Οκτώ+1 συναρπαστικά στοιχεία για την Ιντερπόλ: Από τη γλώσσα Εσπεράντο στις «12 ευχές»

Τι ακριβώς είναι η Ιντερπόλ; Τι μπορεί να κάνεις; Ποια είναι τα όριά της; Μπορεί πραγματικά να συνδέσει τις αστυνομικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο;
.
.
tzahV/iStock via Getty Images

Όταν οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου χρειάζονται παγκόσμια βοήθεια, τηλεφωνούν στη Διεθνή Οργάνωση Εγκληματικής Αστυνομίας γνωστή και ως Ιντερπόλ.

Αλλά τι ακριβώς είναι η Ιντερπόλ; Τι μπορεί να κάνεις; Ποια είναι τα όριά της; Μπορεί πραγματικά να συνδέσει τις αστυνομικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο;

Σας παρουσιάζουμε εννέα συναρπαστικά στοιχεία για την Ιντερπόλ με σκοπό να τη γνωρίσετε καλύτερα.

1. Η Ιντερπόλ ξεκίνησε με «12 ευχές».

Οι σπόροι της Ιντερπόλ φυτεύτηκαν για πρώτη φορά το 1914, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο Μονακό για το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Εγκληματικής Αστυνομίας κατόπιν εντολής του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, ο οποίος ήθελε να τον συμβουλεύσουν για το πώς να διαχειριστεί καλύτερα το κλέφτες που στόχευαν τα καζίνο του.

Εκπρόσωποι από 24 χώρες συγκεντρώθηκαν και άρχισαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες - όχι μόνο για τα ζητήματα του πρίγκιπα Αλβέρτου, αλλά για αυτό που ονόμασαν «12 επιθυμίες» για τη μελλοντική συνεργασία στην επιβολή του νόμου.

Μεταξύ αυτών: Η δυνατότητα απευθείας επαφής μεταξύ των αστυνομικών τμημάτων, η χρήση δωρεάν μορφών επικοινωνίας, η κοινή γλώσσα και εκπαίδευση, ο εντοπισμός εγκληματιών με δακτυλικά αποτυπώματα κ.α.

Πολλές από αυτές τις «επιθυμίες» υλοποιήθηκαν όταν η Διεθνής Επιτροπή Εγκληματικής Αστυνομίας, ο προκάτοχος της Ιντερπόλ, ιδρύθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1923 στη Βιέννη από τον Πρόεδρο της Αστυνομίας της Βιέννης Γιοχάνες Σκρόμπερ. Αρχικά συμμετείχαν δεκαέξι χώρες ενώ σήμερα είναι 195 χώρες. Το ICPC άλλαξε το όνομά του σε Ιντερπόλ το 1956.

2. Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Εσπεράντο ως παγκόσμια γλώσσα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα παγκόσμιο αστυνομικό δίκτυο είναι η επικοινωνία. Με τόσες πολλές γλώσσες υπήρχε καθυστέρηση στη μετάδοση επειγόντων μηνυμάτων. Όταν σχεδιαζόταν για πρώτη φορά η Ιντερπόλ το 1914, τα γαλλικά επιλέχθηκαν ως «παγκόσμια γλώσσα» - αλλά οι συμμετέχοντες πίστευαν επίσης ότι η Εσπεράντο θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο μέλλον. Η Εσπεράντο επινοήθηκε το 1887 από τον Λουδοβίκο Λάζαρο Ζαμένχοφ με την ελπίδα να φέρει μια κοινή βοηθητική γλώσσα στον κόσμο.

Η Εσπεράντο περιείχε σχεδόν 900 βασικές λέξεις. Οι κανόνες της γλώσσας επιτρέπουν στους ομιλητές της να δανείζονται λέξεις κατά το δοκούν, συνιστώντας μόνο να αναζητούν τις πιο διεθνείς λέξεις και ότι αντί να δανείζονται συνώνυμες λέξεις να δανείζονται μία βασική λέξη ως ρίζα, από την οποία θα προκύπτουν οι υπόλοιπες λέξεις. Το 1894, ο Ζαμένχοφ εξέδωσε το πρώτο λεξικό της Εσπεράντο, το Universala vortaro, που ήταν γραμμένο σε πέντε γλώσσες και παρείχε το μεγαλύτερο σύνολο ριζικών λέξεων.

