Για την εγκυρότητα των πληροφοριών παραπέμπουμε στην Turkish Daily News. Άλλωστε οι γείτονες είναι μερακλήδες και ειδικοί στον συγκεκριμένο καφέ - δεν το αμφισβητούμε.
1. Ο τούρκικος καφές δεν είναι στην πραγματικότητα τούρκικος! Ανακαλύφθηκε ως «συνταγή» στην Αιθιοπία και διαδόθηκε μέσω της Υεμένης τον 15ο αιώνα. Από εκεί έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και κατέληξε στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι τον έμαθαν από τους Οθωμανούς.
2. Η συνταγή: Για να τον φτιάξεις σωστά, χρειάζεσαι φρεσκοκομμένο, καβουρντισμένο καφέ, κρύο νερό, ζάχαρη (κατά προτίμηση) και οπωσδήποτε μπρίκι. Ο τούρκικος καφές από μηχανή ατμού είναι βαρβαρότητα... Το μπρίκι ιδανικά πρέπει να είναι φτιαγμένο από χαλκό και να τοποθετηθεί σε στάχτη-θράκα για να σιγοψηθεί ο καφές. Για παράδειγμα, σε τζάκι. Η συνταγή κρατάει από την οθωμανική περίοδο και είναι «ανίκητη».
3. Το καϊμάκι είναι...game changer! Χωρίς αυτό, ο καφές δεν είναι ευπρόσδεκτος. Εδώ που τα λέμε, συνήθως οι λάτρεις του είδους θα απαιτήσουν πλούσιο καϊμάκι. Το μυστικό είναι, ότι το καϊμάκι στο φλυτζάνι βοηθά να κρατηθεί και υψηλότερα η θερμοκρασία του καφέ για περισσότερη ώρα.
4. Γιατί σερβίρεται ο καφές με νερό; Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές:
- Για λόγους φιλοξενίας. Παρατηρώντας εάν ο φιλοξενούμενος θα πιει πρώτα το νερό, παίρνει ο οικοδεσπότης το μήνυμα ότι ο μουσαφίρης είναι πεινασμένος!
- Το νερό διευκολύνει να καθαριστεί ο ουρανίσκος πριν και μετά τον καφέ, ενισχύοντας την απόλαυση.
- Το πιο εντυπωσιακό ιστορικό στοιχείο: κατά τη οθωμανική περίοδο, το νερό βοηθούσε για να αντιληφθεί ο σουλτάνος εάν είναι δηλητηριασμένος ο καφές του! Επειδή ο δοκιμαστής που υπήρχε πάντοτε δεν επιτρεπόταν να δοκιμάσει από το φλυτζάνι του σουλτάνου, ο ίδιος ο σουλτάνος έριχνε λίγο νερό μέσα στον καφέ. Εάν ξεπηδούσαν «μπουρμπουλήθρες» σήμαινε ότι ήταν φαρμακωμένος ο καφές!
5. Ο τούρκικος καφές πάντοτε σερβίρεται με το κατακάθι του. Βασικά, επειδή υπήρχε από παλιά η παράδοση να διαβάζεται η «μοίρα» στο φλυτζάνι. Εσχάτως, οι γείτονές μας το...τερμάτισαν: Υπάρχουν πλέον και apps όπου μπορείς να στείλεις φωτογραφία με το κατακάθι στο φλυτζάνι για να σου στείλουν ηλεκτρονικά τη πρόβλεψη για τη μοίρα σου!
6. Στην Τουρκία, εάν ζητήσεις το χέρι μίας κοπέλας επισήμως για γάμο, να περιμένεις ότι ο πεθερός θα σου σερβίρει έναν αλατισμένο, αλμυρό καφέ! Αρχικά, το έθιμο προέβλεπε ότι τον καφέ θα τον έφτιαχνε η ίδια η κοπέλα και - εάν δεν της άρεσε ο υποψήφιος γαμπρός - θα τον έκανε «λύσσα» για να τον διώξει. Τώρα πια απομένει μόνο ως χαριτωμένο έθιμο ο ελαφρώς αλμυρός καφές στον γαμπρό...
7. Ο καφές στην Τουρκία σερβίρεται με λουκούμι. Εάν ο φιλοξενούμενος φάει το λουκούμι, σημαίνει ότι έμεινες ευχαριστημένος από το κέρασμα. Και αυτή η παράδοση έχει εξελιχθεί...τώρα πια το λουκούμι το προσφέρουν ως συμπλήρωμα-γλύκισμα, ή το αντικαθιστούν στα καφέ με σοκολατάκι.
8. Ο τούρκικος καφές και γενικά ο καφές θεωρείται σπουδαίο αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό μας. Ισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, περιορίζει τον κίνδυνο του καρκίνου και ελαττώνει τον πονοκέφαλο. Ετσι θα είναι, αν εσείς το πιστεύετε...
9. Ο τούρκικος καφές αποτελεί προστατευόμενο...είδος για την UNESCO. Εχει εγγραφεί και επισήμως στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του 2012! Αφού τον απολαμβάνει ένας πρωθυπουργός...αποτελεί και μέρος της ιστορίας (της ελληνικής!)