποσταλεί στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών έως 31 Μαίου 2018 και η πλήρης αναλυτική σχεδιαστική περιγραφή και αιτιολόγηση του πειράματος έως τις 29 Ιουνίου 2018 μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού η στα εξής email:

-eef.athens@gmail.com

-takis.papadopoulos@gmail.com.

Δημοφιλή