Τέσσερις χρυσές συμβουλές για να μην σηκωθούμε ποτέ ξανά από το κρεβάτι το βράδυ για τουαλέτα

Δεν είναι κρίμα; Ας τις εφαρμόσουμε από σήμερα κιόλας.
Οι συχνές επισκέψεις στο μπάνιο στην ουσία καταστρέφουν την ξεκούραση μας.
skynesher via Getty Images
Οι συχνές επισκέψεις στο μπάνιο στην ουσία καταστρέφουν την ξεκούραση μας.

Ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 30 ετών ξυπνά τουλάχιστον δύο φορές κάθε βράδυ για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, σύμφωνα με μελέτες. Δεν είναι απίστευτο; Κι όμως συμβαίνει. Και το κακό είναι ότι όλες αυτές οι συχνές διακοπές, στην ουσία κατακερματίζουν τον ύπνο μας και καταστρέφουν την ξεκούραση μας. Ωστόσο ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί πρακτικοί τρόποι να τις διαχειριστούμε.

Η δρ Xάνα Πατέλ, ειδική στον ύπνο, έχει για εμάς ορισμένες θαυμάσιες συμβουλές, ώστε να περιορίσουμε τις νυχτερινές επιδρομές στο μπάνιο και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ξεκούρασής μας.

1. Κάνουμε ασκήσεις Kegel για ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους

Πολλοί παράγοντες αποδυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους, όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, μια χειρουργική επέμβαση, η γήρανση, η υπερβολική καταπόνηση από δυσκοιλιότητα ή χρόνιο βήχα και το υπερβολικό βάρος.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ασκήσεις Kegel περιλαμβάνουν στοχευμένες επαναλαμβανόμενες εκούσιες συσπάσεις και χαλαρώσεις συγκεκριμένων μυών καθώς και του σφιγκτήρα του πρωκτού, με τρόπο που καθιστά δυνατή την ενεργοποίηση των λανθανόντων κινητικών μονάδων. Έτσι, οι συγκεκριμένοι μύες μπορούν και πάλι να είναι λειτουργικοί.

«Όταν γίνονται σωστά, οι ασκήσεις Kegel υπόσχονται να δυναμώσουν τους πυελικούς μύες, που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη, μειώνοντας την επιθυμία να πάμε στο μπάνιο κάθε λίγο και λιγάκι», εξηγεί η Πατέλ.

Η γιατρός τονίζει επίσης τη σημασία της άσκησης σε ολόκληρο το σώμα.

«Απλά προληπτικά μέτρα, όπως η τακτική άσκηση, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάγκη για νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο», προσθέτει η ίδια.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι ασκήσεις που αφορούν το κάτω μέρος της κοιλιάς.

Ενδεικτικά μερικές ασκήσεις πυελικού εδάφους από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών παθήσεων

2. Κόβουμε μαχαίρι καφεΐνη, αλκοόλ, ζαχαρούχα και ανθρακούχα ποτά μετά από μια συγκεκριμένη ώρα

«Η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα τεχνητά ζαχαρούχα και τα ανθρακούχα ποτά είναι διουρητικά, που σημαίνει ότι θα αυξήσουν την παραγωγή ούρων. Επομένως, σας συμβουλεύω να τα αποφεύγετε όσο μπορείτε», επιμένει η Πατέλ.

Προκειμένου λοιπόν να μειώσουμε τις νυχτερινές βόλτες στο μπάνιο, η γιατρός συνιστά είτε να απολαμβάνουμε αυτά τα ποτά νωρίτερα μέσα στην ημέρα, είτε να προτιμήσουμε λιγότερο επιζήμιες εναλλακτικές, όπως ποτά χωρίς καφεΐνη ή μη αλκοολούχα ποτά.

3. Κάνουμε αναπροσαρμογές στο βραδινό μας γεύμα

«Τα αλμυρά και πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα ενισχύουν την παραγωγή ούρων. Ειδικά όταν καταναλώνονται κοντά στην ώρα του ύπνου», προειδοποιεί η Πατέλ.

Οπότε, η κατανάλωση αυτών των γευμάτων το μεσημέρι και οι πιο ελαφριές εναλλακτικές το βράδυ υπόσχονται να αποτρέψουν τις αυξημένες νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα.

4. Μειώνουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά στην οθόνη

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που περνούν πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση ή βίντεο στο κινητό έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νυκτουρία, δηλαδή συχνουρία μέσα στη νύχτα, σε σύγκριση με εκείνους που σπαταλούν λιγότερη από μία ώρα στην οθόνη.

«Αν και η ακριβής αιτία παραμένει ασαφής, υπάρχει η υπόθεση ότι το να καθόμαστε για μεγάλες περιόδους στον καναπέ ή οπουδήποτε προκαλεί κατακράτηση υγρών στα πόδια, ενώ συχνά τα τηλεοπτικά θεάματα πάνε σετ με μπύρες και αναψυκτικά», εικάζει η Πατέλ.

(Mε πληροφορίες από yahoolife).