3 αποκαλυπτικά σημάδια σε απρόβλεπτα σημεία του σώματος ότι έχει εκτιναχθεί η κακή χοληστερόλη

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι η πιο συχνή γενετική διαταραχή του μεταβολισμού με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο οργανισμός να απομακρύνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη.
Woman hands showing hand with arthritis over cropped body
Tatiana Foxy via Getty Images
Woman hands showing hand with arthritis over cropped body

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, «υπάρχουν περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Εκτιμούν ότι περίπου οι μισοί από εμάς θα εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Δυστυχώς, ορισμένες «κόκκινες γραμμές» για υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη «κακή» LDL χοληστερόλη μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Συνήθως δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.

Μερικές φορές, ωστόσο, τα σημάδια ενός γενετικού παράγοντα κινδύνου που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) μπορεί να είναι ορατά στο σώμα.

(Σ.σ. Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι η πιο συχνή γενετική διαταραχή του μεταβολισμού. Αυτή η πάθηση οφείλεται σε κάποιο ελαττωματικό γονίδιο που κληρονομεί ένα άτομο από τους γονείς του με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο οργανισμός να απομακρύνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα).

Πολλοί άνθρωποι με FH δεν γνωρίζουν ότι την έχουν, παρόλο που έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη θεραπεία χαρίζει μεγάλη διάρκεια ζωής όσο στα άτομα που την έχουν, όσο και στα άτομα χωρίς αυτή.

Ωστόσο, υπάρχουν τρία «κλασικά σημάδια» της πάθησης που εμφανίζονται στα μάτια και τα χέρια των ανθρώπων, σύμφωνα πάντα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Πώς μπορώ να εντοπίσω την οικογενή υπερχοληστερολαιμία;

Αν και δεν συνοδεύεται πάντα από συμπτώματα, η FH συνδέεται, όπως προείπαμε, με τρία αποκαλυπτικά σημάδια.

Το πρώτο είναι μικρά εξογκώματα γύρω από τα μάτια μας - ειδικά αν είναι κιτρινωπά και κοντά στην εσωτερική γωνία του ματιού σας. Αυτά ονομάζονται ξανθελάσματα (σ.σ. αλλοιώσεις του δέρματος με τη μορφή κίτρινων επίπεδων κηλίδων ή πλακών).

Δεύτερον, όσοι πάσχουν από FH μπορεί να παρατηρήσουν την ανάπτυξη μιας γκρι-λευκής γραμμής εναποθέσεων λίπους στο εξωτερικό άκρο του κερατοειδούς - μια καθαρή, κυρτή επιφάνεια στο μπροστινό μέρος του ματιού που το βοηθά να εστιάζει. Μερικές φορές, οι εναποθέσεις λίπους σχηματίζουν έναν πλήρη δακτύλιο. Εάν είμαστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, μάλλον δεν είναι κάτι που να ανησυχούμε. Αλλά αν είμαστε κάτω των 40 ετών, θα μπορούσε να είναι σημάδι επικίνδυνα υψηλής χοληστερόλης

Ενα τρίτο σημάδι, που ονομάζεται ξανθώματα τενόντων, οδηγεί σε πρήξιμο σε περιοχές όπως οι αρθρώσεις των δακτύλων (κότσι), το πίσω μέρος του αστραγάλου σας και ο αχίλλειος τένοντας.

Μπορεί να είναι εξόγκωμα ή «γρομπούλι» στην περιοχή και, όπως και τα δύο άλλα σημεία, να οφείλεται σε «εναποθέσεις» χοληστερόλης.

Το DermNet λέει ότι συνήθως «διευρύνονται αργά» και μπορεί να είναι «λεία, σταθερά στην ψηλάφηση και κινητά».

Κι αν νομίζω ότι έχω FH; Τι γίνεται;

Αν ανησυχούμε, μπορούμε να εξετάσουμε τη χοληστερόλη από τον παθολόγο μας. Εάν πιστεύει ότι έχουμε FH, μπορεί να μας παραπέμψει σε έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να ζητήσει γενετικό έλεγχο.

Ας μιλήσουμε στο γιατρό μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα αν υποψιαστούμε FH. To συντομότερο που θα λάβουμε θεραπεία θα μπορέσουμε να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση.

Τα συμπτώματα δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εντοπίσουμε FH. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, θα πρέπει επίσης να μιλήσουμε σε έναν γιατρό «εάν ένας στενός συγγενής μας έχει υποστεί καρδιακή προσβολή σε νεαρή ηλικία (πριν από τα 55 έτη στους άνδρες και πριν από τα 65 έτη στις γυναίκες)».

Η θεραπεία πολλές φορές περιλαμβάνει στατίνες (σ.σ. χημικές δραστικές ουσίες που περιέχονται σε νεότερης γενιάς φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα) και αλλαγές στον τρόπο της ζωής μας.