930.000 τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια κάθε χρόνο στην Ελλάδα: Οδηγίες για να βοηθήσουμε όλοι μας

Καθώς πλησιάζουμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα (16-24 Νοεμβρίου), είναι ιδανικη στιγμή για να μοιραστούμε απλές οδηγίες καθημερινής χρήσης.
Ένας κάδος κομποστοποίησης υπολειμμάτων τροφίμων.
Ένας κάδος κομποστοποίησης υπολειμμάτων τροφίμων.
Jennifer A Smith via Getty Images

Κάθε χρόνο, τα κράτη της ΕΕ παράγουν πάνω από 59,2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων, που αντιστοιχούν σε 132 κιλά ανά κάτοικο. Τα δεδομένα αυτά είναι ακόμη πιο δραματικά αν αναλογιστούμε ότι πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση σπαταλιέται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, το 2019 παρήχθησαν περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων, που αποτελούν το 17% (!) της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Σε ποια στιγμή τα τρόφιμα γίνονται «απόβλητα»;

Η μεγάλη πλειονότητα των αποβλήτων τροφίμων παράγεται στα νοικοκυριά (περισσότερο από το ήμισυ των παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων), στις υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, catering) και στο λιανικό εμπόριο (σούπερ μάρκετ, καταστήματα).

Πίσω από αυτή την ποσότητα αποβλήτων τροφίμων κρύβονται τόσο οικονομικές, όσο και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για τα απορρίμματα τροφίμων που παράγονται ετησίως στην Ευρώπη, υπάρχει μια σχετική αγοραία αξία 132 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, τα απορρίμματα τροφίμων έχουν συνέπειες όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για παράδειγμα, με τη χρήση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πόρων γλυκού νερού και λιπασμάτων για την παραγωγή τροφίμων που πηγαίνουν χαμένα.

7 οδηγίες για «μέσα στο σπίτι»

Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα, όσο περισσότερο μπορείτε

Προσέξτε τις ημερομηνίες («ανάλωση μέχρι» σημαίνει χρονικό όριο για την ασφάλεια των τροφίμων και «καλύτερα πριν» σημαίνει χρονικό όριο για την ποιότητα των τροφίμων)

Προτιμήστε ένα μικρότερο πιάτο και γεμίστε το όσο χρειάζεται

Καταψύξτε! (έτοιμες μερίδες)

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σωστά (ελέγξτε τις ετικέτες για τις οδηγίες αποθήκευσης, βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας είναι μεταξύ 1° και 5°C)

Δείτε για να γνωρίζετε τι υπάρχει στο ντουλάπι και το ψυγείο σας


7 οδηγίες για τα ψώνια μας και το «έξω»

Γράψτε μια λίστα αγορών

Μην ψωνίζετε την ώρα που... πεινάτε

Αγοράστε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε (το σωστό μέγεθος συσκευασίας ή χύμα τρόφιμα)

Ζητήστε να σας σερβίρουν τη σωστή μερίδα για εσάς (έξω)

Διαδώστε το - μοιραστείτε τις συμβουλές για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων με συγγενείς, φίλους, συναδέλφους

Σκεφτείτε πριν πετάξετε βιαστικά τα αποφάγια σας

Διαχειριστείτε την όρεξή σας, ώστε να φάτε όσο πραγματικά χρειάζεστε, ανάλογα με την ώρα της ημέρας

Δημοφιλή