ΑΑΔΕ: Έλεγχοι για όσους δηλώνουν έως και 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα - ΑΦΜ από 12 ετών και άνω

Από τον Ιούλιο ο «Έλεγχος Live» - Το POS δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Εκτεταμένη ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα όσων το 2021 δήλωσαν έως 10.000 ευρώ, τρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι ώστε να ελεγχθεί ποιοι φοροδιαφεύγουν και ποιοι όντως έχουν χαμηλό εισόδημα.

Όπως μας εξήγησε και ο κ. Θάνος Τσίρος, οι αριθμοί ουσιαστικά δείχνουν την εικόνα και προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλαμε πέρσι το 2022, αποτυπώνοντας τα εισοδήματα του 2021. Περίπου 3,75 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ και όπως θα δούμε περίπου το 36,6% των φορολογουμένων έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ.

Με αυτό το όριο οικογενειακού εισοδήματος εμφανίζονται ακόμα και οι οικογένειες με παιδιά. Από εκεί και πέρα μένει μόνο ένα 24,8% των φορολογουμένων να εμφανίζουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ οικογενειακό είναι η μειοψηφία με ποσοστό μόλις 18,3%.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής μίλησε στο Σκάϊ και τόνισε ότι προωθείται μία μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα αξιοποιηθούν, αλλά και το σύνολο των πληροφοριών που καταφθάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από διάφορες πηγές και τα οποία αφορούν τα συναλλακτικά μας ήθη καθώς επίσης και τις συνήθειες.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα οποία σε πραγματικό χρόνο θα γίνεται ο έλεγχος. Το μηχάνημα δε θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Όπως μας ενημέρωσε και ο κ. Τσίρος το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Τέλος στο σχέδιο που έκανε λόγο ο κ. Πιτσιλής για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω, ο κ. Τσίρος συμπλήρωσε ότι ο υπάρχει μια συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12 του έτους της ηλικίας τους.

Πιτσιλής: Από τον Ιούλιο ο «Έλεγχος Live» - Το POS δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη

Τη δημιουργία ειδικών φορολογικών κέντρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργος Πιτσιλής. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε ότι τα ειδικά φορολογικά κέντρα «θα εξυπηρετούν κεντρικά, ψηφιοποιημένα» και πως «ένα αφορά στην είσπραξη, ένα στη φορολογία ακινήτων και ένα στα υπόλοιπα ζητήματα».

«Κρατάμε τις εφορίες πλέον, ως σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα και τις μετατρέπουμε σε σημεία καθοδήγησης του πολίτη για το πως θα εφαρμόσει σωστά τις υποχρεώσεις του», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο κ. Πιτσιλής τόνισε: «Η φοροδιαφυγή είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι έσοδα όλων μας, δεν στερείται το κράτος εσόδων, στερούμαστε εμείς υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό πρέπει να έχουμε στον νου μας. Τρέχουμε ήδη μία εκτεταμμένη ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Είναι στο μικροσκόπιό μας 3,8 εκατομμύρια δηλώσεις από τα εισοδήματα του 2021».

«Οι ταμειακές μηχανές είναι διασυνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ εδώ και 1 χρόνο. Από αυτή τη διασύνδεση, βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο εάν διαβιβάζουν ή όχι. Η υποχρέωση της διαβίβασης είναι αυτοτελής και θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτό. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα και θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ επισήμανε ότι «το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS είναι σε εξέλιξη. Το POS δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Ανεξαρτήτως της διασύνδεσης, εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εάν αυτά που μας έρχονται είναι σωστά και με άλλους τρόπους».

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως «τα ψηφιακά μας εργαλεία τα διευρύνουμε διαρκώς. Συνεχίζουμε να δίνουμε μία πολύ μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής διευρύνωντας τα ψηφιακά εργαλεία, αναπτύσσοντας τεχνικές, δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγκτές να βλέπουν μεγάλα δεδομένα. Στον ελεγχο live, ο ελεγκτής θα μπορεί να βλέπει την εικόνα της επιχείρησης, να καταγράφει τις παραβάσεις και να παίρνει το σημείωμα διαπιστώσεων εκείνη τη στιγμή, ψηφιακά. Ξεκινάμε μέσα στον Ιούλιο πιλοτικά».

Δημοφιλή