Άδεια περιόδου μετ' αποδοχών δίνει εταιρεία στην Αίγυπτο

Ούτε μια χώρα της Δύσης δεν χορηγεί ανάλογη άδεια στις γυναίκες.
nensuria via Getty Images

Η Αίγυπτος μπορεί να μην είναι το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία σε ό,τι αφορά θέματα καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η ζωή του δεύτερου φύλου δεν είναι εύκολη. Η γυναίκα σε μεγάλο βαθμό παραμένει «ιδιοκτησία» του πατέρα και στη συνέχει του συζύγους της, οι ελευθερίες της περιορίζονται και τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί πολλά ρεπορτάζ για γυναίκες που δίνουν μια άνιση μάχη με τις αρχές και την κοινωνία όταν προσπαθούν να καταγγείλουν υποθέσεις ξυλοδαρμού, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού.

Η είδηση λοιπόν πως μια εταιρεία στην Αίγυπτο αποφάσισε να δίνει κάθε μήνα, μία ημέρα άδεια μετ′ αποδοχών σε όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, ήταν μια έκπληξη. Πολλώ δε μάλλον όταν κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε εταιρείες της Δύσης ενώ επίσης δεν υπάρχει καμία δυτική χώρα που να έχει υιοθετήσει ανάλογη νομοθεσία. Σε αντίθεση με τις Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ζάμπια, Ινδονησία, Ταϊβάν και Ζάμπια.

Η απόφαση ελήφθη από έναν άνδρα

Η Shark and Shrimp, ειδικεύεται στο digital marketing και έχει έδρα στο Κάιρο. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης άδειας, δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν ιατρικές αποδείξεις ότι υποφέρουν από δυσμηνόρροια.

Σημειώνεται πως με τον όρο αυτό νοείται ο υπερβολικός πόνος που βιώνουν αρκετές γυναίκας κατά την περίοδο και μάλιστα σε βαθμό που μπορεί να τις περιορίζει στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

«Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες υπαλλήλους μας να επιλέξουν ποια ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου που θα απέχουν από την εργασία», εξήγησε η Ράνια Γιουσέφ επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, μιλώντας στον Independent.

«Εμπιστευόμαστε τις υπαλλήλους μας, 100% και ξέρουμε πως δεν θα κάνουν κακή χρήση αυτής της δυνατότητας που τους δίνεται. Αρχικά οι περισσότερες ξαφνιάστηκαν και αρκετές ήταν πολύ ντροπαλές αφού δεν προβλέπεται να μιλάμε ανοιχτά για αυτό το θέμα στη Μέσα Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Όταν όμως κατάλαβαν πως η πολιτική μας δεν απαιτεί να δηλώνουν ανοιχτά ποιες είναι οι ημέρες της περιόδου τους, αφού θα ενημερώνεται μόνο η υπεύθυνη του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, ήταν πολύ χαρούμενες», εξήγησε η Γιουσέφ.

Edwin Remsberg via Getty Images

Η απόφαση βέβαια ήταν του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, Μοχάμεντ Ναϊέμ και κατέληξε σε αυτή αφού διάβασε διάφορα επιστημονικά άρθρα σχετικά με τους πόνους της περιόδου και αφού ενημερώθηκε πως αρκετές οργανώσεις ανά τον κόσμο διατύπωναν αιτήματα για το δικαίωμα στην μετ′ αποδοχών άδεια περιόδου. Είχε προηγηθεί σχετική πρόταση από μια γνωστή στην Αίγυπτο δημοσιογράφο η οποία μάλιστα ξεκίνησε και σχετική καμπάνια για τη προώθηση της ιδέας.

Σε ποιες χώρες χορηγείται άδεια περιόδου; Σε καμία της Δύσης.

Πολλοί Αιγύπτιοι βέβαια έσπευσαν να ειρωνευτούν και να χλευάσουν την απόφαση της Shark and Shrimp η οποία δέχθηκε πολλά σαρκαστικά και προσβλητικά σχόλια. Άλλοι πάλι επικρότησαν την απόφαση της.

Σημειώνεται πως οι μόνες χώρες που χορηγούν μετ′ αποδοχών άδεια περιόδου είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ινδονησία και η Ζάμπια.

  • Συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, πολιτικές που σχετίζονται με τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γυναικών κατά τις ημέρες περιόδου έχουν υιοθετηθεί από το 1947 οπότε πέρασε νόμος που επέτρεπε στις γυναίκες που παρουσιάζουν δυσμηνόρροια ή σε εκείνες που η φύση της εργασίας τους έκανε πιο έντονους τους πόνους, να απέχουν από την εργασία.

  • Στη Νότια Κορέα, η άδεια περιόδου ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2001 αλλά έκτοτε δέχεται πολλές επικρίσεις από άνδρες που εκλαμβάνουν τη υιοθέτηση αυτής της πολιτικής ως διάκριση σε βάρος των ανδρών.

  • Το 2015 ήταν η σειρά της Ζάμπια η οποία έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που εισήγαγε άδεια περιόδου.

  • Επίσης το 2018 και η Ιταλία προσπάθησε να εισάγει ανάλογη νομοθεσία αλλά δεν τα κατάφερε, Εάν το είχε καταφέρει, θα ήταν η πρώτη χώρα της Δύσης που θα καθιέρωνε αυτή τη μορφή άδειας.

Ωστόσο, κάποιες εταιρείες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο εφαρμόζουν πολιτικές ανάλογες με αυτή της αιγυπτιακής εταιρείας. Κάποιες εξ αυτών στην Ινδία.

Δημοφιλή