Η Εσπεράντο απέτυχε ως γλώσσα επικοινωνίας, είτε ως «παγκόσμια» δεύτερη γλώσσα είτε ως η προτιμώμενη επικοινωνία της Ιντερπόλ. Ο οργανισμός αργότερα υιοθέτησε τα ισπανικά (1955) και τα αραβικά (1999) εκτός από τα γαλλικά και τα αγγλικά.

3. Ο Β′ Παγκόσμιος Πόλεμος έβαλε για λίγο τέλος στην Ιντερπόλ.

Το 1938, οι Ναζί κατάφεραν να καθαιρέσουν τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Εγκληματικής Αστυνομίας Μικαέλ Σκούμπλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν την ICPC.

Η οργάνωση μεταφέρθηκε στο Βερολίνο το 1942. Τα περισσότερα αρχεία του οργανισμού καταστράφηκαν στη συνέχεια και οι Ναζί χρησιμοποίησαν τους πόρους του ICPC για τους δικούς τους στόχους. Μετά τον πόλεμο, το Βέλγιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβίωση του ICPC, με την έδρα του να μετακομίζει από το Βερολίνο στο Παρίσι.

4. Ιντερπόλ: Ένας υπερεθνικός οργανισμός

Η Ιντερπόλ δεν είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός επιβολής του νόμου και δεν έχει παράγοντες που να είναι σε θέση να κάνουν συλλήψεις. Αντιθέτως, είναι ένας διεθνής οργανισμός που λειτουργεί ως δίκτυο των ποινικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου από διαφορετικές χώρες.

Η οργάνωση λειτουργεί έτσι ως διοικητικός συνεργάτης μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των χωρών μελών, παρέχοντας βοήθεια επικοινωνιακή και βάσης δεδομένων, βοήθεια μέσω των κεντρικών της γραφείων στη Λυών της Γαλλίας.

Οι βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ στην έδρα της στη Λυών μπορούν να βοηθήσουν την επιβολή του νόμου στην καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας. Ενώ οι εθνικοί οργανισμοί έχουν τη δική τους εκτεταμένη βάση δεδομένων της εγκληματικότητας, οι πληροφορίες σπάνια επεκτείνονται πέρα από τα σύνορα ενός έθνους.

Οι βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ μπορούν να παρακολουθούν εγκληματίες και τις τάσεις της εγκληματικότητας σε όλο τον κόσμο, ειδικά μέσω των συλλογών των δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών προσώπου, τους καταλόγους των καταζητούμενων προσώπων, δείγματα από το DNA και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η βάση δεδομένων της Ιντερπόλ, για τα απολεσθέντα και κλαπέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, μόνη της περιέχει πάνω από 12 εκατομμύρια μητρώα. Επίσης, οι υπάλληλοι στα κεντρικά γραφεία, αναλύουν αυτά τα στοιχεία και δημοσιεύουν στις χώρες μέλη, πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις του εγκλήματος.

5. Μια «κόκκινη ανακοίνωση» της Ιντερπόλ είναι κακό νέο για τους εγκληματίες

Όταν ένας εγκληματίας έχει διαφύγει σε διεθνές έδαφος, οι αρχές επιβολής του νόμου στη χώρα που τον καταδιώκουν μπορούν να ζητήσουν μια «κόκκινη ανακοίνωση» (Αναζήτησης, εντοπισμού και σύλληψης ενός προσώπου που καταζητείται από τη δικαστική δικαιοδοσία ή ενός διεθνούς δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του/της).

Τα γραφεία της Ιντερπόλ λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση, το ιστορικό του εγκληματία και για το λόγω που είναι ύποπτοι ή καταδικασμένοι ότι έκαναν. (Δεν είναι, ωστόσο, ένταλμα σύλληψης: Η σύλληψη ενός εγκληματία εξακολουθεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας.) Η πρώτη «κόκκινη ανακοίνωση» αφορούσε έναν Ρώσο πολίτη που καταζητείται για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 1947.

