«2 minutes to midnight»: Το ίδιο κοντά στην καταστροφή με το 1953 η ανθρωπότητα, σύμφωνα με το «Ρολόι της Αποκάλυψης»

Η διεθνής ανησυχία και το «προφητικό» τραγούδι των Iron Maiden
Leah Millis / Reuters

Τριάντα λεπτά πιο κοντά στα «μεσάνυχτα» του ολέθρου μετακίνησε το «Ρολόι της Αποκάλυψης» το Bulletin of the Atomic Scientists- ομάδα επιστημόνων που παρατηρεί τις διεθνείς εντάσεις, αξιολογώντας πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα και την καταστροφή γενικότερα.

Πλέον, το ρολόι βρίσκεται 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα - το πιο κοντινό που έχει φτάσει ποτέ στην καταστροφή από το 1953.

Η απόφαση μετακίνησης των δεικτών ελήφθη την Πέμπτη, και η αιτιολόγηση έχει ως εξής: «Το 2017, οι διεθνείς ηγέτες απέτυχαν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απειλές του πυρηνικού πολέμου και της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας την παγκόσμια κατάσταση ασφαλείας πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν έναν χρόνο πριν- και το όσο πιο επικίνδυνη έχει υπάρξει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πέρυσι προήλθαν από τον χώρο των πυρηνικών. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας φαίνεται να σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο το 2017, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ίδια, άλλες χώρες της περιοχής και τις ΗΠΑ. Ακραία ρητορική και προκλητικές ενέργειες και στις δύο πλευρές έχουν αυξήσει την πιθανότητα του πυρηνικού πολέμου από ατύχημα ή λάθος εκτίμηση...στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κίνδυνος μπορεί να φαντάζει λιγότερο άμεσος, αλλά η αποφυγή καταστροφικών αυξήσεων θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα απαιτεί επείγουσα προσοχή...τα έθνη του κόσμου θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για να κρατήσουν τους κινδύνους από το κλίμα σε διαχειρίσιμο επίπεδο, και μέχρι τώρα, η παγκόσμια αντίδραση δεν επαρκεί».

Leah Millis / Reuters

Πέρα από τη Βόρεια Κορέα και την κλιματική αλλαγή, προβληματισμοί προκύπτουν και από τις στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, τις εντάσεις στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, την κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας και την αβεβαιότητα ως προς τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στον κίνδυνο των πυρηνικών και μη πυρηνικών συγκρούσεων ανά τον κόσμο συμβάλλουν η άνοδος της τεχνολογίας πληροφορικής σε εθνικό επίπεδο και οι διαδικτυακές εκστρατείες με στόχο υποδομές και εκλογές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι προτάσεις των επιστημόνων για το όλο ζήτημα (#RewindtheDoomsdayClock) περιλαμβάνουν την αποφυγή της «εμπρηστικής» ρητορικής σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, την επιδίωξη της παύσης του πυρηνικού και του πυραυλικού της προγράμματος, τη συμμόρφωση της κυβέρνησης Τραμπ με τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για αποφυγή θερμών επεισοδίων και τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η δημιουργία πρωτοκόλλων κατά της χρήσης πληροφορικής για υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού σε θεσμούς, ΜΜΕ, επιστήμη κ.α.

2 minutes to midnight

Παρά το σαφώς δυσοίωνο της όλης υπόθεσης (ή, ίσως, ειδικά για αυτό), αξίζει να σημειωθεί η πιο καλλιτεχνική διάσταση της εξέλιξης αυτής: Η θέση του Ρολογιού της Αποκάλυψης - «2 minutes to midnight»- φέρνει αναπόφευκτα στο μυαλό το γνωστό ομώνυμο τραγούδι αντιπολεμικού περιεχομένου των Iron Maiden από το άλμπουμ Powerslave του 1984, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Σημειώνεται ότι όταν είχε βγει το τραγούδι, το ρολόι ήταν στα τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, κάτι που είχε προκαλέσει διεθνή ανησυχία (ωστόσο ο διάσημος τραγουδιστής της θρυλικής heavy metal μπάντας, Μπρους Ντίκινσον, είχε πει ότι οι στίχοι είχαν να κάνουν με τον πόλεμο γενικότερα και όχι απαραίτητα για τον Ψυχρό Πόλεμο συγκεκριμένα).

Δημοφιλή