Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, από την οποία θα προκύψουν και οι πολιτικές εξελίξεις όσον αφορά την παρουσία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός πέτυχε να κερδίσει τον χρόνο που ήθελε προκειμένου απερίσπαστος να υποδεχθεί την Μέρκελ στην Αθήνα. Υπήρξαν πάντως πολλές παρασκηνιακές επικοινωνίες σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να διαμορφωθεί το σκηνικό του συμβιβασμού.
Οι δύο άνδρες φέρονται να επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά και να συμφώνησαν ότι θα τα δουν όλα μετά την επίσκεψη Μέρκελ.
ΑΝΕΛ: Οι αντιδράσεις
Έτσι πάντως ο Πάνος Καμμένος θα μπορέσει να μετρήσει τις (απρόσμενα αρνητικές) αντιδράσεις εντός της ΚΟ και του κόμματός του και έτσι να είναι σαφέστερος όσον αφορά την πρότασή του για την συμμετοχή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κυβέρνηση, αλλά και τις θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση – σκέψη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την «ραχοκοκαλιά» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Διότι δεν είναι μόνο τα κορυφαία στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (Κουίκ, Παπαχριστόπουλος, Χρυσοβελώνη, Ζουράρις κ.α.) που διαφωνούν με την πρόταση Καμμένου να καταψηφίσουν τις Πρέσπες και να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά και δεκάδες μεσαίων στελεχών που τοποθετήθηκαν σε πολιτικές θέσεις διοικητικής ευθύνης (από γενικοί γραμματείς υπουργείων έως πρόεδροι Λιμενικών ταμείων).
Σύσκεψη Καμμένου
Χθες το απόγευμα ο Π. Καμμένος, αμέσως μόλις επέστρεψε από τα αραβικά εμιράτα όπου βρισκόταν για ιδιωτική επίσκεψη, είχε στο Πεντάγωνο ευρεία σύσκεψη με τους συνεργάτες του με δεδομένο το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο κόμμα. Σε αυτή την σύσκεψη αποφασίσθηκε ο Π. Καμμένος να ζητήσει να δώσει συνέντευξη στο STAR μόλις ολοκληρωθεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ΟΡΕΝ, σε μία προσπάθεια να έχει τον τελευταίο λόγο. Τελικά αργά χθες το βράδυ - προφανώς ύστερα από επικοινωνία με το πρωθυπουργικό περιβάλλον – ο Π. Καμμένος αποφάσισε να μην δώσει την τηλεοπτική συνέντευξη την ίδια ημέρα με τον πρωθυπουργό, αλλά την Παρασκευή (όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα).
Τα F16 στη Βουλή
Πάντως ο υπουργός Άμυνας αναμένεται και σήμερα να περάσει μία δύσκολη μέρα στη Βουλή. Πριν από την συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θα υπερασπιστεί στην Ολομέλεια τροπολογία για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την αναβάθμιση των F16. Πρόκειται για 12 προγράμματα αναβάθμισης στρατιωτικού υλικού, αξίας τουλάχιστον 230.000.000 ευρώ, και προέρχονται από προσφορά της Lockheed Martin (μοναδικού κατασκευαστή των F16). Η ΕΑΒ θα απορροφήσει το 70% του συνολικού ποσού και το 30% από ιδιώτες (περίπου 80 εκατ.).
Όμως είναι γνωστό ότι τα αντισταθμιστικά προς τους ιδιώτες προμηθευτές επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν «αξιοποιηθεί» προκειμένου να δίνονται μίζες στο πολιτικό σύστημα. Μετά τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία το 2011 για την κατάργησή τους. Επίσης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε επιλέξει την μέθοδο της διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν οι νόμιμες αμοιβές (μίζες) σε ιδιώτες εκπροσώπου ς της αμερικάνικης εταιρείας στην Ελλάδα.
Συναινετικό διαζύγιο
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του όσον αφορά την κυβερνητική συνεργασία και, εφόσον ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν επείσθη, θα προχωρήσει στην κύρωση από την Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να ηγηθεί των Βαλκανίων και να ενισχύσει με όρους γεωπολιτικούς το πλαίσιο ασφάλειάς της.
Αυτό που τον ενδιαφέρει, και φέρεται να το είπε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να υπάρχει ένα «βελούδινο» διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το οποίο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για καταστάσεις ανοχής ή και επιμέρους στήριξης εκ μέρους τους κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό επιθυμούν όλες οι πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που έχουν για την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η ΝΔ και ο αυτοεγκλωβισμός
Στην συνάντηση που θα έχουν Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος την Παρασκευή θα προσδιορίσουν και το είδος και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Σε αυτό βέβαια εμπλέκεται και η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπαναχωρεί από την γραμμή ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης είναι ένα «πολιτικό και θεσμικό όπλο» που θα χρησιμοποιηθεί. Πλέον καλεί την κυβέρνηση να αποδείξει ότι διαθέτει την δεδηλωμένη στη Βουλή, δηλαδή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Πάντως το Σύνταγμα είναι εξαιρετικά σαφές για όποιον αμφισβητεί την δεδηλωμένη μίας κυβέρνησης: οφείλει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Επισημαίνεται ότι έχει σημασία πότε θα κατατεθεί μία πρόταση μομφής ή θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Αν για παράδειγμα κατατεθεί πριν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, σημαίνει ότι εφόσον πέσει η κυβέρνηση, δεν θα κυρωθεί η συμφωνία. Αυτό είναι σημαντικό για κόμματα όπως το Ποτάμι που θέλουν να κυρωθεί η συμφωνία.
Αν πάλι η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής αφού κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, θα δέχεται την κριτική ότι άφησε την συμφωνία να περάσει χωρίς να εξαντλήσει όλα της τα «θεσμικά και πολιτικά όπλα». Η κατάσταση μοιάζει με αυτοεγκλωβισμό. Δεν κάθε περίπτωση η ΝΔ κινείται με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Αλλά το ίδιο κάνει η κυβέρνηση! «Βλέπει και κάνει» την ΝΔ και περιμένει τις δικές της κινήσεις. Στο Μαξίμου δηλώνουν ότι έχουν τις «δύο πλειοψηφίες», για τις Πρέσπες και την συνέχιση της κυβέρνησης. Και γι’ αυτό «προκαλεί» τον Κ. Μητσοτάκη «να υλοποιήσει την απειλή που περιφέρει τόσο καιρό. Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να φανεί στη Βουλή η δύναμή του».