Lendingmemo]" data-caption=" [Photo credit: Lendingmemo]" data-credit="LendingMemo/Flickr">
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, μετά την πρόταση της κυβέρνησης για ανταλλαγή του με ομόλογα που θα προβλέπουν ρήτρα ανάπτυξης, χωρίς ονομαστική διαγραφή του, αναφέρουν τα πρακτορεία Ρόιτερς και Bloomberg.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,32% στις 6.872 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,58% στις 10.891 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 4.678μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,8% στις 370,17 μονάδες.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καθησύχασε χθες τους εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, με τους οποίους συναντήθηκε στο Λονδίνο, ότι η κυβέρνηση δεν θα θίξει τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων και ότι δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο υπουργός δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι να γίνει ανταλλαγή του χρέους από τα δάνεια που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα με νέα ομόλογα που θα προβλέπουν ρήτρα ανάπτυξης και ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ με νέα ομόλογα στο διηνεκές (που δεν θα έχουν, δηλαδή, ημερομηνία λήξης). Επομένως, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ και τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες. Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, επίσης, στην εφημερίδα FT ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος θα συνδυασθεί με την πρόταση για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους από 1% έως 1,5% του ΑΕΠ και με διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων.
Αργότερα ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει».
Ο Μάικλ Χίντσε, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού ταμείου (hedge fund) CSQ, ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, δήλωσε στο Ρόιτερ, όταν ρωτήθηκε αν ο υπουργός πρότεινε ανταλλαγή χρέους, ότι «πρόκειται για πιο ισορροπημένη και ευρύτερη (προσέγγιση) από αυτή».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)