Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που ετοιμάζεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και πρόβλεψη για τις αδειοδοτήσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας - ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και τη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή.
Το εντυπωσιακό όμως είναι - και ταυτόχρονα σπάνιο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα - ότι μεγάλο μέρος των όσων προβλέπονται για το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά συνέχεια των όσων ξεκίνησε η προηγούμενη!
Είναι δηλαδή μία ουσιαστική απόδειξη της γνωστής αλλά και σπάνιας στην εφαρμογή της ρήσης «το Κράτος πρέπει να έχει συνέχεια...»
Όπως εξηγούν στη HuffPost στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν είναι μία νομοθετική ρύθμιση δύο μηνών. Πρόκειται για αξιοποίηση της εργασίας που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση και που την συνέχισε χωρίς καμία καθυστέρηση η σημερινή. Δηλαδή δεν κατέληξε άκριτα στον κάλαθο των αχρήστων η δουλειά που είχε γίνει - κάτι που μόνο σύνηθες δεν είναι μετά από μία αλλαγή κυβέρνησης.
Στο δια ταύτα, η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση έχει ως στόχο να βάλει ένα οριστικό τέλος σε ασάφειες και σε χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος, που είχαν ως αποτέλεσμα για την αδειοδότηση μίας κεραίας να απαιτούνται έως και δύο χρόνια αναμονής.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής και να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά μοντέλα. Και όπως μας εξήγησε στέλεχος του υπουργείου που γνωρίζει καλά το θέμα, δεν υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά η πίστη ότι σταδιακά μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο όπου θα απαιτείται διάστημα λίγων μηνών για μία τέτοια αδειοδότηση.
Ταυτόχρονα, αξιολογείται ως πολύ σημαντικό το μήνυμα που θα σταλεί και εκτός συνόρων, ότι πλέον η χώρα είναι φιλική προς τις επενδύσεις με ξεκάθαρες διαδικασίες. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η στόχευση είναι να υπηρετηθεί συνολικά το δημόσιο συμφέρον με διττό τρόπο. Αφενός με όλες τις ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, του Πολιτισμού, των πολιτών και αφετέρου με τη δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που έχουν σχεδιάσει (ή θα σχεδιάσουν) οι πάροχοι.
Αυτό που αξίζει να διευκρινιστεί, παράλληλα, είναι ότι ο τελικός στόχος είναι η προετοιμασία της χώρας ενόψει της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, που απαιτεί επιπλέον υποδομές. Το σύστημα που υπάρχει σήμερα δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες της τεχνολογικής επανάστασης που φέρνει το 5G και απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπαίνουν οι βάσεις για την αδειοδότηση νέων υποδομών με σαφείς όρους.
Τι σημαίνει όμως «δίκτυο 5ης γενιάς» και γιατί δίνεται τόση σημασία;
Oι δυνατότητες που θα προσφέρει το δίκτυο 5ης γενιάς στους χρήστες δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα μπορούμε να κάνουμε έως σήμερα. Το 5G μετατρέπει πρακτικά σε ασύρματες ακόμα και τις πιο απαιτητικές συνδέσεις συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πολύ υψηλότερες ταχύτητες, αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές.
Στην πραγματικότητα υπολογίεται ότι το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις πολλαπλάσια πιο γρήγορες από τις τρέχουσες.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι με την εφαρμογή του νέου δικτύου θα δούμε και μεγάλες αλλαγές στη ζωή όλων μας. Όχι μόνο σε επίπεδο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας καθώς αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό εταιριών και επιχειρήσεων και να ανοίξει νέους δρόμους στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια. Με άλλα λόγια, θα αλλάξει η καθημερινότητα στην δουλειά μας.
Σε ρυθμούς 5G
Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας τεχνολογίας είναι η ταχεία μετάδοση της πληροφορίας, με μηδενική καθυστέρηση. Το στοιχείο αυτό καθιστά το 5G ιδανικό για μια ευρεία γκάμα εφαρμογών, όπως η αυτόνομη οδήγηση, ο από απόσταση χειρισμός οχημάτων, η πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων από απόσταση, ο χειρισμός ρομποτικών συστημάτων στη μεταποίηση κ.τ.λ.
Στην πράξη, με την 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας μηδενίζονται οι αποστάσεις και οι αυτοματισμοί γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σε αυτό το πλαίσιο η 5η γενιά είναι η βάση για αυτό που σιεθνώς αποκαλείται Internet of Things (”Διαδίκτυο των Πραγμάτων” στα ελληνικά), όπου για παράδειγμα διαφορετικές συσκευές - και όχι μόνο υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα - μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες με γρήγορο και ασφαλή τρόπο.
Σε ένα πιθανό σενάριο, ένα όχημα που κινείται στον δρόμο θα ενημερώνεται από τον «ευφυή» σηματοδότη που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά για την ύπαρξη μποτιλιαρίσματος και θα επιλέγει μόνο του την εναλλακτική διαδρομή. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) όπου για παράδειγμα στην εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές θα μπορούν να δουν μέσα στον χώρο ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων μνημείων, χάρη σε μια νέα γενιά εφαρμογών.
Ήδη οι 3 μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών έχουν ανακοινώσει ότι υλοποιούν ή θα υλοποιήσουν άμεσα περιορισμένα πιλοτικά προγράμματα με υπηρεσίες 5G δικτύου.
Και κάπως έτσι, θα ανοίξει θεωρητικά ο δρόμος για την ουσιαστική αναβάθμιση της χώρας, στο πλαίσιο μίας 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.