Αχτσιόγλου: Εντός της ημέρας η τεχνική συμφωνία για αξιολόγηση

Ti δήλωσε η υπουργός Εργασίας από το Βερολίνο

Αισιόδοξη ότι εντός των προσεχών ημερών θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία στο πλαίσιο της γ΄αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου από το Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε Συνέδριο του Ιδρύματος «Hans Boeckler» με θέμα τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη. Η κ. Αχτσιόγλου, και κατά την παρέμβασή της, ανέδειξε την ανάγκη καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου, όπως είπε, «οι αόρατοι να γίνουν ορατοί, να είναι φορείς κοινωνικών δικαιωμάτων και πολιτικών εξελίξεων για το μέλλον», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι ο ηλεκτρονικός τρόπος διεξαγωγής τους διασφαλίζει τη διαφάνεια της διαδικασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να εξευρεθεί η ισορροπία μεταξύ της περιφρούρησης της διαδικασίας και της προστασίας του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν.

Αναφερόμενη στο αντικείμενο του Συνεδρίου -στο οποίο συμμετέχει ως κεντρική ομιλήτρια, μαζί με επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους συνδικάτων και πολιτικούς-, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι έχει μεγάλη αξία το γεγονός ότι ανοίγει με ενεργητικό τρόπο η συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη, καθώς βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά το μέλλον της.

«Ο τρόπος που κινήθηκε η ΕΕ, ιδίως τα τελευταία χρόνια, και με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, οδήγησε σε αποσχιστικές τάσεις, δηλαδή οδήγησε τον κόσμο της Ευρώπης να μην μπορεί να δει τον εαυτό του στο μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να γίνει επιτέλους η συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα, όχι όμως πλέον με όρους διακηρύξεων, αλλά με όρους υλοποίησης, εφαρμογής τους. «Για να μπορούν οι άνθρωποι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι άνεργοι που θα γίνουν εργαζόμενοι, να βλέπουν τα δικαιώματά τους, το μέλλον τους την εξέλιξή τους, μέσα σε αυτό που λέγεται ΕΕ. Διαφορετικά οι αποσχιστικές τάσεις, που είναι και τάσεις εθνικής περιχαράκωσης, θα διογκώνονται», δήλωσε και αναφέρθηκε σε ένα νέο “New Deal” ειδικά για όσους σήμερα είναι ”αόρατοι”- νέοι άνεργοι, αδήλωτοι εργαζόμενοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, μετανάστες κλπ. Όπως εξήγησε, για αυτούς η έννοια της αποκατάστασης ή της επαναφοράς κάποιων κεκτημένων δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν έχουν βιώσει ποτέ αυτά τα κεκτημένα ή μια κανονικότητα στην εργασία. «Αυτή η έννοια έχει σίγουρα αξία για πολλούς εργαζόμενους που είχαν πράγματα και τα έχασαν μέσα στην κρίση, για πολλούς όμως δεν σημαίνει και τίποτα», τόνισε, για να συνεχίσει: «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, πέρα από την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι να δουλέψουμε σε μια κατεύθυνση των δικαιωμάτων ακριβώς για αυτούς. Γι΄ αυτούς που σήμερα είναι αόρατοι, για να γίνουν ορατοί. Η παρέμβαση που κάνουμε για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι ένα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Βοηθούμε τους αόρατους να γίνουν ορατοί, να είναι φορείς κοινωνικών δικαιωμάτων και πολιτικών εξελίξεων για το μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα, η υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για τη σημασία αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, ειδικά εκείνων οι οποίες υπήρχαν ήδη και οξύνθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, καθώς το πιο φτωχό τέταρτο του πληθυσμού, το οποίο ούτως ή άλλως είχε ελάχιστο μερίδιο στον παραγόμενο πλούτο της χώρας, έχασε το 40% του εισοδήματός του, ενώ το πιο πλούσιο τέταρτο προσαύξανε το μερίδιό του κατά την περίοδο της κρίσης. «Είδαμε ότι με το μοντέλο της ανάπτυξης που υιοθετήθηκε κατά το παρελθόν παροξύνθηκαν οι ανισότητες την περίοδο της κρίσης. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει υφάνει ένα δίχτυ προστασίας από την ακραία φτώχεια -θυμίζω το εισόδημα αλληλεγγύης, την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία- , αυτό είναι σημαντικό ώστε οι άνθρωποι που βρέθηκαν κοινωνικά αποκλεισμένοι να επανέλθουν στην κοινωνική ζωή, ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί, αν θέλουμε η ανάπτυξη που σημειώνεται να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Χρειάζεται πολύ πιο δραστικές, ριζοσπαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων», τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Σε ό,τι αφορά την γ΄ αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει τεχνική συμφωνία. «Στις αμέσως επόμενες ημέρες, δηλαδή σε αυτή την αποστολή των θεσμών, θα μπορέσουμε να έχουμε τεχνική συμφωνία», εκτίμησε και έκανε λόγο για μια «γρήγορη αξιολόγηση χωρίς πολύ σοβαρά προβλήματα». Τα εργασιακά, διευκρίνισε, δεν είναι στο επίκεντρο αυτής της διαπραγμάτευσης, με το ζήτημα των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων και την λήψη απόφασης για απεργία να έχει ήδη διευθετηθεί. «Τα έσοδα του ΕΦΚΑ αποτελούν κύριο κορμό του προϋπολογισμού του 2017 και των καλών μεγεθών του 2018 και έχουν ήδη επιβεβαιωθεί», προσέθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατά τον εκπλειστηριασμό ακινήτων, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι νομοθετικά δεν έχει αλλάξει κάτι, σε σχέση με τους κανόνες που εφαρμόζονται, ενώ το μόνο καινούργιο είναι η μεταρρύθμιση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με σκοπό «να προστατευθεί η διαδικασία από ενέργειες του παρελθόντος, που ”χτυπούσαν” τα ακίνητα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, που γίνονταν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Μεταρρύθμιση η οποία βοηθά στην διαφάνεια της διαδικασίας». Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, σημείωσε ότι «πρέπει να αφήσουμε τη διαδικασία να κυλήσει όπως πρέπει, να προστατευθεί η διαδικασία όπως πρέπει να προστατευτεί, διότι το αποτέλεσμα είναι η διαφάνεια και να υπάρξει μια πολύ σωστή ισορροπία μεταξύ της περιφρούρησης της διαδικασίας και της προστασίας του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν».

Δημοφιλή