Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, Α23a, κινείται μετά από 30 χρόνια που πέρασε κολλημένο στον πυθμένα του ωκεανού.
Το Α23a είχε αποσπαστεί από την ακτή της Ανταρκτικής το 1986, ωστόσο γρήγορα κόλλησε στη Θάλασσα Γουέντελ και πρακτικά έγινε ένα παγωμένο νησί. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, η έκτασή του είναι περίπου 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύντομα αναμένεται να βγει από τα ύδατα της Ανταρκτικής.
Το θηριώδες παγόβουνο έχει πάχος περίπου 400 μέτρα και υπαγόταν σε ένα μεγάλο «ξέσπασμα» παγόβουνων από τον Παγετώνα Φίλτσνερ. Τότε φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό. Η ΕΣΣΔ είχε αρχίσει αποστολή για απομάκρυνση εξοπλισμού, ωστόσο λίγο μετά κόλλησε στον πυθμένα, χωρίς να έχει απομακρυνθεί πολύ.
Όσον αφορά στους λόγους που κινείται, ο Άντριου Φλέμινγκ, της British Antarctic Survey, είπε ότι «ρώτησα κάποιους συναδέλφους για αυτό, διερωτώμενος εάν υπήρχε κάποια πιθανή αλλαγή στις θερμοκρασίες του νερού, μα υπάρχει ομοφωνία ως προς το ότι απλά ήρθε η ώρα».
«Είχε κολλήσει από το 1986, μα κάποια στιγμή θα είχε μειωθεί επαρκώς σε μέγεθος για να ξεκολλήσει και να αρχίσει να κινείται. Είχα διαπιστώσει τις πρώτες κινήσεις το 2020».