
Είναι γεγονός: Πλέον οι τιμές στο σούπερ μάρκετ είναι στα ύψη. Για να μην συζητήσουμε για το έτοιμο φαγητό απέξω. Γι′ αυτό είναι δύσκολο να φανούμε συνεπείς απέναντι στον προϋπολογισμό μας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να είμαστε επινοητικοί με τα τρόφιμα που ήδη έχουμε. Οι ειδικοί στα οικονομικά του νοικοκυριού μας τους αποκαλύπτουν έναν προς έναν.
Πανέξυπνοι τρόποι να εξοικονομήσουμε χρήματα από το φαγητό μας
1. Επικεντρωνόμαστε στη μαγειρική
Ακούγεται αυτονόητο, αλλά πολλοί, επειδή έχουμε τρεχάματα δεν το τηρούμε. Μα θα έπρεπε, διότι το μαγείρεμα στο σπίτι είναι σχεδόν πάντα πιο φθηνό και σίγουρα πιο υγιεινό. Όμως, για να μην μας φαίνεται βουνό, θα πρέπει να έχουμε τα ντουλάπια μας εφοδιασμένα με υλικά για γρήγορες και εύκολες συνταγές. Τα περίπλοκα βιβλία μαγειρικής είναι για άλλες, πιο σπέσιαλ περιστάσεις κι όχι για την καθημερινότητά μας.
2. Τρώμε λιγότερο κρέας
Αν τρώμε κρέας μία, άντε δύο φορές την εβδομάδα, θα μας ευχαριστεί αφενός η τσέπη και αφετέρου η υγεία μας. Γιατί το κρέας κοστίζει ακριβά και δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό. Υπάρχουν πολύ πιο θρεπτικές και προσιτές εναλλακτικές που μας προσφέρουν όλα τα οφέλη του κρέατος. Κυρίαρχες ανάμεσά τους είναι τα αυγά και τα όσπρια. Με τα τελευταία μάλιστα μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα σωρό δροσερές και χορταστικές σαλάτες -κλικ εδώ για μερικές ιδέες- με διαφορετικά λαχανικά και ντρέσινγκ, ούτε που θα το καταλάβουμε. Και η πρωτεΐνη που προσλαμβάνουμε θα χτυπήσει κόκκινο.
3. Αποφεύγουμε όσο τίποτα τη σπατάλη φαγητού
Το να πετάμε φαγητό στα σκουπίδια δεν διαφέρει σε τίποτα από το να πετάμε τα χρήματά μας στον κάδο. Για αυτό όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ αγοράζουμε αυστηρά μόνο ό,τι είναι γραμμένο στη λίστα μας. Κι όχι τυχαία προϊόντα που βρίσκουμε σε έκπτωση. Διότι ακόμα κι αν τα πήραμε σε μειωμένη τιμή, το να μας μείνουν τελικά στο ψυγείο ώσπου να λήξουν και πάλι είναι φύρα για τα οικονομικά μας.
Από εκεί και ύστερα, αν μας περισσέψει λίγη σάλτσα από τα μακαρόνια, λίγος πουρές από το κοκκινιστό της προηγούμενης μέρας ή μερικά βραστά λαχανικά, πολύ απλά τα ενσωματώνουμε σε νέες συνταγές της στιγμής. Η σάλτσα για παράδειγμα πηγαίνει άνετα σε μια ατομική πίτσα ενώ ο πουρές θα μπορούσε κάλλιστα να συνοδεύσει ένα μπιφτέκι την επόμενη ημέρα. Κι όσο για τα λαχανικά, αυτά είναι το απόλυτο πασπαρτού.
4. Τσεκάρουμε συνειδητά και με προσοχή τι έχουμε στο ψυγείο ή στα ντουλάπια μας
Θα πρέπει να συνηθίσουμε να ελέγχουμε τι υπάρχει στο ψυγείο μας και να το σημειώνουμε στο μυαλό μας ή και σε χαρτί. Έτσι δεν θα αγοράζουμε πολλές φορές το ίδιο προϊόν με αποτέλεσμα να το πετάμε ή να βιαζόμαστε να το ξοδέψουμε.
