Οι γάμοι παιδιών μειώνονται παγκοσμίως, ενώ αρκετές χώρες εμφανίζουν σημαντικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε η UNICEF. Συνολικά, το ποσοστό των γυναικών που παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία μειώθηκε κατά 15% την τελευταία δεκαετία, από 1 στις 4 σε περίπου 1 στις 5.
Η Νότια Ασία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στους γάμους παιδιών παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς ο κίνδυνος ενός κοριτσιού να παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά του έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, από περίπου 50% σε 30%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο στην Ινδία. Η αύξηση των ποσοστών εκπαίδευσης των κοριτσιών, οι κρατικές επενδύσεις στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας και η μεγάλη δημοσιότητα και τα μηνύματα σχετικά με την παράνομη φύση των γάμων σε παιδική ηλικία και των βλαβών που προκαλούν είναι μεταξύ των λόγων της αλλαγής.
«Όταν ένα κορίτσι αναγκάζεται να παντρευτεί όταν είναι παιδί, αντιμετωπίζει άμεσες και δια βίου συνέπειες. Οι πιθανότητές της να τελειώσει το σχολείο μειώνονται ενώ οι πιθανότητές της να κακοποιηθεί από τον σύζυγό της και να έχει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται. Υπάρχουν επίσης τεράστιες κοινωνικές συνέπειες και μεγαλύτερος κίνδυνος για διαιώνιση του κύκλου της φτώχειας από γενιά σε γενιά», δήλωσε η Anju Malhotra, Επικεφαλής Σύμβουλος της UNICEF για θέματα Φύλων. «Δεδομένων των θεμελιωδών επιπτώσεων που έχει ο γάμος σε παιδική ηλικία στη ζωή ενός μικρού κοριτσιού, οποιαδήποτε μείωση αποτελεί καλοδεχούμενη είδηση, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της UNICEF, ο συνολικός αριθμός των κοριτσιών που παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία εκτιμάται τώρα στα 12 εκατομμύρια ετησίως. Τα νέα στοιχεία δείχνουν μια συνολική μείωση κατά 25 εκατομμύρια λιγότερους γάμους σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις πριν από 10 χρόνια. Ωστόσο, για να τερματιστεί η πρακτική έως το 2030 - όπως έχει τεθεί στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη - η πρόοδος πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά. Χωρίς περαιτέρω επιτάχυνση, περισσότερα από 150 εκατομμύρια επιπλέον κορίτσια θα παντρευτούν πριν από τα 18α γενέθλιά τους έως το 2030.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 650 εκατομμύρια γυναίκες που είναι εν ζωή σήμερα, παντρεύτηκαν ως παιδιά. Καθώς η Νότια Ασία προπορεύεται στο δρόμο για τη μείωση των γάμων παιδιών κατά την τελευταία δεκαετία, ο κύριος όγκος των γάμων παιδιών παγκοσμίως μετατοπίζεται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου τα ποσοστά προόδου πρέπει να αυξηθούν δραματικά για να αντισταθμίσουν την πληθυσμιακή αύξηση. Από τις πιο πρόσφατα παντρεμένες νύφες-παιδιά, σχεδόν 1 στις 3 βρίσκονται τώρα στην υποσαχάρια Αφρική, σε σύγκριση με 1 στις 5 πριν από μία δεκαετία.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι παρόλα αυτά υπάρχει δυνατότητα προόδου στην Αφρικανική ήπειρο: Στην Αιθιοπία - κάποτε μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών στους γάμους παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική - η εξάπλωση της πρακτικής μειώθηκε κατά ένα τρίτο τα τελευταία 10 χρόνια.
«Ο κάθε ένας πρόωρος γάμος παιδιού που αποτρέπεται δίνει σε ένα ακόμα κορίτσι την ευκαιρία να αναπτύξει τις δυνατότητές του», δήλωσε η Anju Malhotra. «Ωστόσο, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει δεσμευτεί να θέσει τέλος στους γάμους παιδιών μέχρι το 2030, θα πρέπει συλλογικά να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να αποτρέψουμε να κλαπεί η παιδική ηλικία εκατομμυρίων κοριτσιών εξαιτίας αυτής της καταστροφικής πρακτικής».