Άχμετ Μουσταφά. ΚΚΕ: Η Ε.Ε. γίνεται όλο και πιο αντιδραστική.

(Υποψήφιοι) Ευρωβουλευτές και μετανάστες.
Ο Άχμετ Μουσταφά στα γραφεία του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.
Ο Άχμετ Μουσταφά στα γραφεία του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.
HuffPost Greece

Ο Άχμετ Μουσταφά, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ είναι συνδικαλιστής στον χώρο εργασίας του και μετανάστης β΄γενιάς. «Η καταγωγή μου είναι από την Αίγυπτο, οι γονείς μου είναι Αιγύπτιοι μετανάστες. Ο πατέρας μου ήρθε το 1969 για να σπουδάσει στο ΕΜΠ, στο Τμήμα Ναυπηγών. Και έμεινε στην Ελλάδα. Ο ίδιος είμαι γεννηθείς το ’84 και, προφανώς, από το νηπιαγωγείο βρέθηκα σε ελληνικά σχολεία, μέχρι και το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης της ΑΣΟΕΕ».

«Μεγάλωσα στην πλατεία Βάθης, στην πλατεία Βικτώριας και στον Άγιο Παντελεήμονα, σ΄ αυτές τις περιοχές. Δεν έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου, γιατί λόγω του θανάτου του πατέρα μου, έπρεπε να βγω νωρίτερα στην αγορά εργασίας. Έπιασα δουλειά στα σούπερ μάρκετ ‘Μαρινόπουλος’, ‘Σκλαβενίτης’ μετά την εξαγορά. Εκεί εργάζομαι τώρα, στις αποθήκες καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας».

Ο Άχμετ είναι γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εκλεγμένος με το ΠΑΜΕ και μέλος του ΚΚΕ. «Οργανώθηκα στην ΚΝΕ σαν φοιτητής και συμμετείχα στα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής- δε βολευόμουνα σε αυτό το σύστημα, ήθελα (και εξακολουθώ) να αλλάξω τα πράγματα. Ήμουν και παιδί μεταναστών, παιδί της εργατικής τάξης».

«Η ακροδεξιά και ο φασισμός είναι τα ‘μαντρόσκυλα’ του συστήματος- ξεκινούν να επιτίθενται στους μετανάστες και ακολουθούν όλοι όσοι προσπαθούν να ‘σηκώσουν κεφάλι’. Σαν παιδί είχα ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, έχω, όμως, νιώσει έναν ‘κρυμμένο’ ρατσισμό- υπήρχαν γονείς αλλά και καθηγητές και ορισμένοι συμμαθητές μου που με αντιμετωπίζανε ως ‘διαφορετικό’. Ήταν κάτι που με έκανε να νιώθω άσχημα σαν παιδί, χωρίς, ευτυχώς, να το αντιλαμβάνομαι τότε ως ‘ρατσισμό’. Και όταν πήγα Γυμνάσιο, είχε δημιουργηθεί ένα θέμα για το αν θα κρατήσω εγώ τη σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Δεν πήρε την έκταση αντίστοιχων περιστατικών σε άλλα σχολεία, αλλά συνέβη».

«Ο πατέρας μου έκανε αίτηση πολιτογράφησης το ’81. Έως και το 2002 τον απορρίπτανε, για λόγους θρησκείας, όπως ‘off the record’ του έλεγαν- του ζητούσαν να πληρώσει έναν παπά και να προσκομίσει χαρτί βάφτισης, για τον ίδιο ή τα παιδιά του. Μέχρι ότι φοβούνται πως θα δημιουργήσει ‘φιλοτουρκικό’ κόμμα του είχανε πει... Τη δεκαετία του ’90, ο ίδιος, η αδερφή μου και η μητέρα μου είχαμε βρεθεί για περίπου μια πενταετία χωρίς άδεια παραμονής. Παράνομοι ουσιαστικά- μια εξακρίβωση στοιχείων θα μπορούσε να μας βάλει σε περιπέτεια απέλασης από τη χώρα. Τελικά εγώ και η αδερφή μου πήραμε την ελληνική υπηκοότητα το 2002, αυτόματα λόγω νόμου, επειδή την πήρε ο πατέρας μας. Τόσα χρόνια στα ελληνικά σχολεία, τίποτα...».

-Γιατί κατεβαίνεις ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές; Ποιο είναι δηλαδή το κίνητρο της υποψηφιότητάς σου και οι πολιτικές σου προτεραιότητες;

Γιατί δεν ανέχομαι η γενιά μου να δουλεύει με 300€, γιατί δεν μπορώ να χαμογελάω όταν ζητάμε να τσοντάρουν οι γονείς μας από το πενιχρό τους εισόδημα για να βγει ο μήνας.

Γιατί δεν γίνεται το 2019, να ζούμε με χειρότερους όρους από ότι έζησαν οι γονείς μας. Γιατί πρέπει να δουλεύουμε για να ζούμε- και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε. Δεν νοείται το 1% του πληθυσμού να είναι πλουσιότερο από το 99%.

Γιατί θέλουμε ζωή με δικαιώματα. Δικαίωμα στη μόρφωση , στην υγεία, στη δουλειά, στην ψυχαγωγία και στην αναψυχή. Δεν μπορούν τα δικαιώματα μας να είναι ευκαιρίες. Γιατί “τα θέλω” μας και τα όνειρα μας δεν χωράνε στο σύστημα τους και το δήθεν προοδευτικό τους μέτωπο.