5. Εγγραφόμαστε σε οποιαδήποτε λίστα μας εξασφαλίζει κουπόνια αλλά κάνουμε τσεκ στις τιμές
Δεν είναι ντροπή! Το σούπερ μάρκετ από το οποίο ψωνίζουμε μας οφείλει μια επιβράβευση. Βέβαια, το ζήτημα με τα κουπόνια και τις εβδομαδιαίες προσφορές θέλει προσοχή: Δεν ξεχνάμε την αντιστοίχιση τιμών. Γιατί πολλά παντοπωλεία ισχυρίζονται ότι μας προσφέρουν κουπόνια και εκπτώσεις, αλλά η τελική τιμή των προϊόντων δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από το οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ. Οπότε εκεί δεν έχει νόημα να εξαργυρώνουμε κουπόνια ή να αγοράζουμε σωρηδόν ένα προϊόν που μπορούμε να το βρούμε στην ίδια τιμή ανά πάσα στιγμή.
6. Γνωρίζουμε που βρίσκονται πάνω-κάτω τα προϊόντα της προτίμησής μας στο παντοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας
Το να μάθουμε τη διάταξη του παντοπωλείου ή του σούπερ μάρκετ από το οποίο ψωνίζουμε -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πράγματα που αγοράζουμε τακτικά για το νοικοκυριό μας- είναι ένας απροσδόκητος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων. Γιατί μας βοηθά να γνωρίζουμε πού τοποθετούνται τα φθηνότερα προϊόντα, να κάνουμε συγκρίσεις και να μην τσιμπάμε με τις ακριβές επωνυμίες που τοποθετούνται στις προνομιακές θέσεις. Αυτές δηλαδή που βλέπουμε πρώτα-πρώτα όταν ψωνίζουμε βιαστικά τα είδη πρώτης ανάγκης. Με λίγα λόγια, αν έχουμε στο μυαλό μας έναν σχετικό χάρτη του σούπερ μάρκετ, ακόμα κι όταν βιαζόμαστε, δεν υποκύπτουμε σε brands που δεν θα συνηθίζαμε, επειδή απλά βρέθηκαν μπροστά μας.
6. Δεν επενδύουμε σε ανούσια σνακ που δεν χορταίνουν και παχαίνουν
Είναι επιτρεπτό να απολαμβάνουμε καμιά λιχουδιά πού και πού. Αλλά αν το κάνουμε συνέχεια αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ. Οπότε σοκολάτες, κρουασάν, πατατάκια και όλα όσα δεν αποτελούν βασική τροφή ή προσθήκη στο πρωινό μας, δεν έχουν θέση στο καλάθι μας. Γιατί ένα-ένα τα ευρώ, στο τέλος θα τρίβουμε τα μάτια μας από το ποσό που θα αντικρίσουμε. Και τα σνακ είναι και ως επί το πλείστον ανθυγιεινά. Άρα, απολαμβάνουμε με μέτρο.
7. Δίνουμε ευκαιρίες στις μάρκες του σούπερ μάρκετ
Τα τρόφιμα που φέρουν την ετικέτα του σούπερ μάρκετ είναι πολύ φθηνότερα. Και ανάλογα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις, μετά από μερικές δοκιμές θα ανακαλύψουμε ανάμεσα στα διάφορα σούπερ μάρκετ ποια «no name» προϊόντα είναι τα αγαπημένα μας. Ας μην είμαστε κολλημένοι σε υπερεκτιμημένα brand με καλή διαφήμιση.
8. Τσεκάρουμε την τιμή στο κιλό
Ένα μικρότερο δοχείο του xy προϊόντος μπορεί να μας φανεί ότι έχει καλή τιμή. Κι όμως, ίσως στην πραγματικότητα είναι πανάκριβο και αξίζει να πάρουμε την επωνυμία με τη μεγαλύτερη ποσότητα. Κι ας φαίνεται ότι κοστίζει 5 λεπτά παραπάνω. Διότι θα μας βγάλει για περισσότερες χρήσεις. Και πολλά βάζα ενώ φαίνονται κανονικά ως προς το μέγεθος έχουν γούβες στο κάτω μέρος της συσκευασίας και αυτό μειώνει θεαματικά την ποσότητα. Οπότε, μόνο η τιμή στο κιλό μπορεί να μας πει την αλήθεια.
(Mε πληροφορίες από cooking.nytimes).