4th World Food Gift Challenge: Στην Κω ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας

Μια διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019 σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού IGCAT.
.
.
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Το νησί του Ιπποκράτη θα είναι το φόντο του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Δώρων Γαστρονομίας - World Food Gift Challenge, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου, στο πλαίσιο ενός θεσμού που θέτει στο επίκεντρο τον μικρό παραγωγό και επιχειρεί να δώσει διεθνή προβολή σε υψηλής ποιότητας χειροποίητα τρόφιμα και δώρα χειροτεχνίας.

Προϊόντα γαστρονομίας από βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες στην Κω, όπου θα αξιολογηθούν από μία διεθνή κριτική επιτροπή και θα βραβευθούν σε μία τελετή στις 27 Απριλίου.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός συγκεντρώνει φέτος 29 δώρα τροφίμων ή χειροτεχνίες σχετικές με τη γαστρονομία από διεθνείς και ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

«Διοργανώνουμε τον διαγωνισμό World Food Gift Challenge για να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε Περιφέρειες της Ευρώπης και του κόσμου να προστατεύσουν και να προωθήσουν την τοπική γαστρονομία και την πολιτιστική τους ποικιλομορφία καθώς και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μοναδικά δώρα γαστρονομίας ως το κανάλι που θα επικοινωνήσει προς τα έξω ιστορίες από τον τόπο και την περιοχή τους» δήλωσε η Πρόεδρος του IGCAT, Dr. Diane Dodd.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που συμμετέχει στον διαγωνισμό, αφού νωρίτερα είχε διοργανώσει, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, την προκριματική διαδικασία που ανέδειξε τα προϊόντα που θα την εκπροσωπήσουν στον διεθνή διαγωνισμό. Τόσο έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον από τους νησιώτες παραγωγούς που σημείωσαν ρεκόρ συμμετοχής, σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο IGCAT, με 37 δώρα γαστρονομίας από 21 παραγωγούς από 11 νησιά του Νοτίου Αιγαίου μαρτυρώντας τον πλούτο της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σε μοναδικά, αυθεντικά προϊόντα μικρής παραγωγής και ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας της κριτικής επιτροπής για την επιλογή των 4 προϊόντων που θα το εκπροσωπήσουν.

«Σήμερα, διαβλέπουμε μία παγκόσμια τάση, από την οποία θέλουμε οι νησιώτες να βγουν κερδισμένοι: τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα και για αυθεντικά, μοναδικά και βιώσιμα προϊόντα. Η στρατηγική μας για τη γαστρονομία και τη διασύνδεσή της με τον Τουρισμό, τον κύριο μοχλό της τοπικής μας οικονομίας, βασίζεται στην αντίληψη ότι για εμάς η Γαστρονομία δεν είναι απλά μια λέξη για το φαγητό. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι μία αφήγηση και γεύση παράδοσης, Ιστορίας, Πολιτισμού. Και τα δώρα γαστρονομίας είναι πολύτιμα. Αφού στη συσκευασία τους κλείνουν, μαζί με τη μυρωδιά και τη γεύση του προϊόντος, τη μνήμη και την ανάμνηση από τον προορισμό» αναφέρει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που φέτος φιλοξενεί τη διοργάνωση στο Νότιο Αιγαίο.

«Χτίζοντας υπερηφάνεια για την τοπική Γαστρονομία»

Τις επόμενες μέρες στο νησί της Κω θα βρίσκονται για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης, που έχουν κύρια θεματική «Χτίζοντας υπερηφάνεια για την τοπική Γαστρονομία», μεταξύ άλλων, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Πρέσβειρα της Κουζίνας του Αιγαίου, παραγωγοί και ειδικοί γαστρονομίας από διάφορες χώρες και βραβευμένες Περιφέρειας Γαστρονομίας καθώς και τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους: Wendy Barrie, IGCAT Expert και διευθύντρια του Σκωτσέζικου Οδηγού Φαγητού και του Μονοπατιού τυριού της Σκωτίας (Director of the Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail), Kirsi Vartia, ειδικό Τουρισμού στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Αγροτών της Φινλανδίας «ProAgria» , Francesco Grech, Διευθυντή Πολιτιστικής Διαχείρισης της Περιφέρειας του Γκόζο (Μάλτα), Andrea Iurato, ζαχαροπλάστη και master chocolatier από την Μόντικα της Σικελίας, Paula Frade, IGCAT Expert και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παραδοσιακών Λογοτεχνικών Σπουδών, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμού στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας και Νίκη Μηταρέα δημοσιογράφος γαστρονομίας και βραβευμένη συγγραφέας μαγειρικής.

Δημοφιλή