Ενώ ορισμένες «κόκκινες ανακοινώσεις» μπορεί να τραβήξουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, η συντριπτική πλειονότητα κυκλοφορεί εντός των αρχών επιβολής του νόμου. Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 69.270 ενεργές «κόκκινη ανακοινώσεις», με περίπου 7.500 από αυτές να έχουν δημοσιοποιηθεί. Η Ιντερπόλ έχει επίσης το δικαίωμα να απορρίψει αίτημα για «κόκκινη ανακοίνωση».

.
.
https://www.interpol.int/

6. Η Ιντερπόλ βομβαρδίστηκε το 1986

Στις 16 Μαΐου 1986, τα κεντρικά γραφεία της Ιντερπόλ στο προάστιο Στ. Κλου του Παρισιού έγινα δύο εκρήξεις. Αν και δεν υπήρξαν θύματα, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Μια τρομοκρατική ομάδα με το όνομα «Άμεση Δράση» ενεπλάκη και μέλη της συνελήφθησαν αργότερα για τη συμμετοχή τους στην επίθεση. (Η Ιντερπόλ βρίσκεται επί του παρόντος στη Λυών της Γαλλίας.)

Edgar Su via Reuters

7. Υπάρχουν ορισμένα εγκλήματα που δεν τα αγγίζει η Ιντερπόλ.

Η Ιντερπόλ επιδιώκει να είναι πολιτικά και θρησκευτικά ουδέτερη. Η υπηρεσία προτιμά να αποφεύγει να εμπλακεί.

Ορισμένες «κόκκινες ανακοινώσεις» έχουν τεθεί υπό έλεγχο για πολιτικά κίνητρα. Το 2013, ένας Ρώσος ακτιβιστής συνελήφθη στην Ισπανία αφού η Ρωσία ζήτησε μια «κόκκινη ανακοίνωση». Το έγκλημά του; Συμμετοχή σε επίδειξη υπέρ της οικολογίας. Η Ισπανία τελικά αρνήθηκε να τον εκδώσει.

Ωστόσο παρά την πολιτική ουδέτερη στάση της, μερικοί έχουν επικρίνει τον οργανισμό για το ρόλο του σε συλλήψεις που οι επικριτές ισχυρίζονται ήταν πολιτικά κίνητρα.

8. Η Ιντερπόλ είναι μικρότερη από όσο νομίζετε

Το 2014, η Ιντερπόλ είχε περίπου 650 υπαλλήλους σε σύγκριση με τους 34.500 ένστολους αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη.

Το 2013, τα λειτουργικά έσοδα της Ιντερπόλ ήταν 78.000.000 ευρώ, εκ των οποίων το 68% το είχαν εισφέρει οι χώρες μέλη, κυρίως με τη μορφή των υποχρεωτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (67%) και το 26% προήλθε από έργα που χρηματοδοτήθηκαν από εξωτερικά, ιδιωτικά ιδρύματα και εμπορικές επιχειρήσεις.

Τα χρηματοοικονομικά έσοδα και οι επιστροφές έκαναν το άλλο 6% του συνόλου. Από το 2004 έως το 2010, οι εξωτερικοί ελεγκτές της Ιντερπόλ, ήταν το Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο. Τον Νοέμβριο του 2010 το Ελεγκτικό Συνέδριο αντικαταστάθηκε από το Γραφείο του ο Γενικού Ελεγκτή της Νορβηγίας, για τριετή θητεία και με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία χρόνια.

9. Η Ιντερπόλ βοήθησε να εντοπιστεί ένα τεράστιο κύκλωμα εμπορίας ζώων

Το 2019 η υπηρεσία βοήθησε στο συντονισμό μιας τεράστιας προσπάθειας για τον εντοπισμό ενός κυκλώματος εμπορίας ζώων.

Με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων και 109 χωρών, η Ιντερπόλ μπόρεσε να επιβλέψει την ανάκτηση περισσότερων από 10.000 ζώων, συμπεριλαμβανομένων δελφινιών, λιονταριών και πτηνών, καθώς και μισού τόνου ελεφαντόδοντου.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και την Ουρουγουάη και συνελήφθησαν 24 άτομα.

Πηγή: Mentalfloss

Δημοφιλή