- Γιατί με το συγκεκριμένο κόμμα/ ψηφοδέλτιο;

Γιατί τα έχουμε δοκιμάσει όλα και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τους δυο μαζί, μια με ακροδεξιό δεκανίκι τον Καρατζαφερη και μια με τον δήθεν αριστερό Κουβέλη .
Τώρα έχουμε και πείρα από την ‘πρώτη φορά Αριστερά’ που συνεργάστηκε με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ και τώρα με όλων των ειδών τους γυρολόγους της πολιτικής, ακόμα και φασίστες σε δημοτικά ψηφοδέλτια. Μαζί ψήφισαν τα μνημόνια που οι αντιλαϊκές τους κατευθύνσεις φτάνουν μέχρι το 2060.
Γιατί οι κομμουνιστές μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζομένων και συνολικά του λαού

- Θετικά και αρνητικά της σημερινής Ε.Ε.. Τι πρέπει να αλλάξει;

Η ΕΕ είναι ένωση του κεφαλαίου, των πολέμων, του τσακίσματος των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, των διακρίσεων με βάση το χρώμα, την εθνική καταγωγή κλπ. Ετσι ήταν από την ίδρυσή της, ενώ γίνεται όλο και πιο αντιδραστική όσο βαθαίνουν οι δυσκολίες του καπιταλισμού. Δεν μπορεί η Ε.Ε. να αλλάξει υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

- Που οφείλεται και πως μπορεί να αναχαιτιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Η συζήτηση για την άνοδο της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς στη χώρα και στην ΕΕ, δεν μπορεί παρά να πηγαίνει μαζί με την ανάγκη να απαλλαγούν οριστικά οι λαοί από αυτά τα αντιδραστικά ρεύματα και σχήματα. Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, οι αιτίες βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, των μονοπωλίων και του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, υποστηρίζουν ότι με την ενίσχυσή τους και τη δημιουργία ενός δήθεν «προοδευτικού», αντι-ακροδεξιού μετώπου θα αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά και ο φασισμός. Πρόκειται για κάλπικο επιχείρημα για να εγκλωβιστεί ο λαός σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια. Όλοι μαζί έχουν συμβάλει στην άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστικών ομάδων, προωθώντας τον αντικομμουνισμό και ψηφίζοντας την απαράδεκτη και ανιστόρητη εξομοίωση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Οι πραγματικά αριστεροί – προοδευτικοί πρέπει να στηρίξουν το ΚΚΕ βλέποντας αυτή την κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται αριστερή να έχει εγκλωβισμένους 4 χρόνια τους πρόσφυγες σε hotspots, σε άθλιες σκηνές και κοντέινερς δίπλα σε λύματα και ποντίκια.Το βήμα πρέπει να κάνουν και όσοι δεν μπορούν να βλέπουν μια φασιστική, ναζιστική οργάνωση στην τρίτη θέση. Μόνο το ΚΚΕ και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να απομονώσει τους φασίστες, στη χωματερή της Ιστορίας.

- Πώς κρίνεις την στάση Ε.Ε. και Ελλάδας στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα και την πρόσφατη αύξηση και κορύφωση των προσφυγικών ροών;

Στα όργανα της ΕΕ, όλοι μαζί- δήθεν αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, νεοφιλελεύθεροι, ακροδεξιοί- συμφώνησαν και συμμετέχουν στους αιματοβαμμένους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που προκαλούν ανείπωτη δυστυχία και μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Όλοι μαζί ψήφισαν τους φράχτες στα σύνορα, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών σε τρίτες χώρες και σε χώρες της ΕΕ. Όλοι μαζί προωθούν τη λεγόμενη «επιλεκτική μετανάστευση», δηλαδή τη νομιμοποίηση μόνο εκείνων των μεταναστών και προσφύγων που έχουν ανάγκη οι καπιταλιστές για να τους εκμεταλλεύονται περισσότερο.

- Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄κατηγορίας στην Ελλάδα και την Ε.Ε.; Αν ναι, τι πρέπει να αλλάξει; Πως πρέπει να αντιδράσουν οι ίδιοι οι μετανάστες/ πρόσφυγες;

Το κράτος τους θυμάται μόνο αν γίνουν αθλητές του ΝΒΑ! Κατά τα άλλα βιώνουν στο πετσί τους μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Ακόμα και για την κτήση ιθαγένειας, παρότι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας και έχουν δημιουργήσει οικογένειες εδώ, πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να εξεταστούν, ενώ πολλά παιδιά παραμένουν ανιθαγενή. Οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και τις άδειες παραμονής που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακόμη χειρότερες από το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο. Δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, παρόλο που έχουν άδειες παραμονής και παρόλο που σε ορισμένους δήμους, όπως της Αθήνας, το 23% των κατοίκων είναι μετανάστες.
Το ΚΚΕ στήριξε το δικαίωμα όλων των παιδιών δεύτερης γενιάς αλλά και των γονιών τους να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς εξοντωτικά παράβολα και γραπτές εξετάσεις που θα οδηγήσουν σε φροντιστήρια χιλιάδες μετανάστες, για ίσα δικαιώματα σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Για να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές μετά από 5 χρόνια πραγματικής παραμονής στην Ελλάδα. Για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν, εργάζονται και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα, με απλές και δωρεάν διαδικασίες. Για τη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών που χειρίζονται ζητήματα μεταναστών και προσφύγων. Οι μετανάστες-στριες και οι πρόσφυγες εργάτες, οι μαθητές-σπουδαστές πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα, τους συλλόγους. Να παλέψουν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων.

Δημοφιλή